Menu Zavřít

Nejhorší prezident? Trump ztratil důvěru většiny Američanů za 8 dnů

30. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Donald Trump se propadl pod poloviční podporu veřejnosti nejrychleji ze všech amerických prezidentů moderní historie. Kromě kontroverzních rozhodnutí hned na začátku úřadování za to může třeba i „Trumpenkrieg“, obdoba nacistického blitzkriegu, kterou si pochvalují američtí neonacisté.

Podpora veřejnosti v politice bývá vrtkavá a lze říci, že s jejím postupným propadem se časem potýká každý politik či prezident. Legitimita jejich rozhodnutí se začíná vytrácet ve chvíli, kdy podpora klesne pod 50procentní hranici.

S tím se podle průzkumů veřejného mínění potýká naprostá většina českých politiků. Nejmocnější muži planety (rozuměj prezidenti Spojených států) ale nejsou výjimkou. Například Ronaldu Reaganovi trvalo ztratit důvěru alespoň poloviny Američanů 727 dní. Barack Obama s 936 dny v úřadě byl úspěšnější a George Bush mladší si alespoň poloviční důvěru udržel dokonce 1205 dnů.

Neslavný rekordman

Současný americký prezident Donald Trump si rád zakládá na své výjimečnosti, ať již se to týká jeho údajného podnikatelského génia či úspěchů u žen. Bez velkého jásotu a fanfár však může Trump slavit nový rekord, kterým se pravděpodobně tentokrát chlubit nebude. Pod poloviční podporu veřejnosti se totiž podle průzkumu propadl jen po osmi dnech od nástupu do úřadu, nejrychleji ze všech amerických prezidentů moderní historie.


Takto blízko zániku bylo lidstvo naposledy v roce 1953, když se testovaly vodíkové bomby. Čtěte:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


Je na místě zmínit, že ani v den inaugurace nevěřila Trumpovým schopnostem vést prezidentský úřad polovina amerických voličů. Podle konzultační firmy Gallup Poll se tehdy podpora pohybovala na 48 procentech. Po zaokrouhlení to ale polovina je. K její ztrátě nicméně stačilo pár dekretů, perných dnů mediální masáže a voilá: Trumpovi nyní věří již jen dvaačtyřicet procent Američanů. Alespoň tak říkají výsledky šetření Gallup Poll, které agentura provedla o víkendu na reprezentativním vzorku 1500 amerických voličů.

Lví podíl na propadu důvěry má pravděpodobně i mediální válka, kterou Trump a jemu nakloněná alternativní média vedou s žurnalistickým mainstreamem. Tomu Trump nemůže po ostře vedené prezidentské kampani přijít na jméno. Někteří mainstreamoví novináři na sociálních sítích dokonce nepřímo volají po prezidentově „fyzické likvidaci“. Záměr vyhodit Bílý dům do povětří ale nedávno na Twitteru ventilovala i americká popová superstar Madonna.

Trumpův Trumpenkrieg

Zaznívají však i hlasy, které rozhodnutí nového amerického prezidenta vítají. Některé z nich přitom pocházejí od lidí, se kterými by si Trump pravděpodobně ruku, alespoň ne před bedlivým pohledem veřejnosti, nepodal.

Jednou z takových obskurních entit je neonacistický americký web Daily Stormer. Xenofobii s rasistickým podtextem Daily Stormer nikterak neskrývá. Server Trumpova kontroverzní rozhodnutí kvituje a přirovnává je k taktice „blitzkriegu“: rychlé, útočné války, kterou nacistické Německo vedlo při obsazování Polska a Francie.

„Trump vede bleskovou válku proti globalistům a vrství za sebou kontroverzní rozhodnutí v rychlém sledu tak, aby jeho nepřítel nebyl schopen včas zkonsolidovat obranu,“ píše server s tím, že tzv. Trumpenkrieg „konečně začíná“.


Přečtěte si, jak na Trumpův imigrační dekret reaguje svět:

Svět kritizuje Trumpa za migrační dekret, Merkelová ho rázně odsoudila

Protesty ve Washingtonu proti příkazu, kterým Donald Trump zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi muslimských zemí

ebf - tip - debata


Přečtěte si o Trumpově kontroverzní politice:

Zeď bude: Trump popepsal dekret, stavět se začne v řádu měsíců

Trump začal úřadovat: podepsal příkaz proti Obamově zdravotní reformě

Trump už úřaduje: odstoupil od smlouvy, která měla pokrýt 40 procent světové ekonomiky

Donald Trump obklopen členy svého kabinetu v Oválné pracovně Bílého domu podepisuje první výkonné dekrety.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).