Menu Zavřít

Nejsme politici, šidíme

23. 9. 2014
Autor: Redakce

Tak k nám do Česka dorazil od bratrů Slováků nový obchod. Pardon, obchod to není, ale půjčovna. Koupíte si tu třeba televizi, ale místo prodejní ceny složíte kauci, z níž se vám odečítá pronájem. Kromě podpisu jednoho lejstra se pro vás nic nemění. Ne tak pro prodejce, který podle zákona prodejcem ani není, a tak DPH platí jen z onoho miniaturního pronájmu. A díky tomu může prodávat lacino. Jde samozřejmě jen o další způsob, jak očůrat stát a všem ostatním ukázat vztyčený prostředník.

Autor Rychlých tužek přiznává, že se sám jednou takového spiknutí zúčastnil. Psala se polovina 90. let minulého století a ve snaze doplnit si fonotéku se nechal zapsat do Klubu vlastníků CD. Bylo to stejné šméčko – šlo o obyčejnou půjčovnu, která byla navíc zařízena na veškerý servis spojený s vypalováním a kopírováním obalů od nahrávek. Masivní oblibu několika provozoven těchto podporovatelů domácích palíren ukončil až pád stříbrných disků, které nahradilo stahování souborů.

Co ukončí pronájmy elektroniky, zatím není jasné. Možná by to mohli být sami zákazníci. V případě pronájmů neplatí klasická záruka a při stavu dnešní elektroniky, která je nastavena právě tak na dva roky přežití, by se původně slovenský portál brzy mohl dočkat hromadného vracení rozbitých „gadgetů“, o které by se musel jako jejich majitel postarat.

Mějme ale pro nejrůznější vykuky pochopení. Třeba zrovna pro DPH se chystá již osmá sazba za posledních dvacet let. Ideální by prý byla jednotná, nechal se slyšet ministr financí Andrej Babiš jako podnikatel. Ten, kdo maká. Protože je ale i politik, kterým být nikdy nechtěl, poslechne koalici a sazby budou hned tři. Že už to nikdo nechápe? Možná by bylo načase si některé ministry raději pronajímat. Se zárukou rychlé výměny


Další komentáře autora:

Mynářovic kobyla chodí bosa

Plíživá bártizace

MMF24

Konec ruských zombie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).