Menu Zavřít

Nejlépe placená úřednice na ministerstvu obrany skončí

2. 12. 2016
Autor: ČTK

Poradkyně ministra obrany Zuzana Lieblová bere víc než jeho náměstci a třeba i náčelník generálního štábu. Měsíc poté, co týdeník Euro na podivnou praxi upozornil, Martin Stropnický prohlásil, že Lieblová letos v resortu skončí.

„Předpokládám, že paní inženýrka u nás skončí v pracovním poměru s koncem tohoto roku,“ řekl Martin Stropnický (ANO) ve čtvrtek 1. prosince ve Sněmovně. Případ Zuzany Lieblové se totiž projednával i v parlamentu. Stropnického kvůli jeho poradkyni griloval poslanec Antonín Seďa (ČSSD). „Rozumím tomu, že je schopné manažery nutné zaplatit. Ale i to by mělo mít své hranice, nehledě na srovnání platů s řadovými vojáky či veliteli bojových jednotek,“ interpeloval Seďa ministra.

Jak na začátku listopadu uvedl týdeník Euro, Zuzana Lieblová si loni celkově přišla na 1 287 312 korun, zatímco třeba roční plat náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala činil 1 176 185 korun či náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře 1 191 721 korun. Detaily nadstandardního odměňování obrana Euru prozradila až na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.


Přečtěte si, s čím musí vystačit čeští vojáci:

Armáda oživuje sovětské stroje. Na nákup nových nejsou peníze

Muzeální kousek. Stárnoucí letouny Jak-40 vyžadují nákladné opravy, proto se ministerstvo chystá uzavřít smlouvu na údržbu za 65 milionů korun.

Když Lieblová v prosinci 2014 přišla jako čerstvá posila vyzbrojovací sekce, činil její nástupní příjem v průměru 107 250 korun. Letos si zatím každý měsíc vydělala 104 484 korun. „Ona stejně nebyla a není honorována tak, jak byla v té funkci předešlé, ale byla ochotná prostě na tu dobu určitou pro nás pracovat za podmínek, které jsou na státní správu lehce nadstandardní. Ale nemyslím si, že jsou v rozporu s dobrými mravy,“ hájil Stropnický vysoké sumy před poslanci.

A Stropnický znovu upozornil na její praxi v poradenské společnosti KPMG. Jenže jak vyplývá z životopisu Zuzany Lieblové, v KPMG pracovala už velmi dávno - mezi roky 1999 a 2003. Dalších jedenáct let pak s Rostislavem Frysem - mimochodem dalším poradcem Martina Stropnického - založila a vedla zprostředkovatelskou společnost Business Consulting Group (BCG). V říjnu 2014, krátce před příchodem Lieblové na obranu, se BCG stala majetkem firmy s jediným akcionářem s adresou v Panamě.

O stavu a situaci české armády čtěte více:

Obrana dá 15 miliard korun do nových raketových systémů

ebf - tip - debata

S pandury na věčné časy. Problémy obrany s obrněnci se prohlubují

Czechoslovak Group armádě nabízí nové pandury o desítky milionů za kus levněji, než za kolik je vojsko nakoupilo v minulosti.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).