Menu Zavřít

Nejsem šedá eminence

17. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Zájem ODS mně lichotí, říká lídr konkurenčního uskupení

Josef Zieleniec (58) se stal jedním z prvních českých poslanců Evropského parlamentu. Ve volbách vedl kandidátku SNK Sdružení nezávislých a Evropští demokraté, která získala jedenáct procent hlasů a třetí místo za ODS a komunisty. Zieleniec vystudoval Vysokou školu ekonomickou a pracoval mimo jiné v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd. Spoluzakládal Občanskou demokratickou stranu, v níž byl od roku 1991 místopředsedou. Po rozdělení Československa se stal prvním ministrem zahraničí České republiky. V říjnu 1997 kvůli nejasnostem ve financování ODS odstoupil ze svých vládních i stranických funkcí. Poté přednášel na vysokých školách a založil firmu JZP, z níž později odešel. V listopadu 2000 byl zvolen senátorem za Prahu 4.

EURO: Vaše uskupení SNK Sdružení nezávislých a Evropští demokraté získalo tři mandáty v Evropském parlamentu. Chcete dosáhnout úspěchu také na domácí politické scéně a v pravicové části politického spektra se snažíte být alternativou vůči ODS. Ta nicméně v evropských volbách získala třikrát více mandátů než vy. Myslíte, že by vás ODS měla brát vážně? ZIELENIEC: Já se nechci vymezovat tímto způsobem – zda nás někdo má, či nemá brát vážně. Před volbami nás parlamentní strany, ale i média ignorovala. Přesto jsme uspěli. To, že média vnímají českou politiku pouze jako přímý přenos z chodeb Poslanecké sněmovny a naprosto zanedbávají jakýkoliv pohyb mimo ně, dlouhodobě škodí dynamice naší politiky. Vážně nás však brali naši voliči. Myslím, že jsme byli úspěšní díky třem věcem. Za prvé to bylo srozumitelné politické poselství: Vstoupili jsme do Evropské unie a Česká republika potřebuje politickou sílu, která se chopí této výzvy aktivně, která ukazuje, jak využít této nové situace ku prospěchu země a jak se vyhnout úskalím. Sílu, která neredukuje pohled na Evropu jako na zdroj ústrků a nebezpečí.

EURO: Teď narážíte na ODS? ZIELENIEC: Ano. Potřebujeme také politickou sílu, která nehledá v Evropské unii výmluvu pro všechny nepopulární věci, které se tady prosazují. Teď narážím na vládní koalici. Myslím, že náš program byl srozumitelný, ale pouze program by nestačil. K programu potřebujete věrohodné osobnosti. Důležité je nejen to, co se říká, ale také kdo to říká - zda ti lidé již něco v životě dokázali, zda drží slovo, zda v minulosti tisíckrát neměnili názor… Tím třetím faktorem našeho úspěchu je to, co sice každý ví, ale málokdo bere opravdu vážně: práce, práce a zase práce. Když se podíváte do zpravodajství ČTK za poslední dva měsíce, tak zjistíte, v kolika městech jsme každý den byli. Dvakrát jsme objeli celou republiku. Najeli jsme kolem deseti tisíc kilometrů. Nedostatek mediálního prostoru jsme nahradili komunikací z očí do očí.

EURO: Vrátil bych se nicméně k tomu, jak vás vnímá ODS. Čtenáře určitě zajímá, jak se bude dál vyvíjet pravicová část politického spektra. Jan Zahradil tvrdí, že voliči v evropských volbách experimentovali a že kdyby šlo o národní parlamentní volby, tak by žádné nezávislé nevolili. Co si o tom myslíte? ZIELENIEC: Jan Zahradil musí nějakým způsobem přijatelně pro ODS interpretovat náš výsledek. Takové vyjádření a také zájem, který jsme vzbudili, mně spíše lichotí. Ten zájem se mimochodem projevuje také v různých útocích.

EURO: Ze strany ODS? ZIELENIEC: Z různých stran, ale také ze strany ODS. Pro mě je ta věta pana Zahradila znamením, že on sám jí nevěří. Kdyby jí totiž věřil, tak se o nás nestará.

