Pomineme–li Vídeň jako atypické vinařské území, potom je Traisental, který dnes navštívíme, svou rozlohou mezi ostatními oblastmi nejmenší. Plochu modrých odrůd má vůbec nejméně rozsáhlou – 95,83 hektaru. Porostů s vinnými keři bílých druhů je zde 586,29 hektaru. Traisental je i nejmladší, samostatně se vyskytuje ve výčtu rakouských vinařských oblastí od roku 1995. Nicméně vinohradnická a vinařská tradice je zde prokázána od pradávna. Nálezy jadérek vinných hroznů v těchto místech ukazují již na mladší dobu bronzovou. Nasvědčuje to skutečnosti, že na zdejších písčitých rovinách i stráních alpského podhůří byla vinná réva pěstována již před érou Římanů.
Dnešní rozlohu, na které dominuje Veltlínské zelené, obstarává sedm stovek vinařů a vinařských podniků. Znamená to opět převahu malých pěstitelů s plochami do jednoho hektaru. Pro snadnější propagaci a prodej se i zde sdružují do produkčně–obchodních společností. Na území zhruba vymezeném dálnicí A1 na jihu a městem Traismauer na severu je to známý spolek Regio Tragisana. Pod svou etiketou nabízí vína společné produkce
- jakostní Steinnelke, kabinetní Frauenschuh a Ehrenpreis s vyššími jakostními přívlastky. Současný vzhled území, jak příbřežní roviny, tak i terasovité stráně na obou stranách toku řeky Traisen, byl zformován v dávné minulosti, v době ledové. Zvláštní složení půdy, říční tok a příznivé mikroklima poskytují ideální podmínky pro pěstování révy. Díky rozmanitosti půd a diferencím mezi rovinatými plochami zelených řad vinných keřů podél řeky a malými, členitými vinohrady na svážných terasách se zde na malém území dá nalézt mnoho odlišných vín s výraznými charakteristickými vlastnostmi. Zdejší vína, zejména bílá, poskytují zvláštní jemné aroma, uměřený obsah svěžích kyselin a patrné vlivy minerálních látek v chuti. Spojením základních vlivů, působících na počasí v oblasti, to jest kontinentálního klimatu od západu, působení panonského počasí z východu a teploty regulujícího toku Dunaje na severu, disponuje toto území vskutku ojedinělými podmínkami a zde připravená vína potom neopakovatelným dojmem.
Vedle centra oblasti – města Traismauer – patří k místům tvořícím vinařský zeměpis Traisentalu také Nussdorf, Herzogenburg a jistě St. Pölten. Zapomenout nelze ani na Inzersdorf, Getzersdorf či Reichersdorf. Ze všech sedmi stovek zdejších producentů opět jmenuji jen některé. Jedinečnou, stále se lepšící a pro svou originalitu více a více vyhledávanou nabídku rozmanitých vín zde předkládají: Johann Müllner, který patří s necelými třemi hektary mezi největší v Herzogenburgu, rodina Auerových, Franz a Helga Maurerovi a Franz Weissinger v Inzersdorfu. Nussdorf potom zastupují v našem výčtu Gerhard Dockner, Alfred a Monika Holzerovi a Gerhard Schneier, v Reichersdorfu sídlí Rentmeisterovi a například Alois Wurst. Původem z Traismaueru jsou vína od Karla Brindlmayera, Herwalda Hauleitnera či Hanse Schöllera.
Traisental, ač malá a mladá oblast, má všechny předpoklady pro úspěšný rozvoj a neotřelá vína s ryzím regionálním výrazem si jistě brzy naleznou četnou klientelu.
Nabídka týdne
Neuburger 2000, Auslese, trocken
Producent: Fritz Lachinger, Prottes, Weinviertel
V jedné z předchozích kapitol již byla řeč o odrůdě Neuburger, která nepatří k nejvyhledávanějším, ale umí překvapit. A dnešní Neuburské je právě takovým překvapením.
Ročník 2000 bude hodnocen jako jeden z nejlepších v dlouhé řadě posledních let. Mimořádné podmínky dovolily hroznům dozrát do vysokých hodnot cukernatosti, a to i v oblastech severnějších a u odrůd nešpičkových. Neuburské v kategorii výběr se nevidí často, tím spíše v oblasti, která v Rakousku patří k nejsevernějším. Prottes není v rámci země vyhlášeným vinařským místem. Podmínky, velice se podobající těm na jižní Moravě, zde většinou dovolují připravovat vína základních jakostních kategorií. O to překvapivější jsou potom výsledky v příznivých letech.
Neuburger z dnešní nabídky je opravdu výjimečný. Zlatavé, jiskřivé odlesky barvy vyzrálého obilného lánu dávají samy o sobě tušit nevšední požitek. Aroma
jenom potvrzuje očekávané. Je bohaté, v plné odrůdové škále od výrazných ovocných a hroznových rysů až po decentně přítomný náznak „kouřového dojmu. To vše doplněno razantní, ne však těžkopádnou přítomností cukerné vůně. Chuť dává pocitům ze vzhledu a buketu plně za pravdu. Ba co víc, umocňuje je a doplňuje o rozměr z plné extraktivnosti, širokého spektra jednotlivých složek a příjemně nasládlého závěru, jemuž před ztěžknutím brání v dostatečné míře zastoupené kyseliny. I patrná stopa přítomnosti vyššího alkoholu víno oživuje a nedopustí, aby převládl hutný a ubíjející „cukrkandlový závěr, ten mnohdy dojem z podobných vín poněkud degraduje. Předložené Neuburské je dobrou vizitkou mladého ambiciózního vinaře – vnímavě, s citem vyškolené, štědře obsažné, vyvážené a plně potvrzující opodstatněnost pěstování odrůd leckdy nedoceněných.
Sklenka takového vína krásně zdůrazní výraznější úpravy ryb a mořských plodů, podtrhne těžší pokrmy z vepřového a bílého drůbežího masa. Je dob–rým partnerem i pro ovocné saláty a jednoduché moučníky. Pokud je však necháte poležet – víno má obrovský potenciál k dalšímu růstu – za dva roky vám poskytne chuťový zážitek několikrát umocněný.
Tohoto reprezentanta nejlepších vlastností Neuburského objevil pro náš trh Ludvík Šlancar, který je také zatím jako jediný nabízí v prodejně v Roztokách. Lahvičku o objemu 0,5 litru lze pořídit za 368 korun.