Menu Zavřít

Nejdříve 3D, pak krystaly

14. 11. 2008
Autor: Euro.cz

ČVUT a USA podepsaly kontrakt o spolufinancování výzkumu

Brdský radar přináší první plody, byť smlouvy o vědecké spolupráci mezi ČR a USA se na jeho výstavbu nevážou. Pentagon zašle na prvé tři týmy 600 tisíc dolarů (asi 12 milionů korun) rozvržených do následujících tří let. Premiérovou smlouvu uzavřelo České vysoké učení technické (ČVUT) s účelově založenou americkou firmou. „Podepsali jsme ji jako první, Američané minulý týden také. O radaru nepadlo při jednání ani slovo,“ říká profesor Václav Hlaváč, vedoucí Centra strojového vnímání (CSV) při katedře kybernetiky FEL ČVUT. Podpis hned v úterý večer potvrdil týdeníku EURO koordinátor výběru vědeckých pracovišť profesor Vladimír Mařík. Za druhou stranu se stejně vyjádřila ambasáda USA v Praze.
Kontrakt zajišťuje podporu ve výši takřka pěti milionů korun, což má pokrýt výdaje na práci čtveřice špičkových výzkumníků a několika mladých kolegů či doktorandů. Dohoda je podepsána na rok a týká se 3D rekonstrukcí z mnoha snímků, případně videosekvencí. Laicky: z obyčejných fotografií je možné počítačově vytvořit trojrozměrný model, což může mít využití i pro vojenství. „Obranných zakázek jsme už měli více, zatím však nikdy pro cizí vládu. S Armádou ČR spolupracujeme například na projektu kamerové hlavy pro bezpilotní letadla,“ vypráví Hlaváč o stabilizování oka kamer na letounu, aby byl kompenzován třes z manévrů a snímaný objekt zacílen. CSV již spolupracovalo s VZLÚ nebo Aerem Vodochody.
Dle Hlaváče je smlouva podobná dalším grantům. „Jen má jiné vykazování. Smlouva je velmi vstřícná; know-how nám zůstává, o duševní práva se dělíme. Jsou jen drobná omezení. Hlavně nás nechávají zkoumat, co umíme a v čem jsme dobří,“ říká profesor, který pět měsíců působil i v ústředním výzkumném ústavu japonského průmyslového gigantu Hitachi v Tokiu. Řešiteli „radarového grantu“ budou především kolegové Jiří Matas, Tomáš Pajdla a Radim Šára, jenž už dříve pracoval na výzkumu, který platila DARPA – mýty opředená vývojová agentura obranných složek USA.

WT100

Od továren po bezpečnost Strojové vnímání – v kontextu projektu tedy vidění spjaté s počítačovým porozuměním okolnímu světu – má široké uplatnění. Využívají jej továrny, kde se vizuálně kontroluje správné umístění dílů, promazání či zmetky ve výrobě, dále medicínské aplikace (porovnávání snímků z tomografu pořízených v různém čase nebo na základě různých fyzikálních principů) anebo automobilový průmysl, kde už dnes vznikají „vidoucí auta“ kontrolující krajnici vozovky nebo unavené řidiče. „Ale jsou i věci, které neumíme. Nedávno jsme se s jednou automobilkou zaměřili na kontrolu lakovaných částí, což ale člověk vidí lépe než stroj. Zatím,“ usmívá se Hlaváč, držitel Zlaté Felberovy medaile a dalších ocenění.
Katedra spolupracuje se spin-off firmami Neovision a Eyedea Recognition v průmyslových aplikacích. Kooperuje i s VUT Brno, týmem docenta Pavla Zemčíka a jejich spin-off podnikem Camea na rozpoznávání registračních značek aut, například pro zónové měření rychlosti. „Rozpoznávací algoritmus zónového měření psal tým kolegy Matase. Ve sledovacích videích jsme schopni rozeznat osoby nebo nějaké činnosti. A dokonce je i zařadit do obecné kategorie, jako je skákání či běh,“ vypráví vědec, jehož katedra spolupracuje i s kriminalisty nebo archeology. A samozřejmostí jsou čilé kontakty s firemní sférou.
Na podporu z Pentagonu už čekají další Češi. Tým docenta Eduarda Hulicia z Fyzikálního ústavu AV (polovodiče, růst krystalů) by měl podobnou smlouvu, která mu vynese pět milionů korun, podepsat 17. prosince. Další z témat, které USA zaujalo natolik, že do něj investují dva miliony, nabízí turnovská firma Crytur bádající v oblasti rentgenů a 3D technologií. Na rozdíl od akademiků, kteří nemají výsledky tajit, mlčí. Ředitel Jindřich Houžvička na otázky týdeníku EURO lakonicky odvětil: „Médiím nesmíme dle smlouvy sdělovat jakékoliv informace.“

