Menu Zavřít

Nejlepší reklama? Oblíbený miliardář s vizí

1. 8. 2016
Autor: čtk

Co asi čte člověk jako Elon Musk, který hodlá přinést revoluci hned do několika průmyslových odvětví zároveň? Inspiraci čerpá z knihy Twelve Against the Gods a z životů osobností typu Alexandra Velikého, Napoleona či Casanovy. Muskovi fanoušci nyní zmíněnou knihu na internetu do poslední skoupili. A stejně strmě jako rakety Muskovy SpaceX letí vzhůru i její cena.

Svůj kladný vztah k literatuře Elon Musk netají. V minulosti ostatně uvedl, že před založením SpaceX trávil dlouhé hodiny četbou odborných knih s tématikou raketové vědy.

V minulosti Muskova další literární doporučení zveřejněná serverem Businessinsider s cenami dotyčných titulů (Pán prstenů, Stopařův průvodce po galaxii) nezahýbala. Nejčerstvější odhalení jeho čtenářských preferencí, se kterým přišel Bloomberg, s sebou však přineslo vedlejší dopady.

Zhlédl se ve velikánech

„Nyní čtu knihu Twelve Against the Gods (Dvanáct proti bohu) od Williama Bolitha a musím říct, že je opravdu dobrá,“ sdělil Musk jednomu z novinářů agentury.

Reakce jeho fanoušků na sebe nenechala dlouho čekat. Muskovy záměry plní stránky světových médií s železnou pravidelností a ti, kdo se v něm vzhlíží, vzali internetová knihkupectví doslova útokem.

Přečtěte si o vizi Elona Muska:

Muskův plán pro Teslu: solár, sdílení a autobusy

Tesla 3

Kniha, která už není v tisku, je nyní beznadějně vyprodána na Amazonu i dalších velkých serverech jako je AbeBooks a Alibris. S tím, jak se tenčily zásoby, rostla i její cena.

Z původně lidových šesti vystoupala na 99,99 dolaru. Na aukčním serveru e-bay můžete v současnosti pořídit jednu její kopii v paperbacku za více než čtyři tisíce korun.

Vstříc dobrodružství a navzdory konvencím

Kniha Twelve Against the Gods jihoafrického žurnalisty Williama Bolitha vyšla poprvé v roce 1929 a díky břitké stylistice se téměř okamžitě stala bestsellerem. Bolitho v ní novinářským jazykem popisuje životy dvanácti významných osobností světové historie kromě jiných například Alexandra Velikého, Casanovy, Napoleona či Woodrowa Wilsona.

„Rodíme se jako dobrodruzi a touha po dobrodružství nás neopouští až do chvíle, kdy se staneme velmi starými a křehkými muži,“ píše v knize Bolitho. Právě dobrodružství je to, co podle autora spojuje dvanáctku velkých jmen světové historie. Stejně jako boj proti konformitě a snaha inovovat navzdory společenským konvencím.

Možná právě proto se v knize vzhlédl i Musk, který se svými aktivitami snaží o technologickou revoluci v celé řadě odvětví a naráží přitom na kritiku i odpor ze strany zavedených autorit.

Co všechno chce Elon Musk inovovat?
Asi nejznámějším projektem Elona Muska je automobilka Tesla Motors zaměřující se na výrobu autonomních elektromobilů. Úspěch slaví zejména poslední model Tesla S, který v jízdních kvalitách předčí i některé klasické vozy na fosilní paliva. Kromě toho Muskův SpaceX proniká do vesmíru a plánuje misi na Mars. V energetice je jeho želízkem v ohni kalifornské Solar City. Největší dopad do budoucna by však mohl mít projekt Hyperloop, který slibuje přinést revoluci v oblasti hromadné dopravy.
Osud Tesly leží na bedrech jediné továrny. Přečtěte si o tom:

Klíč k budoucnosti. Tesla urychluje stavbu gigatovárny

Gigatovárna Tesly v Nevadě (Zdroj: čtk)

O Elonu Muskovi a jeho záměrech čtěte více:

Zkrocení autopilotů. Regulace slibují udělat z Tesly „kočkopsa“

ebf - tip - debata

Hyperloop: Na Slovensku zaměstnáme tisíc lidí

Levněji než vlak, rychleji než letadlo. Hyperloop má propojit Skandinávii


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).