Menu Zavřít

Nejhorší zácpa od pandemie. Singapurský přístav je výrazně přetížený, mohou za to hlavně útoky jemenských povstalců

27. 6. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Globální přetížení přístavů dosáhlo svého 18měsíčního maxima, přičemž nejhorší situace aktuálně panuje v Singapuru
  • Při čekání na kotvení musí kontejnerové lodě počítat se zpožděním až jeden týden, ačkoliv za standardní situace by to nemělo trvat více než 24 hodin
  • Hlavním důvodem současných problémů jsou útoky hútíjských povstalců v Rudém moři, kvůli nimž se plavidla oblasti vyhýbají a raději využívají dlouhou cestu kolem jižní Afriky

Malá skupina dobře ozbrojených povstalců může mít zásadní vliv na celosvětovou dopravu. Dokazuje to i současná situace v Rudém moři, kde jemenští Hútíové v posledních měsících několikrát zaútočili na velké kontejnerové lodě. Mnoho společností proto svá plavidla posílá na výrazně delší trasu kolem celé Afriky, její obeplutí ale samozřejmě zabere podstatně více času. Ten následně rejdařům chybí, a proto jsou často nuceni snažit se plavbu maximálně zkracovat.

Situaci tedy řeší podle agentury Reuters tak, že vykládají větší množství nákladu najednou ve velkých překladištích, kde jsou kontejnery poté umístěny na různá menší plavidla, která už je dopraví na posledním úseku cesty. Zmíněný model sice lodním společnostem umožňuje minimalizovat dopady celého problému, zároveň ale vytváří výrazný tlak na přístavy.

Outstream Placeholder

Situace už je v poslední době tak špatná, že podle analytické společnosti Linerlytica aktuálně globální přetížení přístavů dosáhlo svého 18měsíčního maxima. V polovině června na kotvení čekaly lodě s celkovou kapacitou asi 2,4 milionu standardních kontejnerových jednotek o délce zhruba dvaceti stop (přes šest metrů).

Problémy trápí i Čínu a Středozemní moře

Pravděpodobně nejvýraznější zpoždění v současnosti vznikají v Singapuru, který je druhým největším kontejnerovým přístavem na světě. Tamní zácpy jsou podle odborníků nejhorší od doby pandemie covidu, jelikož průměrná doba čekání na kotvení kontejnerové lodi se může vyšplhat až na jeden týden. Obvykle to přitom trvá ne víc než 24 hodin.

Mezinárodní leteckou dopravu zahlcují levné čínské produkty. Kvůli značkám jako Shein či Temu nezbývá místo pro ostatní
Přečtěte si také:

Mezinárodní leteckou dopravu zahlcují levné čínské produkty. Kvůli značkám jako Shein či Temu nezbývá místo pro ostatní

„Velké lodě v poslední době nahromadily kontejnery v Singapuru i v dalších významných překladištích. Průměrný objem vyloženého nákladu v Singapuru mezi lednem a květnem vyskočil o 22 procent, což výrazně ovlivnilo produktivitu celého přístavu,“ řekl Jayendu Krishna z poradenské společnosti Drewry Maritime Advisors.

K dalším problematickým přístavům aktuálně patří třeba malajský Port Klang a Tanjung Pelepas, kam částečně míří i lodě, které se chtějí přetíženému Singapuru vyhnout. Výrazné komplikace ale zaznamenávají také čínské přístavy Šanghaj a Čching-tao, kde zpoždění rovněž značně narůstá.

Celá situace už má přitom dopady na provoz jednotlivých lodí. Třeba druhý největší přepravce kontejnerů na světě Maersk nedávno uvedl, že začátkem července vynechá dvě plavby z Číny a Jižní Koreje do Evropy kvůli vážným zácpám v asijských a středomořských přístavech.

Může dojít ke zdražení zboží

Kromě hútíjských povstalců má na zácpy v přístavech velký vliv i začátek období vrcholné poptávky po lodní přepravě, který letos přišel o něco dříve, než se očekávalo. „Hlavní sezóna, jež tradičně začíná v červnu, odstartovala o celý měsíc dříve, což způsobilo nárůst sazeb za námořní přepravu. Objem dovozu kontejnerů v 10 největších amerických námořních přístavech ostatně v květnu meziměsíčně vzrostl o 12 procent,“ uvedla analytická firma Descartes.

Podle odborníků za tímto vývojem stojí skutečnost, že zejména americké firmy chtějí zvýšit své skladové zásoby zboží, protože registrují silnější poptávku ze strany zákazníků. „Američtí spotřebitelé nadále utrácejí více peněz než v loňském roce, takže maloobchodníci se zásobují, aby tuto poptávku dokázali uspokojit,“ vysvětlil Jonathan Gold, viceprezident National Retail Federation.

ebf 24 - tip duben

Exodus z Rudého moře. Útoky hútíjských povstalců na nákladní lodě způsobují dvoutýdenní zpoždění a milionové výdaje navíc
Přečtěte si také:

Exodus z Rudého moře. Útoky hútíjských povstalců na nákladní lodě způsobují dvoutýdenní zpoždění a milionové výdaje navíc

Takový vývoj v kombinaci s přetíženými přístavy vede k tomu, že ceny kontejnerové dopravy z Asie do USA a Evropy se od začátku roku 2024 přibližně ztrojnásobily. Podle společnosti Xeneta jsou tedy sazby za přepravu kontejnerů z Asie na východní pobřeží Spojených států nejvyšší od září roku 2022.

Budoucí vývoj cen za lodní nákladní dopravu bude ovlivňovat hlavně to, jak rychle se přístavům podaří navýšit kapacitu. Provozovatel toho singapurského, společnost PSA, už znovu otevřel starší kotviště a loděnice v terminálu Keppel, přičemž další kotviště plánuje brzy zprovoznit rovněž v přístavu Tuas. I tak se ale odborníci obávají, že zdražení lodní dopravy se pravděpodobně promítne do konečných cen zboží pro spotřebitele. „Prodloužené námořní trasy a přetížené přístavy představují obrovský finanční zásah, který musí přepravci nějak absorbovat,“ uzavřel Peter Sand, hlavní analytik Xenety.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).