EURO: Důraz na evropskou problematiku budete zřejmě klást i nadále, v kampaních před dalšími volbami v Česku. Nemyslíte si, že by vám ODS mohla vypálit rybník, kdyby se přece jenom trochu více odpoutala od svého skeptického pohledu na Evropskou unii? O některých takových náznacích se přece mluví. ZIELENIEC: Já jsem vždy říkal, že ODS, chce-li být významnou politickou silou, by se měla umět trochu rozkročit a snést ve vlastních řadách odlišné názory. Já ale nyní v ODS nejsem a radit jim nebudu. Myslím, že toho rozkročení schopni nejsou. Před volbami se pokusili o smířlivý postoj vůči Evropské unii, ale pár dní po volbách proběhla z jejich strany bouře útoků na evropskou ústavu. Voliči nejsou hlupáci. Poznají, když někdo účelově mění názor.

EURO: Máte na mysli dopis ODS zastupitelským úřadům zemí Evropské unie? ZIELENIEC: Přesně tak. Nechci tím ale hájit vládu, která skutečně zanedbala diskusi o evropské ústavě. Já jsem vládu k takové diskusi neustále vyzýval, ale ona se jí bála. Vládní politici měli před evropskými volbami nastolit evropská témata. Kabinet ale nechtěl jít do politického střetu, nebyl na něj vybaven politicky, a troufnu si říci, že ani intelektuálně. A ten, kdo v politice vůbec neútočí, za to platí góly ve vlastní brance. To se znovu potvrdilo ve volbách. Vládní strany měly usilovat o získání spojenců, což zřejmě podcenily. Evropská ústava je téma, kde bychom měli tahat za jeden provaz. Ale nejde jen o ústavu. Místo toho, aby vláda připravila národní strategii po vstupu do Evropské unie, vytvořila dokument, který před tímto tématem uhnul. Je to úřednický dokument, který se týká mechanismu hlasování a dílčích agend v Evropské unii, nikoliv toho, jak země vstupu využije. Jsou zde přece mnohem důležitější otázky. Na co teď v Česku vsadíme, jaké jsou naše komparativní výhody, do čeho investujeme, čemu se chceme vyhnout? Budeme investovat do dopravní infrastruktury, do telekomunikací? Přeměníme Ruzyni ve středoevropský Frankfurt?

EURO: Mimochodem, vy to s tou Ruzyní vidíte reálně? ZIELENIEC: My přijdeme s naším návrhem programu, v němž budou odpovědi na takové otázky. Teď se nechci pouštět do podrobností.

EURO: Kdy s ním přijdete? ZIELENIEC: Brzy začne politická debata o hlavním tématu blížících se parlamentních voleb. To bude ten vhodný okamžik. Je tu mnoho dalších otázek. Jaká úskalí, jaké problémy na nás v unii čekají? A za takovým programem musejí následovat další rozhodnutí, včetně finančních. Hodně se napovídalo o tom, že naším kapitálem jsou vzdělaní, tvůrčí lidé. Kde jsou ale nějaké zvláštní programy rozvoje vzdělávání? Kde je například program vytvoření náročného, kompetitivního prostředí v našem vysokém školství či výzkumu? A další věc. V Evropské unii si konkurují nejen podniky, ale také veřejné správy jednotlivých zemí. Kvalita veřejné správy ovlivňuje to, zda zde podnikatelé zůstanou, nebo budou utíkat pryč. To už není pouze o tom, že nepřitáhneme zahraniční investory. Rozhoduje se o tom, kam půjdou naše podniky. Podívejte se na oblasti u česko-slovenské hranice. Mnoho firem už tam uvažuje o tom, zda není lepší být na druhé straně, odvádět tam daně, zaměstnávat tam lidi.

EURO: Všiml jsem si, že necháváte na spekulacích novinářů, zda z vašeho uskupení má vzniknout silná liberálně-konzervativní strana. Přesto se zeptám: je cílem vytvoření takové strany? ZIELENIEC: Toto nadále ponechám na vašich spekulacích. Ne kvůli tomu, že bych nechtěl být otevřený, ale jsem přesvědčen, že tyto věci musejí nejdříve posoudit a projednat všichni ti, kteří stáli za naším úspěchem ve volbách do Evropského parlamentu. Pokus, aby si někdo z nás strhl na sebe společnou deku, by vedl k jevům, které by snížily důvěryhodnost nejenom nás, ale vůbec české politiky. Nebudu to dělat ani já a jsem přesvědčen, že ani nikdo z našich partnerů. Nejsme tak bláhoví a tak nezkušení, abychom se toho dopustili. Určitě ale není důvod očekávat, že budeme postupovat nějak netransparentně.

