Menu Zavřít

Nejsou lidi? Zkuste Rusko. Strojírenská firma Abo valve přesouvá výrobu do Smolenska

30. 8. 2018
Autor: Abo valve

Hanácká firma Abo valve, která vyrábí těsnicí klapky a armatury pro vodohospodářství, papírenství, ropný průmysl či energetiku, se potýká s akutním nedostatkem zaměstnanců. Rozhodla se proto přemístit část výroby do svého ruského závodu ve Smolensku. „Lidem se tady nechce dělat a nemáme zaměstnance. Přesun už tu probíhá, ve Smolensku vyrábíme třetím rokem, ale chceme to posílit,“ řekl týdeníku Euro majitel firmy Miroslav Študent.

Zatím se jedná o přesun dvou moderních obráběcích strojů a jednotek lidí, ale do budoucna by jich mohlo být mnohem víc. „Budu zjišťovat, jak se uchytily tyto dva stroje, a pak teprve budu posílat další,“ dodává Študent, podle něhož je v Rusku výhodnější i nižší mzdová hladina. „Rusko je zajímavý trh a jsou tam lepší podmínky. Lidi tam chtějí dělat, je o to zájem. Tady chtějí prodávat jen prášky na praní, mobily a další ptákoviny,“ rozčiluje se.

Jeho firma má v současnosti tolik zakázek, že je nestíhá plnit. Nejvíc prodává na Střední východ, do Ruska a také v Česku. Letos ještě čeká rekordní prodeje, kdy překoná loňský obrat 20 milionů eur (přes půl miliardy korun), avšak podle Študenta už příliv nových zakázek zpomaluje. Firmu navíc negativně ovlivňuje situace v Turecku, kde výrazně oslabila lira. Problémy s prodeji má i v Americe kvůli oslabení dolaru, kdy se výroba přestává vyplácet. „Tato republika měla mít dávno euro, abychom se vyhnuli kurzovým výkyvům,“ je přesvědčen Študent.

Letos na jaře firma Abo valve otevřela nové obchodní zastoupení ve druhém nejlidnatějším státě světa Indii, kde už získala první zakázky. Dnes má třináct mezinárodních poboček. Kromě Česka a Slovenska je to například Německo, Rusko, USA, Čína či Bahrajn.

Čtěte: V Německu hnije úroda. Nemá ji kdo sklízet

Sběrači německých jahod z Polska, ilustrační foto

Čtěte také:

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Firmy lákají brigádníky i 150 korunami za hodinu. Marně

MMF24

Esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).