Menu Zavřít

Nejdražší dálnici v Německu má Berlín. Metr stojí 3,8 milionu korun

26. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rozšíření městského okruhu v Berlíně o 3,2 kilometru má vyjít v přepočtu na 12,3 miliardy korun. Jedná se o rekordní sumu za německou dálnici v historii. Metr okruhu vyjde na 147 812 eur, což je cca 3,8 milionu korun.

Úsek rychlostní komunikace A100 mezi křižovatkou dálnic Neukölln a Treptower Park má celkově stát 473 milionů eur, což je v přepočtu 12,3 miliardy korun. „V Berlíně se pracuje na nejdražším silničním projektu v německé historii,“ napsal německý Berliner Morgenpost.

V německém hlavním městě se diskutuje o potřebnosti rozšíření městského okruhu do východní části. Zastánci tvrdí, že jej doprava v tříapůlmilionovém nezbytně potřebuje.

Deficit dopravního spojení má kořeny v 60. letech minulého století, kdy byl naplánován vnitřní městský okruh, který byl v důsledku rozdělení města na západní a východní část oddělenou zdí postaven pouze na západě.

Úsek č. 16, který má vést od Dreieck Neukölln směrem k Treptower Park má být hotov v roce 2022. Další úsek č. 17 směřující dále na sever byl současnou berlínskou koalicí zastaven (SPD, Levice, Zelení).

Berlínský okruh A 100

Výstavba městského okruhu dělí již léta berlínskou politickou scénu. CDU a FDP jsou pro další výstavbu, Levice a Zelení ostře proti. SPD je rozdělena.

Výstavba úseku č. 16 začala v květnu 2013 a projekt poměrně v tichosti pokračuje. Není zatím provázen skandály, které jsou spojeny s výstavbou berlínského letiště.

Jak vypadá výstavba nového letiště v Berlíně:

Naopak je tradičně, jak připomenul berlínský deník, stavěn z německých veřejných peněz. Ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva dopravy, stavbu provádí berlínská radnice. Projekt se prodražuje kvůli složitým inženýrským stavbám jako jsou mosty a tunely pro vlaky.


Jak se staví v Česku dálnice D35:

Třímiliardové turbo. Ťok přivezl do Pardubic úplatek kvůli dálnici D35

 Vizualizace dálnice D35


V některých částech má okruh až osm pruhů, v každém směru čtyři. Nový úsek se zanořuje do hloubky až sedmi metrů kvůli omezení hluku. I když se zatím pozastavila výstavba dalšího čtyřkilometrového úseku, plánovaný rozpočet je 531 milionů eur (13,8 miliardy korun), což na metr znamená 130 tisíc eur (3,5 milionu korun).

EBF24

Dále čtěte:

„Úspěšný příběh“. Nedokončené berlínské letiště se bude rozšiřovat za 60 miliard

Miliardové úspory. Opravy dálnice D1 vychází levněji, než stát předpokládal

Berlín chce zakázat sexistické reklamy. O závadnosti rozhodne komise

 Kampaň proti sexismu v reklamě, Drážďany 2016


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).