Menu Zavřít

Nejlepší česká investice

6. 1. 2014
Autor: Euro.cz

Alternativy mohou přinést skutečné bohatství, a nemusejí jími být jen peníze

I v letošním prvním čísle týdeníku Euro nabízíme přehled potenciálních investic. Loni se velmi dařilo akciím, a to od japonských přes americké až třeba po řecké. A kdo se inspiroval naším loňským tipem, zemědělskou půdou, také neprodělal.

S tím, jak v USA pomalu, ale jistě končí kvantitativní uvolňování a s ním i prostor pro tlačení akciových indexů nahoru, zatímco ceny dluhopisů mohou spíše nepříjemně překvapit, se nabídka investičních doporučení zužuje. I ta zemědělská půda si už svoji dekádu růstu zažila a boomu komodit nebude foukat do plachet změna čínské hospodářské politiky doprovázená nevyhnutelným zpomalením růstu.

Týdeník Euro proto tentokrát zaměřil svou pozornost spíše k alternativním investicím: od vína přes umělecké předměty či známky až po automobilové veterány. Ten, kdo se v nich opravdu vyzná nebo má věrohodné poradce a peněz nazbyt, může o tom přemýšlet. Když už jsme u těch alternativních investic – můj privátní investiční tip byly jihoafrické „plemenné ranče“. Jsou zaměřené na pár výjimečně atraktivních druhů kopytníků, jejichž trofeje jsou na mezinárodním poplatkovém loveckém trhu mimořádně ceněny.

Třeba ze zoo ve Dvoře Králové bylo do Jižní Afriky v uplynulých letech vyvezeno 81 buvolů kaferských a 29 antilop koňských. Průměrné aukční ceny chovných zvířat přitom v letech 2006 až 2012 stouply o 270 procent v případě antilopy koňské až po 670 procent u buvola kaferského. Selektivní reprodukce zvířat, jež slibují přenést na potomstvo nejžádanější vlastnosti (zbarvení, mohutnost a délka rohů), s sebou nese neuvěřitelnou cenovou prémii. Rekordní samec antilopy nyala se loni vydražil za cenu, za kterou se prodává nové ferrari, ovšem rekordní buvol kaferský se prodal za sto milionů korun, za což se před pár lety dal koupit legendární předválečný vůz Alfa Romeo 8C.

Jenže Alfa Romeo či kaferský buvol nejsou pro každého, navíc ani tam nebude růst pokračovat až do nebe. A ta moje milovaná „kopýtka“ mi připadají předražená zcela nehorázně, takže bych to viděl na pořádný „crash“.

Alternativní investice představují potenciál nadprůměrného zhodnocení, ovšem zároveň jsou tou nejsnadnější formou, jak o peníze přijít. Stačí trpět představou, že jim rozumíte, ačkoli to není pravda. I k porozumění vínu se musí člověk celoživotním úsilím propít, což ještě není investiční propozice, i když je to atraktivní program, jak peníze utratit. Porozumět čemukoli, co není podle indexu, vyžaduje poměrně značné úsilí, ne-li celoživotní zájem.

Navíc z českého hlediska nelze nebrat v úvahu, že všechny zahraniční nákupy se díky slabší koruně prodraží, a naopak investice do českých alternativních aktiv mají růstový potenciál definovaný v podstatě lokálními investory a jejich kupní silou. Co budou jednou Češi považovat za atraktivní investiční propozici na svém domácím trhu?

A můj tip na letošní rok i mnoho dalších?

Investujme do líbeznosti této země.

Znám jednoho kdysi nepříliš bohatého muže, který vylezl na vrchol jednoho kopce nedaleko Karlových Varů a řekl si, že si přeje zachovat ten výhled až na věky. Trpělivě vykupoval pozemky až k horizontu, nějakých 30 či 40 hektarů. Přispívá na tamní školu, školku, myslivce a hasiče, kapličky obnovil, na polnostech za nízký nájem povoluje chov ovcí i rohatého skotu, výrobky od místních producentů doporučuje, kudy chodí (dobré husy a klobásky), a v hospodě ho mají rádi. Nechvástá se, domek má skrovný. Ovšem ta terasa je krásná: výhled až na věky.

Do čeho jiného teď investovat, na co jiného být pyšní? Je to dobrá země a výnos jednou přijde, když se o tu investici dobře postaráme. l

KL24

Nedávno se v aukci prodal britský lehký bombardér Mosquito za devět milionů liber

O autorovi| Miroslav Zámečník • zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?