Menu Zavřít

Nejhorší a nejemotivnější smrti v seriálu Game of Thrones - 1. část

4. 5. 2019
Autor: shutterstock.com

Názory na třetí díl závěrečné série Game of Thrones se různí. Čekali jste krvavou řež a jste zklamaní z nízkého počtu úmrtí hlavních postav? Nebo se vám naopak bitva o Zimohrad líbila a jste rádi, že vaši oblíbenci strašlivé krveprolití přežili? Ať už je vaše stanovisko jakékoliv, seriálové skony vždy vyvolávají u fanoušků velké emoce. Připomeňte si s námi některé z nejhorších, nejemotivnějších či nejbrutálnějších smrtí, které jsme zatím viděli.


Viserys Targaryen (1. série)

Viserys Targaryen, kterého si v seriálu zahrál Harry Lloyd, byl druhým synem „šíleného krále“ a právoplatným následníkem trůnu. Jeho jediným životním cílem se tedy stalo usednout na Železný trůn a vládnout Sedmi království. Hned na začátku se představil jako charakter s násilnickými sklony, který se nezastaví před ničím a nerespektuje nikoho kromě sebe. Kvůli své ctižádosti, krutosti a bezohlednosti nás však opustil hned v první sérii.

 Viserys Targaryen

Osudným se mu stalo, když mladší sestru Daenerys, kterou vždy považoval za svůj majetek, provdal za vůdce barbarů Khala Droga. Smrt Viseryse představuje jeden ze zlomových okamžiků celého seriálu. V tomto bodě se totiž z Daenerys stává silná a neúprosná královna, která si nenechá od ostatních diktovat, jak se má nebo nemá chovat.

Když Daenerys vidí, jak Viserys znehodnocuje posvátné zákony Dothraků a vyhrožuje jejímu nenarozenému synovi, rychle pochopí, že její bratr není žádný „drak“, ale pouze hrozba. Bez emocí tedy nechá svého manžela Khala Droga nasadit Viserysovi slíbenou zlatou korunu, kterou si tolik přál. Bohužel ovšem nejde o zlatý šperk, ale o roztavené vroucí zlato, které Viseryse okamžitě usmrtí.


Eddard Stark (1. série)

Postavu Neda Starka, pána Zimohradu a strážce Severu, si diváci zamilovali hned v prvním dílu. Eddard je totiž nejen čestný muž a pravý vůdce, ale také dobrý a spravedlivý otec. Poklidný život rodiny Starků na Zimohradu ovšem naruší příjezd krále Roberta Baratheona, který Neda požádá, aby se stal jeho pobočníkem. Tomu se sice nechce opustit své blízké, když se ale dozví o možném komplotu proti svému příteli, nakonec s ním do Králova přístaviště přece jen odjede a začne celou věc sám vyšetřovat.

 Ned Stark

Ned nakonec odhalí pravdu o tom, že ani jedno z dětí královny Cersei Lannister ve skutečnosti není potomkem krále Roberta, ale jedná se o nemanželské bastardy, které má se svým bratrem Jaimem. Události poté vezmou rychlý spád, a když král Robert zemře, Ned je uvězněn jako zrádce a uzurpátor trůnu a odsouzen k trestu smrti. Cersei ho sice chce na poslední chvíli ušetřit, její syn Joffrey ovšem vydá příkaz katovi, nechá Neda nemilosrdně setnout a jeho hlavu vystaví napíchnutou na kůlu.

Fanoušci dnes rádi vtipkují o tom, že když se nějaké role chopí herec Sean Bean, nešťastný osud jeho postavy je předem zcela jasný (viz třeba Boromir z Pána prstenů). I přesto ovšem Nedova smrt spoustu diváků naprosto šokovala. V tomto zlomovém momentě si totiž uvědomili, že Hra o trůny rozhodně není žádná pohádka, kde se bere ohled na oblíbené hlavní postavy, a že dobro nad zlem občas prostě nezvítězí.


Khal Drogo (1. série)

Ačkoli se Khal Drogo objevil pouze v první sérii, získal si u diváků spoustu sympatií a jeho smrt mnohé z nich zasáhla naprosto nepřipravené. Khal Drogo, kterého v seriálu ztvárnil Jason Momoa, byl neohrožený válečník z klanu Dothraki. Svým zevnějškem, kterému dominoval především dlouhý cop značící jeho neporaženost a kmenová tetování, vždy působil nebezpečně a odtažitě. Když si ale za manželku vzal pro něj velice exotickou Daenerys Targaryen, stal se z něj milující manžel a budoucí otec.

 Khal Drogo

Po zmařeném pokusu o vraždu Daenerys, kterou si objednal Robert Baratheon, Khal Drogo přísahá, že povede invazi přes Úzké moře a dobije své ženě zpět Sedm království. Při dobývání vesnice je ale zraněn v boji. Jedná se sice o nevelký šrám, do rány se však dostane infekce a Drogo není dále schopný vést svůj kmen.

Daenerys požádá o pomoc čarodějnici, při rituálu ovšem zemře kromě khalova oblíbeného hřebce také jejich nenarozené dítě. Drogo je navíc sice znovu živý, ale zůstává v katatonickém stavu a nikoho nevnímá. Aby ho vysvobodila z jeho utrpení, Daenerys se nakonec s Drogem rozloučí a udusí ho. Poté mu připraví rituální hranici a sama do ní vstoupí. Plameny jí ale neublíží, vyjde z nich naprosto nedotčená a nese si s sebou tři malé draky.


