Menu Zavřít

Nejsme žádná realitka

13. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Jiří Fajkus

Společnost Real Spektrum působí v Česku již sedmnáctým rokem. Během té doby rozšířila své aktivity za hranice rodného Brna, v současné době začíná pronikat i do sousedního Slovenska. Nejenom o stavu a trendech tuzemského realitního trhu hovořil týdeník EURO s generálním ředitelem společnosti Jiřím Fajkusem.

EURO: Jaká je úroveň tuzemských realitních kanceláří? FAJKUS: Velmi diferencovaná. Vedle silných a renomovaných značek, které se snaží o kultivaci realitního trhu a rehabilitaci profese realitního makléře, stále ještě přežívají podnikavci, kteří dělají branži jen ostudu. A není divu, když obchod s nemovitostmi lze u nás vykonávat na základě volné živnosti. Marně voláme po licencování tohoto oboru, povinných certifikacích a členství v profesních svazech. Suplujeme roli veřejného školství přípravou vlastních celokariérních vzdělávacích programů. Investujeme do osvěty a popularizace realitního trhu. Prosazujeme standardy kvality realitních služeb a etiku obchodování s nemovitostmi. Zvyšujeme profesionalitu obchodování s nemovitostmi na expertních fórech a mezinárodních veletrzích. Je to náš veřejný závazek a vyzýváme všechny další významné hráče na českém realitním trhu, aby se k nám přidali.

EURO: Real Spektrum pochází z Brna. V čem je brněnský trh specifický a jaký vývoj zde očekáváte pro nejbližší období? FAJKUS: Ačkoliv operujeme plošně, Brno je pro nás pořád velmi důležité. Hned po Praze představuje druhý největší trh v Česku. I když taková Ostrava dává Brnu například v dynamice rozvoje některých realitních segmentů pěkně zabrat. Brno má unikátní geografickou polohu na křižovatce železničních a dálničních eurokoridorů, což představuje obrovský potenciál pro průmysl a logistiku. Brno je rovněž univerzitním městem, a jen se podívejte na příliv zahraničních investic do průmyslových oborů s vyšší přidanou hodnotou, například informačních a komunikačních technologií. Brněnské průmyslové zóny a technologické parky praskají ve švech. Brno je také příjemné město pro život a právě nyní prožívá boom nové bytové výstavby. A v našich podmínkách naprosto neopakovatelná rozvojová příležitost pro multifunkční urbanismus čeká v Brně hned vedle historického jádra. V takzvaném jižním centru stavíme v souvislosti s rekonstrukcí železničního uzlu v rámci projektu Europoint celé nové město.

EURO: V poslední době se stávají velmi populární takzvané brownfieldy. Jaká je v tomto ohledu situace v Brně? FAJKUS: Brownfieldy jsou celosvětovým tématem. V Brně jsou navíc mnohdy v těsném sousedství historického centra města. Pilotním projektem jejich revitalizace by se mohla stát přeměna bývalé zbrojovky v novou moderní rezidenční městskou část. Také některé bývalé brněnské textilky ožívají postupnými rekonstrukcemi pro nové využití. Své zkušenosti s revitalizací brněnských brownfieldů chceme využít i v dalších městech. Pokud však budou developerské firmy vyloučeny z okruhu žadatelů o dotace z fondů EU, určených pro revitalizaci brownfieldů, bude tento celospolečensky velice žádoucí proces výrazně přibrzděn. I když i ryze komerční platforma tohoto byznysu také funguje. Přijeďte si nakoupit do brněnské Vaňkovky!

WT100

EURO: Podílíte se na vzniku nákupního centra Pribina Galleria v Bratislavě. Zakládáte Slovak Development Invest, agenturu pro podporu rozvoje průmyslových a podnikatelských zón. Jak hodnotíte vývoj realitního trhu na Slovensku? Chystáte se expandovat i do jiných zemí? FAJKUS: Pribina Galleria je součástí urbanistického projektu Eurovea, který představuje výstavbu nového, multifunkčního centra Bratislavy. Stáli jsme u zrodu tohoto největšího středoevropského projektu. Vykoupili jsme pozemky, připravili projekt, změnu územního plánu, získali územní rozhodnutí a předali projekt finálnímu developerovi. Pozemkový development, landdevelopment, je právě naší nejsilnější parketou. Tímto obchodním konceptem jsme realizovali například průmyslovou zónu Jeneč u pražského letiště Ruzyně nebo nákupní a kancelářské centrum Holešovický trojúhelník. A do Bratislavy se teď jako realitní agent projektu Eurovea vracíme. Slovak Development Invest je obdobou Czech Development Investu, který je naším společným podnikem s Investorsko inženýrskou, a. s., Liberec, kde aktuálně připravujeme průmyslovou zónu Přestanov na Teplicku. Ale zpátky na Slovensko. Růstový potenciál slovenského realitního trhu z něj dělá přirozený cíl naší další expanze. Investiční příležitosti vidíme i v Rumunsku, Bulharsku nebo na Ukrajině. Zde jsme ovšem velmi obezřetní.

EURO: Kam se bude Real Spektrum ubírat v budoucnu? FAJKUS: Podle našeho názoru je budoucnost trhu realitních služeb v řetězcích. Vytváříme proto tuzemskou alternativu k zahraničním řetězcům realitních kanceláří typu RE/MAX. Proti tvrdým franšízám amerického střihu nabízíme náš franšízing „s lidskou tváří“. Naší čestnou povinností, plynoucí z postavení na trhu, je kultivace obchodu s nemovitostmi u nás.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).