*
(rozhovor vedle fotky)
Václav Hlaváč
My soutěžíme globálně Centrum strojového vnímání ČVUT založil profesor Hlaváč v roce 1995 na základech laboratoře počítačového vidění z roku 1986 odstartované s profesorem Milanem Šonkou. Dnes už vede tým třiceti lidí a deseti doktorandů, kteří spolupracují nejen s obrannými složkami. „Chováme se trochu jako firma. Děláme to, co průmysl potřebuje,“ říká spoluautor jedné ze světově nejprodávanějších oborových učebnic (s Šonkou) a muž, jenž od roku 2001 posuzuje projekty informačních technologií pro Evropskou komisi. EURO: Umíme si představit využití počítačového vnímání na výrobních linkách či ve „vidoucích autech“. Čím je zajímavé pro armádu? HLAVÁČ: Aplikací je řada. Hojně žádána je strojová navigace autonomních vozidel nebo bezpilotních letounů. Tyto stroje jsou založeny na tom, že nějak snímají své okolí a na základě zpětné vazby se rozumně chovají. Četl jsem i o armádním výzkumu, kdy vznikají chytré miny, jež se umějí natočit směrem, odkud přichází hluk a záchvěvy půdy. Pak jsou účinnější. EURO: V jakých oblastech vaše středisko vyniká? HLAVÁČ: Jednak v detekci a rozpoznávání objektů v obrázcích a videu. Tým vede docent Jiří Matas, který nyní dokonce řídí renomovaný časopis s impakt-faktorem 3,5. Dále je to skupina zabývající se stereoviděním pod vedením docenta Radima Šáry. A třeba Tomáš Pajdla dělá na špičkové úrovni všesměrové vidění a trojrozměrnou rekonstrukci. Já se věnuji strukturnímu rozpoznávání a analýze videosekvencí. EURO: Vaše pracoviště má světové renomé. Proč není v ČR více takových? HLAVÁČ: Největším problémem je malé uvědomění si, že už jsme v globální výzkumné soutěži. To, že jste lepší než kolega na vedlejší katedře, není postačující. Musíme se srovnávat s těmi nejlepšími na světě. A to nemáme v krvi. Jsme malá země s nedostatečnou mobilitou ve vzdělání a vědě. Systém financování mobilitu a špičkovost příliš nepodporuje, takže Češi mají ještě klapky na očích. *
BOX (foto laser-boeing):
Týmy, které Pentagon zaplatí… Katedra kybernetiky FEL ČVUT – stereoskopie, strojové vnímání (prof. Václav Hlaváč)
Fyzikální ústav AV ČR – růst krystalů, polovodiče (doc. Eduard Hulicius)
Crytur, s r. o. – rentgeny, 3D technologie (ředitel dr. Jindřich Houžvička)
… a týmy, na které už přispíval Katedra kybernetiky FEL ČVUT – navigační systém AgentFly (doc. Michal Pěchouček)
Fyzikální ústav AV ČR – chemické lasery (ing. Jarmila Kodymová)
Fakulta informatiky MU – bezpečnost rychlých sítí (prof. Václav Přenosil)
Pramen: týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).