Rudá svatba (3. série)

Smrt Neda Starka a dalších oblíbenců znamenala pro seriálové fanoušky obrovský šok. Někteří se proto ukolébali myšlenkou, že nic horšího už přijít nemůže a že jsou připravení prakticky na vše. Po zhlédnutí epizody s názvem Deště Kastameru ale zůstali mnozí z nich jen nevěřícně zírat na svou obrazovku. Nejen, že zde zemřelo několik hlavních postav, ale navíc k tomu došlo opravdu brutálním způsobem.

 Rudá svatba

Catelyn a Robbovi z rodu Starků diváci fandili již od začátku, znali jejich motivaci a soucítili s jejich zármutkem nad ztrátou milujícího manžela a otce. Co vedlo k tomu, že tyto postavy musely zemřít? Šlo v podstatě o sérii chybných rozhodnutí. Robb poruší přísahu a neožení se s dcerou Waldera Freye, Catelyn propustí Jaimeho Lannistera, kterého chce vyměnit za Sansu, což málem rozpoutá vzpouru, a Robb se nakonec pokusí vše napravit tím, že si jeho strýc Edmur vezme za ženu jednu z Freyových dcer.

Když se všichni ocitnou na svatbě, nejprve se zdá, že by tento tah mohl být úspěšný. Atmosféra ale postupně zhoustne a ukáže se, že to byla pouze dobře promyšlená past. Robb je přinucen sledovat, jak jeho těhotnou manželku ubodají k smrti, ztratí všechny své muže a on sám umírá, když mu jeho údajný přítel lord Bolton vrazí nůž do srdce. Lady Catelyn nedokáže sledovat smrt svého syna, uvědomí si, že již nemá pro co žít, zabije Walderovu manželku a nakonec sama také umírá.


Joffrey Baratheon (4. série)

Joffrey Baratheon se na začátku seriálu představil jako syn krále Roberta a jeho manželky Cersei Lannister, později ale ukáže, že jeho pravým otcem je strýc Jaime. Jako princ je Joffrey samozřejmě rozmazlený, sebestředný a dělá mu dobře pozornost okolí v čele s bláznivě zamilovanou Sansou Stark. Kromě toho je ale známý také svou krutostí a brutalitou. Nejhorší moment pro diváky nastane, když v závěru první série nechá popravit Neda Starka, kterému předtím slíbil milost.

 Joffrey Baratheon

Jako král Joffrey vládne krutě, z rozmaru dělá chybná rozhodnutí a pod kontrolou ho už nemá ani jeho matka Cersei. Nakonec dojde ke zrušení zásnub se Sansou, Joffrey jí ovšem nedovolí vrátit se na Zimohrad a místo toho je nucená provdat se za nenáviděného strýce Tyriona. Sám král se chce oženit s Margaery Tyrell, během svatební hostiny se ovšem napije otráveného vína a umírá. Ačkoli je ze smrti krále obviněn Tyrion, pravá vražedkyně je Olenna Tyrell, která nechtěla, aby její vnučku Joffrey tyranizoval.

Smrt krále Joffreyho fanoušky spíše potěšila, než zarmoutila. Díky přesvědčivému hereckému výkonu Jacka Gleesona, se z Joffreyho totiž téměř okamžitě stala jedna z nejnenáviděnějších postav nejen celého seriálu, ale možná všech dob. Sám George R. R. Martin herci složil poklonu, když mu napsal památnou větu: „Gratuluji k úžasnému výkonu, všichni tě nenávidí.“


Ygritte (4. série)

Jak mnozí z nás rychle pochopili, seriál Game of Thrones nedělá výjimky ani kvůli velké lásce. Ve čtvrté sérii jsme se tak museli rozloučit se sympatickou Ygritte, do které se zamiloval hrdina Jon Sníh. Není divu, byla totiž nejen chytrá a mazaná, ale také na první pohled krásná. Díky jejím zrzavým vlasům se navíc říkalo, že je políbená ohněm. Fanoušci tohoto páru ovšem našli útěchu alespoň ve skutečném světě. Při natáčení seriálu se do sebe totiž herci Kit Harington a Rose Leslie zamilovali a nedávno se také vzali.

 Ygritte

MMF24

Ygritte patřila k divokým, celý svůj život prožila na sever od Zdi a zde také přísahala věrnost Mancemu Nájezdníkovi. Lidmi z jihu vždy pohrdala a neměla s nimi slitování. Vše se ale změní, když se setká s Jonem Sněhem a přesvědčí ho, aby změnil stranu a zůstal se Svobodným lidem. Jon s nimi putuje na jih, kde řekne Ygritte, že ji miluje. Nakonec ale zvítězí povinnost, Jon se rozhodne dostát své přísaze u Noční hlídky a navzdory jejich lásce Ygritte opustí.

Poté se už osudem pronásledovaná dvojice setká pouze jednou, a to při útoku divokých na Černý hrad. Ygritte se stále cítí zrazená a chce Jona zabít, i přes to ho ale stále miluje. Když na něj narazí, zaváhá a mezitím ji zasáhne luk malého chlapce jménem Olly, kterému divocí vyvraždili všechny příbuzné. Ygritte poté pomalu zemře Jonovi v náručí, stihne mu ovšem ještě zopakovat fanoušky velice oblíbenou větu: „You know nothing, Jon Snow.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).