Menu Zavřít

Nejsilnější z Čechů

28. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Pivovar Náchod

Rozhodnutí zastupitelů Náchoda z 30. června 1871 znělo jasně: Vybudujeme městský pivovar. Práva na vaření piva sice vlastnili náchodští měšťané po staletí, ale skončila doba, kdy si pivo vařili doma.
Již o dva roky později náchodští ochutnali pivo z prvního výstavu. Oblíbenost jejich piva stále stoupala, a tak v letech 1925 až 1930 došlo k rozšíření provozu. Dnes má pivovar za sebou rozsáhlé rekonstrukce a vybavením patří technologicky mezi nejmodernější pivovary republiky. Moderní zařízení umožňuje produkovat pivo klasickou, staletími prověřenou technologií charakteristickou pro české pivo. Tím splňuje vysoké mezinárodní požadavky na kvalitu a zároveň si zachovává svou nezaměnitelnou lahodnou chuť.
V současnosti pivovar vyrábí pod známkou Primátor rozsáhlý sortiment piv. Jsou produkována technologií spodního kvašení z domácích surovin: sladu z jižní Moravy, žateckého chmele a vysoce kvalitní vody z přírodní rezervace Teplicko-adršpašských skal v chráněné krajinné oblasti Broumovsko.
Rozhodující část výroby pivovaru tvoří proslulý prvotřídní Světlý ležák a Výčepní světlé pivo, konzumenti však mohou ochutnat i pivní speciály, jako je Tmavý ležák, Nealkoholické pivo či Diamant - pivo se sníženým obsahem cukrů (dříve DIA). Chloubou náchodského pivovaru jsou originální, chuťově zajímavé vícestupňové speciály, které si získávají stále více příznivců a obohacují náš pivní trh. Jedná se o speciální světlá piva Primátor 16o Exkluziv (obsah alkoholu 7 %) a Primátor 21o Rytířský (9 %) a speciální tmavé a nejsilnější české pivo Primátor 24o Double (10 %). Letošní novinku (z října) je Primátor Weizenbier - originální, světlé svrchně kvašené pšeničné kvasnicové pivo.

TIP (Degustoval sládek a profesionální degustátor Jan Šuráň z Piva Praha.) 1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné

MMF24

Primátor 24o Zpočátku karamelová až kávová vůně postupně přechází přes ovocnou až do vůně cherry.
vůně: 2 Obdobně bohatý je i chuťový vjem - zpočátku těžce sladký, pro někoho až nepříjemně, v závěru intenzivně připomíná sušené švestky.
chuť: 3 Pivo příjemně bohaté a velmi dobře vyvážené chutě a vůně se charakterově blíží stoutu a je vhodné k divočině nebo pro zahřátí v zimním období. Pro vyšší obsah alkoholu se nedoporučuje konzumace většího množství.
celkové hodnocení: 3

Primátor Weizen Intenzivní, ale jemná hřebíčková vůně se slabým banánovým aroma typická pro pšeničná piva, ovšem bez nepříjemné kvasničné vůně.
vůně: 2 Lehká sametová chuť s velmi příjemnou hořkostí, která je dobře sladěna s chlebnatou plností, takže působí lehkým dojmem.
chuť: 2 Pivo vhodné pro horké letní dny a zahnání žízně. Vzhledem k nižší hořkosti a lehké, i když plné chuti je předurčeno pro ženy.
celkové hodnocení: 2

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).