Menu Zavřít

Nejistý desetinásobek

19. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Rozbouřené trhy se zřejmě hned tak neuklidní

Finanční krize je prý ze dvou třetin za námi. To nejhorší má ale ještě přijít. Analytici tvrdí, že ještě nenastal čas akcie nakupovat. Spíš to ale vypadá, že nikdo neví nic a zmíněná tvrzení jsou více než co jiného jen upřímná přání. Jedinou jistotu mají nyní spolumajitelé developerské společnosti Orco, kteří akcie drží nějakou hodně nešťastnou náhodou už od loňského jara. A že takoví existují, tvrdí i sama firma. K tomu, aby se s akciemi opět dostali do zisku, bude se muset jejich titul zvednout přibližně o tisíc procent. To vypadá na hodně dlouho drženou pozici.

Amerika táhne Pražská burza se poslední týden chovala vcelku předvídavým způsobem. Na dění ve světě reagovala pohybem k jihu. Přesto pár zajímavých detailů stojí za zmínku, například postavení bank či developerů. Především ti druzí jsou v nezáviděníhodné pozici. Hodnota jejich akcií po uplynulém týdnu vůbec neodpovídá stavu firem a přináší jim to potíže. S oběma developerskými tituly burza kvůli strmému propadu opakovaně zastavila obchodování, i samotný pád cen za poslední týden je dramatický. V případě Orka cena klesla zhruba o pětatřicet procent na 427 korun za akcii. Přitom loni v létě stál titul na dnešní poměry neuvěřitelných 3700 Kč. „Nebudeme se v blízké budoucnosti obracet na finanční trhy pro jakékoli navyšování vlastního kapitálu, ani nehodláme využít v dohledné budoucnosti možností programu PACEO (navýšení základního kapitálu uplatněním opčních práv-pozn.red.). Potvrzujeme předpokládaný cíl pro letošní rok, tedy prodej aktiv ve výši dvou set milionů eur,“ uvedl viceprezident společnosti Aleš Vobruba.
Druhý developer zakončil jízdu střemhlav s více než čtyřicetiprocentní ztrátou na 256 korunách za akcii. Loni jeho cena překročila hranici dvou tisíc korun. Výhled pro developery není příliš dobrý, zejména kvůli ztíženému přístupu k bankovním úvěrům. ECM proto v době volného pádu vydalo nové akcie, společnost Finep zase prodala podíl projektu Západní město Finanční skupině České spořitelny. Ani tak nízké ceny developerských titulů ale nejsou dle analytiků vhodnou nákupní příležitostí. „Realitní sektor je citlivý na očekávání makroekonomického vývoje. Ta jsou hlavně pro americkou ekonomiku poměrně negativní. Když přichází recese, tak se většinou neinvestuje do nemovitostí,“ tvrdí analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Banky odolávají České banky zatím drží. Výhodou je strategie jejich vlastníků, kteří se zaměřili spíše na střední a východní Evropu než na západ. „Česká spořitelna není krizí ovlivněna, jelikož v minulosti neinvestovala do rizikových derivátů. S likviditou problémy nemáme. Pro naše klienty se nic nemění. Neinvestovali jsme do amerických hypoték a do podobných obchodů, i když jsme v minulosti díky tomu pravděpodobně přišli o vysoké příjmy. Kvalita našeho úvěrového portfolia je dlouhodobě vynikající, podíl rizikových úvěrů se pohybuje na úrovni dvou procent,“ uvedla mluvčí banky Klára Gajdušková. Zajímavě vypadá pozice Komerční banky, která za poslední týden dokonce posílila. Výkyv kurzu ani zdaleka nepřipomínal zdivočelou houpačku, jako tomu bylo u většiny titulů. „Komerční banka žije tak trochu svým vlastním životem. Při porovnání Erste a Komerční banky je v dlouhodobém horizontu jasně vidět, že zatímco Erste kopíruje vývoj trhu, Komerční banka na výkyvy příliš nereaguje. Důvody bych hledal v tom, že KB je jednak lokální hráč, a pak ve struktuře akcionářů, kde převažují investoři držící své pozice dlouhodobě,“ řekl pro týdeník EURO analytik Atlantik FT Pavel Sudek.

EBF24

Dolů míří i doly Na jih se obrátila i zatím poslední primární emise na pražské burze, akcie NWR miliardáře Zdeňka Bakaly. V uplynulém týdnu akcie odepsala více než pětadvacet procent. „Energetický sektor je stále velmi citlivě zasažen klesajícími cenami ropy a dalších komodit,“ tvrdí Sudek. Dolů mířil i ČEZ, který však odepsal jen malé ztráty. „Právě firmy jako ČEZ budou zakrátko zajímavé nákupní příležitosti. Současná krize na ně působí pouze zprostředkovaně, navíc energie není komodita, kterou si můžete odepřít, pokud se vám tenčí zdroje, jako například malé sportovní letadlo,“ tvrdí Christophe Hentsch, partner privátní banky Lombard Odier Darier Hentsch&Cie. Bankéř považuje vznik současné krize za jasný důsledek úrokové politiky americké centrální banky (Fed) a tvrdí, že kromě finančních institucí bude těžké najít jakékoliv odvětví, které by krizi nepocítilo alespoň zprostředkovaně. „Bude důležité uvažovat skutečně v dlouhodobém výhledu a snažit se nalézt investiční příležitosti tam, kam dle současného vývoje svět směruje. Například globální oteplování a klimatické změny jsou velkou příležitostí pro investory. Ať už jde o společnosti vyvíjející technologie, jež zmírňují dopad činnosti člověka na životní prostředí, zajímavá je i rostoucí délka dožití lidí a příležitosti, které z tohoto titulu vznikají,“ tvrdí Hentsch.

Dá se i vydělat S prudkými pohyby se dá přijít i k zajímavým ziskům. „Mám z toho docela radost. Hodnoty létají nahoru a dolů tak rychle, že se dají za půl hodiny vydělat statisíce. Dříve jsem na podobné zisky čekal týdny,“ říká jeden ze spekulantů na pražské burze pod podmínkou zachování anonymity. Prudké pády skutečně poskytují prostor pro výrazné, byť krátké pohyby vzhůru, jež mají příčinu v nákupech za atraktivní ceny, případně uzavíráním krátkých pozic. „Krom obchodů s delším časovým horizontem sledujeme i navýšení objemu spekulativních obchodů,“ říká Jan Bláha, vedoucí divize Trhy skupiny Fio.
Poprask na trzích by mohl mít vliv i na připravovaný prodej burzy. Přestože obchodníci na současné krizi vydělávají díky zvýšeným objemům obchodů, pokud by ale krize narušila ekonomiku Evropské unie, a tím pádem i Česka, s chystaným prodejem burzy, respektive s očekávanou cenou by mohly nastat potíže. „Vzhledem k probíhajícím jednáním nemohu bohužel komentovat cokoli, co se týká případných pohybů ceny pražské burzy, avšak mohu říci, že aktuální krize na americkém bankovním trhu nebude mít žádný vliv na náš zájem o pražskou burzu,“ řekla pro týdeník EURO Beatrix Exingerová, mluvčí vídeňské burzy, asi nejvážnějšího zájemce o Prahu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).