Menu Zavřít

Nejlepší leteckou společností jsou opět Qatar Airways. V žebříčku organizace Skytrax zvítězily už poosmé, ale tentokrát jen těsně

26. 6. 2024
Doba čtení: 3 minuty
  • Organizace Skytrax se sídlem ve Velké Británii hodnotí letecké společnosti a letiště už 25 let a její prestižní ocenění Skytrax Awards je známé jako Oskar komerčního létání
  • Tento týden byly zveřejněny výsledky žebříčku pro rok 2024, kterému už po osmé vévodí Qatar Airways
  • Úspěch katarské společnosti přinesla především moderní flotila a vysoká úroveň služeb. Na druhém místě se umístily Singapore Airlines a třetí skončily Emirates

Pro mnoho lidí je létání spíše nutným zlem než vyhledávaným zážitkem, neboť se ve výšce zhruba 11 tisíc metrů nad zemí necítí dobře ani po psychické stránce, ani po té fyzické. Společnost Qatar Airways se jim proto snaží čas v oblacích maximálně zpříjemnit. A podle nejnovějšího žebříčku Skytrax Awards je v tomto ohledu opět nejlepší na světě. V pětadvacetileté historii soutěže přirovnávané k leteckým Oskarům slaví zmíněné aerolinky prvenství již poněkolikáté.

„Pro Qatar Airways je to skvělý úspěch. Nejen proto, že získaly titul nejlepších aerolinek světa v letošním roce, ale i proto, že triumfovaly už poosmé,“ upřesnil generální ředitel Skytraxu Edward Plaisted v prohlášení u příležitosti slavnostního předávání cen. Akce se konala v prostorách panského sídla nedaleko londýnského letiště Heathrow a sešlo se na ní vedení leteckých společností i palubní personál.

Moderní aerolinky i moderní letiště

Katarská flotila čítá 230 letadel, přičemž hned 10 z nich patří do oblíbené kategorie superjumbo. Jedná se konkrétně o stroje Airbus A380. Nechybí ale ani Boeingy 777–300ER, Boeingy 787–8 nebo Airbusy A350–900 a několik dalších modelů obou značek. Samozřejmostí jsou také malá trysková letadla různých typů.

Outstream Placeholder

Dopravce ze Středního východu si za posledních 10 let vybudoval dobré jméno daleko za hranicemi své země a přispěl také k rozvoji Mezinárodního letiště Hamad v katarském hlavním městě Dauhá. To se díky úspěchům svých domovských aerolinek stává globálním leteckým hubem, který může konkurovat nejen regionálním rivalům v Dubaji a Abú Dhabí.

Letní sezóna ve znamení nových leteckých spojení. Česká letiště letos očekávají nárůst počtu odbavených cestujících
Přečtěte si také:

Letní sezóna ve znamení nových leteckých spojení. Česká letiště letos očekávají nárůst počtu odbavených cestujících

„Qatar Airways nyní prožívá slavnostní okamžik, jsem na nás hrdý a je mi ctí se o prestižní ocenění podělit s mými tvrdě pracujícími kolegy,“ komentoval vítězství šéf letecké společnosti Badr Mohammed Al-Meer a dodal, že první místo v žebříčku Skytrax potvrzuje neúnavné úsilí poskytovat bezkonkurenční služby a přinášet inovace.

Těsné vítězství a doprovodné soutěže

Organizace Skytrax uvedla, že hlasování mezi více než 21 miliony zákazníků ze 100 zemí a 350 leteckými společnostmi bylo letos nejvyrovnanější od začátku udělování cen v roce 1999. Vyžadovalo přepočítání a katarské aerolinky jen těsně porazily druhé Singapore Airlines. Na třetím místě skončily dubajské Emirates, do první pětky se dostaly i Cathay Pacific se sídlem v Hongkongu a šesté místo patří Japan Airlines. Jedinou evropskou společností v první desítce je Air France na devátém místě.

Skytrax ale uděluje i další ocenění, a to například za nejlepší palubní personál, které pro rok 2024 patří právě singapurským aerolinkám. Na dlouhých letech neměla konkurenci jejich partnerská společnost Singapore Scoot. A v kategorii nízkonákladových aerolinek už patnáctý rok v řadě zvítězila AirAsia. „Nenapadá mě žádná jiná společnost, která by dosáhla tak dlouhé vítězné série, na což jsme velmi hrdí,“ uzavřel šéf AirAsia Tony Fernandes.

EBF24

20 nejlepších aerolinek světa pro rok 2024

Pořadí Společnost Země
1. Qatar Airways Katar
2. Singapore Airlines Singapur
3. Emirates Spojené arabské emiráty
4. ANA All Nippon Airways Japonsko
5. Cathay Pacific Hongkong
6. Japan Airlines Japonsko
7. Turkish Airlines Turecko
8. EVA Air Tchaj-wan
9. Air France Francie
10. Swiss International Air Lines Švýcarsko
11. Korean Air Jižní Korea
12. Hainan Airlines Čína
13. British Airways Velká Británie
14. Fiji Airways Fidži
15. Iberia Španělsko
16. Vistara Indie
17. Virgin Atlantic Velká Británie
18. Lufthansa Německo
19. Etihad Airways Spojené arabské emiráty
20. Saudi Arabian Airlines Saúdská Arábie

Zdroj: Skytrax Awards 2024

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).