Menu Zavřít

Nejlepší most – žádný most

31. 10. 2018
Autor: Redakce

Tak nám padá další most. Naštěstí jen menší, nad podchody pro chodce a tramvajovou křižovatkou na Vltavské. Po vládě Adriany Krnáčové, socialistů, lidovců a zelených to není nijak překvapivé zjištění a ani to moc hluku nevyvolalo. Zpovykaní Pražáci už si zvykli a omezení provozu na levém břehu Vltavy už ani moc nevnímají. Možná by ale měli trochu pozornosti věnovat způsobu, jakým na situaci reaguje fungl nová magistrátní koalice.

Především vyzvala Krnáčovou, aby nečinila žádné zásadní rozhodnutí o rekonstrukci mostu na konci mandátu, jako by dříve nějaká zásadní rozhodnutí činila. A potom naši noví vládci nad Prahou projevili úctyhodnou dávku estetického cítění, když prostor u Vltavské označili za nevábný pro chodce a rozhodli se ho řešit lépe a učinit přívětivějším.

A k tomu přidali ještě notnou dávku předvídavosti. Podpoří totiž jen takové řešení, kde už žádný most nebude a tramvajová trať, po níž vedou jedny z nejfrekventovanějších linek MHD v Praze, bude klíčovou komunikaci spojující Holešovice a Letnou s centrem Prahy normálně křížit.

Jedna výhoda tohoto řešení je zřejmá. Na tomto místě už nikdy nebude hrozit, že spadne most. Jinak je to řešení hodné Nobelovy ceny za blbost. Za stanicí metra Vltavská se totiž nachází 27 hektarů bývalého nádraží Praha Bubny, na nichž má v budoucnu, byť vlivem současné pružnosti v územním plánování to poněkud vázne, vzniknout nová čtvrť, v níž budou žít a pracovat tisíce lidí, jejichž dopravní spojení s centrem bude dopředu přehrazeno tramvajovou křižovatkou.


Praha počítá se šesti novými mosty, na obzoru je jediný

CIF24


Ale možná je ve skutečnosti tím pitomcem autor tohoto sloupku, protože osvícená radnice Prahy 7 Jana Čižinského tam spolu s ještě osvícenějším mykologickým magistrátem postaví největší skate park na světě a žádná nová čtvrť tam nikdy nevznikne. A vůbec. Možná by bylo dobré povolovat jen stavby, k nimž se nikdo autem nedostane.

Nedávno se předseda pirátů Bartoš vyjádřil v jakémsi rozhovoru týkajícím se vytváření pražské koalice kriticky k mediálním hodnocením, která z nich dělají nějaké aktivisty. Oni přece nejsou žádní cykloteroristé. Tak určitě.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).