Menu Zavřít

Nejprestižnější univerzitou světa je Harvard

15. 5. 2016
Autor: Chensiyuan via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0)

Nejprestižnější univerzitou světa je americký Harvard. Vyplývá to z průzkumu specializovaného časopisu Times Higher Education (THE). Mezi první desítkou jej doplnilo dalších sedm vysokých škol z USA a dvě z Velké Británie.

Žebříček nejprestižnějších univerzit sestavuje THE podle průzkumu, který je dostupný v patnácti jazycích a časopis jej rozesílá jen prověřeným akademikům z různých oborů po celém světě. Letošního měření, které probíhalo mezi lednem a březnem, se zúčastnilo přes deset tisíc respondentů ze 133 zemí.

Jednotliví respondenti mají za úkol vyjmenovat až patnáct univerzit, které podle jejich mínění patří mezi špičku oboru ve výzkumu a výuce. Větší význam je přikládán první kategorii, která má při konečném vyhodnocování dvojnásobnou hodnotu. Na základě jejich odpovědí je pak sestaven žebříček škol s nejlepší reputací.

Deset nejprestižnějších univerzit
Univerzita Země Skóre
1. Harvard USA 100
2. Massachusetts Institute of Technology USA 84,1
3. Stanford USA 78,8
4. Cambridge Velká Británie 72,2
5. Oxford Velká Británie 67,6
6. Berkeley USA 62,7
7. Princeton USA 38,1
8. Yale USA 36,4
9. Columbia USA 27
10. California Institute of Technology USA 26,7

Zdroj: Times Higher Education

Na čele se umístila nejstarší americká univerzita Harvard, které bylo přiděleno percentuální skóre 100 a od něj se pak odvíjelo bodování ostatních škol. Například druhý Massachusettský technologický institut si vysloužil celkové hodnocení 84,1, což znamená, že obdržel 84,1 procent nominací oproti vítěznému Harvardu.

CIF24

Z průzkumu vyplývá, že největšímu renomé se jednoznačně těší univerzity ve Spojených státech, které obsadily osm z deseti prvních příček. Na čtvrté a páté místo se mezi ně vklínily dvě známé britské vysoké školy Cambridge a Oxford. Z ostatních zemí se nejvýše umístilo Japonsko, jehož Tokijská univerzita skončila na dvanáctém místě.

Žebříček vysokých škol podle reputace sestavil THE už pošesté. Z každého takového měření dosud vyšel vítězně Harvard, sídlící v Bostonu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).