Víno
Společnost José Maria Da Fonseca patří k nejstarším výrobcům vína v Portugalsku. Rodinný podnik je s téměř osmi stovkami hektarů největším vlastníkem vinic v zemi a významným producentem především stolních vín. Z odhadovaných pěti stovek odrůd révy, kterými portugalští vinaři disponují, se ve vinicích José Maria Da Fonseca pěstuje na čtyři sta. To je potenciál pro produkci široké škály jak vín základních, tak i pro souběhy zajímavých etiket, pod nimiž se skrývají vína vyšších řad.
Atraktivním produktem z řady Vinhos de Quinta, zpracovávaných výhradně z vlastních vinic, je José de Sousa, Alentejo, víno kvašené dle starořímské tradice v hliněných nádobách.
Garrafeiras je další řada, jejímž znakem je využití nejlepších hroznů v nejlepších ročnících. Díky tomu se tyto etikety připravují zhruba jen každé dva až tři roky. Reprezentanty řady jsou vína s prapodivnými zkratkami TE, RA, CO a FSF. Tichá přírodní vína nejvyšších jakostí nabízí sklep v sérii Grandes Marcas. V té je například Montado Moscatel z Alenteja či jiné bílé na bázi muškátových hroznů, Albis.
Pokladem mezi řadami vín produkce je skupina fortifikovaných vín, mezi nimiž jsou opravdové skvosty rodinného sklepa. Dvacetiletý Alambre - Setúbal Moscatel, velký hit na americkém trhu, či čtyři desítky let zrající Cherry Bom, vznikající na základě tajné rodinné receptury. Vše ovšem předčí Trilogia, kupáž moscatelů tří největších ročníků minulého století - 1900, 1934, 1965.
Periquita 2004, José Maria Da Fonseca. Na víno žhavého jihu poněkud lehčí v barvě, ale čiré a jiskřivé. V nose dominuje ostrý odér nezralých bobulovin, hodně vzadu se probouzejí náznaky animálních tónů. V chuti mladistvé valéry bez nazrálosti, představované až dravou přítomností kyselin. Tělo neslyne přílišnou opulencí, je spíše tenké, nevyhraněné. Prvků chuti není mnoho a ještě se důkladně ukrývají za dominantními vlivy ovocité mladosti, nedostatečně vyzrálé. Závěrečná dohra je krátká, lehce agresivní a poněkud plytká. Odeznění tak odplývá v nevyrovnaném, mladistvém a „řídkém“ projevu, který nic nenapovídá o úspěšných pokusech Portugalců s tichými víny moderních trendů. Toto třísložkové cuvée výhradně z domácích odrůd - Castelão, Trincadeira a Aragonêz - se ničím nevymanilo ze závislosti na zvyklostech tamní vinařské minulosti.