EURO: V pravicové části politického spektra bylo již několik pokusů vytvořit stranu, která by byla silnou alternativou vůči ODS. Zatím ty pokusy byly vždy neúspěšné, nebo dočasné. Čím se liší ten váš teď? ZIELENIEC: To je to, o čem jsem už mluvil. Programová věrohodnost, personální věrohodnost a práce. To scházelo ve všech předchozích pokusech.

EURO: Byl jste spoluvlastníkem společnosti, která se zabývala evropským poradenstvím pro české firmy. Myslíte si, že můžete být ve vztahu k Evropské unii objektivní, když jste vydělával na evropském poradenství? ZIELENIEC: Řekněte mi: může být ve vztahu k českému zákonodárství objektivní právník, který je jako advokát zvolen do českého Parlamentu?

EURO: Tak tuto otázku nechám na posouzení čtenářů. ZIELENIEC: Každý pocházíme odněkud, každý něco děláme. Může být objektivní ekonom, který vydělával jako odborník na ekonomické věci a stane se ministrem financí? Jsem hrdý na to, že poté, co jsem v roce 1997 odešel z politiky, jsem nešel s nataženou rukou ke státu a nehledal místečko, kam by mě umístili mí bývalí kolegové. Založil jsem firmu, která striktně dodržovala pravidla podnikatelské etiky. A přesto, že jsem ji založil bez zkušeností a v pozdějším věku, ta firma byla úspěšná. V okamžiku, kdy jsem vyhrál senátní volby, ačkoliv jsem nemusel, odešel jsem ze všech rozhodovacích funkcí. V okamžiku, kdy jsem se před rokem rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu, opět aniž to vyžadoval jakýkoliv předpis, odešel jsem z firmy i vlastnicky.

EURO: Prodal jste svůj podíl? ZIELENIEC: Ano. Můj postup byl vždy nadstandardní, ať už vezmeme jakákoliv kritéria střetu zájmů. Byl jsem to mimochodem já, kdo společně s Transparency International zpracoval nový návrh úpravy střetu zájmů. Ten je mnohem přísnější než dosavadní úprava. Političtí soupeři si samozřejmě mohou povídat, co chtějí. Jenom si tím vystavují vlastní vizitku. Je to zvláštní slyšet od těch, kteří najmenovali své kolegy do dozorčí rady Konsolidační agentury či představenstev podniků se státní účastí.

EURO: Máte na mysli… ZIELENIEC: Ano, mám tím na mysli místopředsedu ODS Jana Zahradila, když chcete konkrétně. To jsou postupy, jež jsou ve světě běžně považovány za nekorektní.

EURO: Podpořil některý z podniků, pro který vaše bývalá firma pracovala, vaši předvolební kampaň? ZIELENIEC: Ne. V žádném případě.

EURO: Kdo ji vlastně podpořil a jaké na ni byly náklady? ZIELENIEC: Plánované náklady byly kolem osmi milionů korun. Rozpočet vycházel z předběžného odhadu výnosů za voličské hlasy, který se ukázal být správný. Naprostou většinu zaplatily politické strany ze svých zdrojů – SNK Sdružení nezávislých a Evropští demokraté. Součástí jejich koalice byla i podrobná smlouva o financování. Něco málo vložili sami kandidáti. Také jsme samozřejmě oslovili sponzory. Já osobně jsem se obracel výhradně na jednotlivce, kteří mají přátelský vztah ke mně, k dalším osobám, které se účastnily našeho volebního projektu či s ním sympatizovaly. Nešlo o představitele firem, ale o jednotlivce, soukromé osoby. Význam této podpory nebyl ani tak materiální, jako spíše morální.

