Menu Zavřít

Nejistota kolem brexitu sráží českou obchodní výměnu s Británií

16. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kvůli nejistotě okolo brexitu začala výrazně klesat obchodní výměna s Velkou Británií. V srpnu se český vývoz na ostrovy snížil o téměř desetinu, dovoz pak o 13 procent. Od začátku roku se vývoz do Británie snížil o 4,5 procenta, ukazují data statistiků.

„Nejistota jistě hraje svou roli, fakt, že pouhých šest měsíců před výstupem Velké Británie z EU podnikatelé netuší, jaké podmínky je po 29. březnu 2019 čekají, je samozřejmě nutí k opatrnosti a přehodnocování svých kontraktů,“ uvedl Miroslav Diro z Hospodářské komory.

Největší hrozbu vidí Svaz průmyslu v oblasti netarifních bariér, což mohou být různé intervence státu, poplatky z dovozu či jiné obchodní překážky. Např. firmy s vysokým podílem přidané hodnoty a většími nároky na certifikace se brexitu obávají více.

„Pokud by došlo k tvrdému brexitu, bude mít určitě negativní dopad na české firmy a jejich obchod z Británie. Pokud se např. po brexitu obnoví hraniční kontroly, lze očekávat, že bude docházet k velkým prodlevám na hranicích, což povede ke zvýšeným nákladům,“ uvedla mluvčí Svazu průmyslu Eva Veličková.

Výsledky Exportního výzkumu DHL mezi 300 vývozci ukázaly, že v souvislosti s pokračujícími jednáními ohledně odchodu Británie z EU narostl meziročně podíl exportérů očekávajících negativní dopad brexitu na český export. Více než polovina (58 opct) společností očekává negativní dopad Brexitu na český export. Tyto obavy meziročně celkově vzrostly o čtyři procentní body. Na ostrovy vyváží 39 procent českých exportérů. U naprosté většiny z nich (91 pct) tento objem exportu nepřesahuje pětinu celkového exportního objemu. Největší obavy mají firmy z možných nových pravidel při obchodování s Británií a clení zásilek.


Další důsledek brexitu: Londýn ztratil vedoucí pozici mezi finančními centry

 Londýn, ilustrační foto


Hospodářská komora zatím není schopna vyčíslit jaký by případný tvrdý brexit měl dopad na český vývoz. Velká Británie je pro Česko důležitým exportním partnerem. Nejde jen o přímý export. „Mnohé firmy dodávají komponenty například do Německa, kde se dále zpracovávají a Německo následně exportuje své zboží do Británie. Brexit může mít zásadní vliv na tento reexport a zasáhnout tak firmy, které se na něj vůbec nepřipravují,“ dodal Diro.

Odchod Velké Británie z EU se podle Hospodářské komory dotkne především konkrétních exportérů. Brexit krátkodobě zřejmě nebude mít dopad na zaměstnanost, růst HDP či inflaci v Česku.

Podle průzkumů Britské obchodní komory BCC a společnosti Deloitte začíná mít nejistota spojená s odchodem Británie z Evropské unie na britské podniky výrazný dopad, jejich vývoz zpomaluje, náborové potíže se hromadí a investiční plány musí omezovat. Z šetření BCC mezi 5600 společnostmi, které bylo v Británii největší svého druhu, vyplynulo, že podniky ve službách mají největší problémy sehnat personál od zahájení průzkumů v roce 1989 a že růst průmyslového vývozu je nejpomalejší od konce roku 2016.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Poslanec za 18. století. Mayovou by v čele Británie mohl nahradit Rees-Mogg

Brexit může ohrozit policejní spolupráci, varují experti

Britský velvyslanec Archer: Byli jsme dobří Evropané

Bankéři v City balí kufry. Nejvíce jich míří do Frankfurtu

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejvyšší anglická fotbalová soutěž Premier League, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).