Menu Zavřít

Síla cestovních pasů: český otvírá dveře do 170 zemí, nejsilnější německý do 177

11. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nejvíce zemí na světě může bez zařizování víz navštívit držitel německého pasu. Podle aktuálního vydání Henley Passport Index se Německo drží na špici pátým rokem v řadě. Špatně se nevedou ani držitelé pasů České republiky. S německým pasem se člověk podívá bezvízově do 177 zemí světa, s českým do 170 zemí. Nejhůře jsou na tom občané Afghánistánu. Volný vstup mají jen do 24 zemí světa.

Poradenská firma Henley & Partners zveřejňuje žebříček pasů podle jejich síly. Tu měří tím, do kolika zemí se jejich držitel může podívat bez vízové povinnosti. Z tohoto pohledu vyhrávají Němci, respektive držitelé německého pasu. Mohou se bez dalších formalit dostat do 177 zemí světa, jak vyplývá z nejnovějšího vydání žebříčku Henley Passport Index. Vévodí mu již pátým rokem v řadě.

Česká republika v tomto srovnání vychází příznivě. Společně s Islandem zaujala dělené pětadvacáté místo, vyplývá z žebříčku firmy, která se zaměřuje na poradenství ohledně výběru sídla a občanství. Nyní mohou držitelé českých pasů vycestovat do 170 zemí světa bez víz. To je jen o sedm zemí méně než u prvních Němců, zatímco v roce 2010 český pas proti nejlepšímu „ztrácel“ 18 zemí.

Index vychází z dat týkajících se víz od International Air Transport Association (IATA). Výběrem správného občanství mohou movití klienti firmy Henley & Partners maximalizovat svoji svobodu cestování.

Henley Passport Index
Pořadí Země Počet dostupných zemí
1 Německo 177
2 Singapur 176
3 Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Japonsko, Norsko, Švédsko, Velká Británie 175
4 Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Španělsko, Švýcarsko, Rakousko 174
5 Irsko, Portugalsko, Jižní Korea, Spojené státy 173
6 Kanada 172
7 Austrálie, Řecko, Nový Zéland 171
8 Česká republika, Island 170
9 Malta 169
10 Maďarsko 168

Naopak nejmenší svobodu cestování mají lidé s pasy Afghánistánu, Iráku, Sýrie, Pákistánu a Somálska.

Henley Passport Index
Pořadí Země Počet dostupných zemí
104 Afghánistán 24
103 Irák 27
102 Sýrie 28
101 Pákistán 30
100 Somálsko 32

Takzvaným skokanem roku je gruzínský pas. Meziročně si polepšil přístupem do dalších 32 zemí, včetně států schengenského prostoru. Celkově mu patří 53. místo s přístupem do 99 zemí.

Firma rovněž sestavila „ďábelskou“ kombinaci 14 pasů, se kterými se člověk dostane do všech zemí světa bez víz. Jsou to cestovní pasy Ázerbájdžánu, Konga, Malediv, Singapuru, Spojených států, Sýrie, Turecka, Turkmenistánu, Ugandy, Vanuatu, Afghánistánu, Mali, Angoly a Severní Koreje.

CIF24

Související články:

Získat občanství bude snadnější, rozhodli Švýcaři v referendu

Kde vyperou Rusové i sami sebe. Na Kypru dostanou po půl roce občanství

Ruské nápisy na Kypru.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).