EURO: V tisku se objevily informace o vašich sponzorských večeřích. Bylo to dáváno i do souvislosti s tím, že vy jste v minulosti údajně kritizoval sponzorské večeře politiků. ZIELENIEC: Nikdy jsem nekritizoval sponzorské večeře. Kritizoval jsem systém financování, protestoval jsem proti tomu, aby se ve financování politiky čachrovalo. Kvůli tomu jsem odešel z ODS a ze svých vládních funkcí. Důležité je, aby vše bylo čisté a průhledné. Pokud jde o sponzorské večeře – je mnohem lepší se scházet na veřejném místě, než něco pokoutně dojednávat pod stolem.

EURO: Myslíte si, že návrh ústavy Evropské unie má šanci projít v českém referendu? V současnosti se mluví o třech zemích, v nichž by mohly nastat komplikace: Velká Británie, Polsko, Česko. ZIELENIEC: Otázka ústavy, postoj ODS vůči ní a neschopnost vlády ji hájit – to je jeden z klíčových problémů, který nás vede k pocitu velké odpovědnosti. Vidíme zde klíčovou výzvu pro českou vnitřní politiku. Já jsem přesvědčen, že je velký rozpor mezi postoji elity ODS a voliči této strany. V ulicích jsem čelil debatám také s mnohými voliči ODS. A vím, jak obtížně oni vnímají tento rozpor. Referendum je vhodnou příležitostí k velké politické debatě. Byla by katastrofa, kdyby česká politická scéna jako celek tuto debatu nezvládla. My máme dobré argumenty a dovedeme je komunikovat. Už se na to těším. Velmi silně podporuji myšlenku referenda, i když jde o schvalování tak složitého dokumentu. Věřte mi, že voliči se v referendu zachovají jinak, než by se zachovala Poslanecká sněmovna, která je odtržená od reality.

EURO: Kampaň před referendem pro vás vlastně bude další příležitostí, jak se profilovat i ve vztahu k ODS. ZIELENIEC: My jsme vyprofilovaní. Jenom říkám, že to cítím jako misi, jako povinnost. Díky bohu, že i nás už bude více slyšet, protože jinak by ta diskuse mohla vypadat stejně mizerně, jako debata před evropskými volbami. Ta odradila mnoho voličů od účasti. Lidé nevěděli, jaký mají volby smysl.

MMF24

EURO: Jaké jsou vaše osobní politické ambice? Chtěl byste se znovu stát ministrem zahraničí? ZIELENIEC: Jsem příliš dlouho v politice na to, abych vám na tuto otázku odpověděl jedním slovem. Když jdete do politiky, nota bene když jdete k volbám a přivedete na politickou scénu novou, významnou politickou sílu, tak nemůžete nic vylučovat. Teď jsem byl ovšem zvolen poslancem Evropského parlamentu a musím říci, že je to mandát, kterého si nesmírně vážím. Já jsem celou svou politickou kariéru dělal vše, co jsem uměl, pro to, aby republika vstoupila do Evropské unie. Aby referendum dopadlo dobře. Podílel jsem se na tvorbě první evropské ústavy a je logické, že mám nyní radost z toho, že budu jedním z prvních zástupců České republiky v Evropském parlamentu. Je to velká výzva k další práci.

EURO: Býval jste označován za šedou eminenci politické scény či české pravice. Objevovalo se i srovnání s kardinálem Richelieum. Co si o tom myslíte? ZIELENIEC: To víte… To říkají ti političtí protivníci, kteří nezvládají střet argumentů. Tyto nálepky jsou užitečné ve volebních politických střetech. Když je někomu nalepíte na čelo, tak se obtížně sundávají. Možná si někdo myslel, že mojí politickou specialitou je tahání za nitky někde vzadu a nastrkování jiných, ale já se přímým střetům nevyhýbám. Dva a půl roku po odchodu z Občanské demokratické strany jsem se postavil do přímých senátních voleb ve volebním obvodě, kde ODS od svého založení vždy měla nejlepší volební výsledky z celé republiky - v Praze 4. A zvítězil jsem tehdy ve velmi ostrém soupeření, v době, kdy politická scéna byla plná útoků na mou osobu. Teď jsem jako lídr přivedl své politické uskupení k výraznému úspěchu ve volbách. To nejsou metody šedých eminencí. Ty nálepky jsou nástrojem politických útoků a k realitě mají daleko.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).