Menu Zavřít

Nejistě kompatibilní alternativa

14. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Opensourcový kancelářský balík se musí utkat se zavedenými konvencemi

Kancelářské balíky se za posledních deset let staly nedílnou součástí pracovního prostředí. Tvoří inventář všech firem, jsou stejně samozřejmé jako například židle nebo skříně. Přitom není tak daleko doba, kdy všechny texty, tabulky a grafy vznikaly ručně na psacím stole a rýsovacím prkně. Za několik málo let tuhého masakru na softwarovém poli se z moře nejrůznějších verzí a podob kancelářského softwaru vynořili dva nynější úhlavní konkurenti: Microsoft Office a OpenOffice. Liší se od sebe jako oheň a voda už v nejzákladnějším parametru - ceně. Za balík MS Office v plné profesionální verzi zaplatíte patnáct tisíc, OpenOffice je zcela zdarma. Rozdíly existují i v přístupu k vývoji: u Microsoftu jako komerční společnosti produkty vyvíjejí uvnitř firmy placení programátoři, zatímco OpenOffice vzniká v takzvaném modelu open source, tedy jako otevřený software, vytvářený víceméně neplacenými dobrovolníky, pocházejícími povětšinou z řad studentstva.
Mezi nimi stojí produkt české firmy 602Software, balík 602Office. Vychází z opensourcového OpenOffice… a zdarma není. Proč by pak někdo kupoval rebrandovaný produkt, jinde dostupný zdarma? Odpověď je prostá: díky podpoře. Ta je totiž klíčovým zdrojem financí opensourcového modelu vývoje softwaru. Základní produkt zákazník dostane zdarma, jeho úpravy a technickou podporu už ale platí. U 602Office můžeme za verzi zdarma přeneseně považovat Openoffice, placený produkt oproti němu nabízí tištěný český manuál včetně postupu při migraci od konkurence a technickou podporu.
Všechny dostupné balíky dospěly do ustálené formy, jež sestává z textového a tabulkového editoru, nástroje pro tvorbu prezentací, e-mailového klienta a databáze. Opensourcové balíky přidávají navíc jednoduchý grafický editor, Microsoft má zase perlu v podobě Outlooku. Ten má ve skutečnosti neuvěřitelný potenciál a lze jej s jistou mírou nadsázky použít i jako jednoduchý informační systém. To je jedna z výrazných výhod, jichž se od konkurence zřejmě hned tak nedočkáte. 602Office se od svého opensourcového vzoru liší pro změnu v databázi, která je původním dílem vývojářů firmy. Nutno dodat, že rozhodnutí vytvořit vlastní bylo správné, program Base v OpenOffice je použitelný jen problematicky.
Popisovat funkce Writeru, textového editoru 602Office, je asi zbytečné, alespoň matnou představu má zřejmě každý. Zajímavější jsou rozdíly ve srovnání s MS Wordem. Microsoft jím vytvořil světový standard, pro drtivou většinu uživatelů je tento program dokonce synonymem pro textový editor. S tím se pojí rozšířenost dokumentů v něm vytvořených. Formát DOC je vlastnictvím Microsoftu, a ten jeho specifikace nezveřejňuje, což znamená, že kdokoliv, kdo jej chce použít ve svém softwaru, nikdy nezaručí korektní zachování vzhledu a vlastností dokumentu, stejně jako nemůže zaručit, že jeho dokumenty se uživatelům MS Office podaří otevřít v pořádku. Redmondští jsou prostě komerční firmou, která chce vydělat, a nemají důvod konkurenci usnadňovat život. Vinu nesou především sami uživatelé, kteří DOC používají pro komunikaci, například drtivá většina tiskových zpráv od agentur přichází právě v tomto formátu. Použití otevřených formátů, například PDF nebo ODT, se kvůli nízké IT gramotnosti populace příliš očekávat nedá. Tímto způsobem tedy sami uživatelé pomáhají likvidovat konkurenci Microsoftu a sami sobě zvyšují cenu softwaru. Suma sumárum, Writer je použitelný textový editor, pro devětadevadesát procent uživatelů zcela rovnocenný s Wordem, jehož jediným nedostatkem je neúplná kompatibilita.
Pro tabulkový editor Calc platí ve vztahu k MS Excellu totéž, jen ještě výrazněji. Nekompatibilita se zde projeví hlavně v dokumentech, které obsahují makra. Opět platí, že pro běžné použití je Calc dostačující, skřípe pouze práce s dokumenty excellovského formátu XLS. Pro férový výklad ještě dodám, že každou další verzí se opensourcové produkty blíží stále více ideálnímu zvládnutí formátů konkurence, čemuž se ale Microsoft samozřejmě brání. Ponejvíce tím, že specifikace DOC a XLS neustále mění. Paradoxně tak nastávají situace, kdy starší Word nedokáže otevřít dokumenty vytvořené svojí novější verzí.
Samostatnou kapitolou je MS Outlook - v opensourcovém světě dosud nemá žádného konkurenta a je asi tím nejlepším, co Microsoft stvořil. 602Office používá zdarma dostupný poštovní klient Mozilla Thunderbird, který práci s poštou zvládá precizně, ovšem zbylých devadesát procent vlastností Outlooku, například práci ve skupinách, společné plánování, delegování úkolů v rámci týmu a mnoho jiných, vůbec neobsahuje. V tomto případě microsoftový balík stoprocentně boduje. Impress a Powerpoint jsou poměrně zaměnitelné, Draw přináší body šestsetdvojce. Srovnání Accesu a 602SQL není pro běžné uživatele příliš přínosné, neboť převážná většina je nevyužívá a odborníci vědí.
602Office určitě zaujal a má své místo na trhu. Za osminu ceny MS Office dokáže převážnou většinu funkcí zvládnout a přidává i něco navíc. Pomineme-li Outlook, jsou ostatní programy z technického hlediska v podstatě zaměnitelné. Nasazení 602Office nebo OpenOffice je ovšem vzhledem ke kompatibilitě reálně možné pouze ve zcela homogenním prostředí uvnitř organizace. Pak pro uživatele nastane jediná změna - v jinak barevných a uspořádaných ikonách, což za desítky tisíc úspor určitě znamená plus. Minusem ještě hodně dlouho zůstane nejistá kompatibilita s vnějším světem a neexistující alternativa k Outlooku.

Klady + cena
+ podpora konkurenčního prostředí
+ manuál
+ přímá podpora PDF
+ podpora otevřených formátů
+ instalace až na pět počítačů

WT100

Zápory - kompatibilita složitějších dokumentů
- nízká podpora týmové práce

602Office textový editor: Writer
tabulkový editor: Calc
tvorba prezentací: Impress
vektorový editor: Draw
poštovní klient: Mozilla Thunderbird
databáze: 602SQL
cena (bez DPH): 1090 Kč

  • Našli jste v článku chybu?