Menu Zavřít

Nejdražším městem na světě je opět Hongkong. Evropské metropole ,stahuje‘ slábnoucí měna

10. 6. 2022
Autor: Depositphotos
  • Společnost ECA vydala svůj každoroční žebříček nejdražších měst světa. V něm zohledňuje například ceny potravin, nájmů, dopravy i služeb

  • Už potřetí za sebou se na prvním místě umístilo asijské ekonomické centrum Hongkong. Co se týče Evropy, nejdražším městem je jednoznačně švýcarská Ženeva

  • Paříž, která obsadila první místo v rámci minulých ročníků, se do desítky nejdražších měst letos vůbec neprobojovala. Neumístil se však ani Madrid, Řím či Brusel

Inflace, vysoké ceny a válka na Ukrajině nutí mnoho lidí po celém světě šetřit a vzdávat se věcí, které jsou zbytné. Jako první tak často přichází na řadu dovolená v zahraničí. Cestovatelé, kteří si návštěvu cizích zemí nechtějí upřít ani v době blížící se finanční krize, pak alespoň volí destinace, s nimiž se nepojí tak vysoké výdaje. V takovém případě neuškodí vědět, jakým městům se v rámci uskromnění raději zcela vyhnout.

Globální společnost ECA zabývající se mobilitou má v tomto směru naprosto jasno. Stejně jako v předchozích letech totiž zveřejnila index deseti nejdražších měst na světě, jemuž už třetím rokem po sobě vévodí Hongkong.

ECA při sestavování žebříčku, který se zaměřuje především na zahraniční pracovníky a expaty, hodnotí hned několik faktorů. Mezi ně spadá například průměrná cena základních potravin pro domácnost, výše nájemného, ceny veřejných služeb a dopravy i síla místní měny.

Mezikontinentální prvenství zaujímá Asie

Hongkong není jediným drahým asijským městem, které se ve ,slavném‘ žebříčku objevilo. Spolu s ním jsou tam také Tokio, Šanghaj, Kanton a Soul, což z Asie dělá nejdražší ze všech kontinentů. Pokud bychom do ní, stejně jako někteří regulátoři, započítali také izraelský Tel Aviv, získala by hned šest z deseti míst. Kromě toho je Asie domovem nejrychleji rostoucího města Kolomba, hlavního města Srí Lanky. To se ze 162. místa vyšplhalo na 149. pozici.

„Většina měst v pevninské Číně v našem žebříčku má vyšší míru inflace, než jsme zvyklí, ale stále je obvykle nižší než jinde v Asii,“ uvedl v prohlášení generální ředitel ECA pro Asii Lee Quane. Hlavním důvodem vzestupu Číny je podle něj pokračující posilování čínského jüanu vůči ostatním měnám.

Žebříček 10 nejdražších měst světa

Pořadí Město Země
1. Hongkong Čína
2. New York USA
3. Ženeva Švýcarsko
4. Londýn Velká Británie
5. Tokio Japonsko
6. Tel Aviv Izrael
7. Curych Švýcarsko
8. Šanghaj Čína
9. Kanton Čína
10. Soul Jižní Korea

Zdroj: ECA

Co se týče Evropy, na nižších příčkách se pak oproti předchozím rokům umístila například Paříž. Ta se v minulosti ocitla dokonce na prvním místě seznamu. Klesl také Madrid, Řím a Brusel. „Téměř všechna velká města eurozóny letos zaznamenala pokles v žebříčku, protože euro si v posledních 12 měsících vedlo hůře než americký dolar a britská libra,“ vysvětlil Quane.

Bydlení v Tel Avivu stojí majlant. The Economist opět sestavil žebříček nejdražších míst k životu
Přečtěte si také:

Bydlení v Tel Avivu stojí majlant. The Economist opět sestavil žebříček nejdražších míst k životu

Svoji roli podle něj mohly hrát i vnější faktory, jako je politika a mezinárodní konflikty. Koneckonců kvůli válce na Ukrajině a doprovodným sankcím uvaleným na Rusko mnoha zeměmi klesla Moskva na 62. místo. Petrohrad je nyní stosedmačtyřicátý. Nejdražším evropským městem je oproti tomu švýcarská Ženeva. Ta se umístila hned na třetí příčce za Hongkongem a New Yorkem. Vliv na současnou podobu žebříčku pak měla samozřejmě i pandemie a další ekonomické faktory.

BRAND24

Jak připomíná zpravodajský web CNN, ECA není jediná, která na základě ekonomických ukazatelů sestavuje žebříčky nejdražších metropolí. Stejnou činností se zabývá také londýnská společnost Economist Intelligence Unit (EIU). Ta svůj celosvětový index životních nákladů vydává každý rok v prosinci. V roce 2021 označila za nejdražší město na planetě Tel Aviv, o druhé místo se podle ní dělí Paříž a Singapur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).