Menu Zavřít

Nejtragičtější útok v Somálsku má již 300 obětí

16. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Úřady somálské metropole Mogadišo po sobotních explozích v rušné části města evidují již 300 obětí. Agentuře Reuters to řekl šéf záchranné služby Abdikadir Abdirahman. Mrtví podle něj budou přibývat, protože se stále mnoho osob pohřešuje. Pokud by se k útoku přihlásila teroristická skupina Šabáb, kterou vláda podezřívá, šlo by o nejkrvavější incident během jejího desetiletého povstání.

Dodávka naplněná výbušninami explodovala v sobotu před hotelem Safari, ze kterého podle zpravodajské společnosti BBC zbyly jen trosky. Jeden ze svědků řekl agentuře AFP, že to byl „největší výbuch, který jsem kdy viděl, zničil celou oblast“. Druhá nálož ve čtvrti Medína zabila nejméně dvě osoby.

„Máme potvrzeno, že při výbuchu zemřelo nejméně 300 lidí. Počet obětí ale bude vyšší, protože několik osob je stále nezvěstných,“ uvedl agentuře Reuters šéf záchranné služby. V nemocnicích dvoumilionového Mogadiša jsou nyní stovky zraněných, někteří přišli při explozích o ruce či nohy. Více než 70 osob ve vážném stavu je dnes letecky transportováno do Turecka, které také do Somálska poslalo zdravotnický materiál.

Vláda za útok viní islamistickou skupinu Šabáb napojenou na Al-Káidu, která v zemi často podniká bombové útoky. K sobotním událostem se však zatím nikdo nepřihlásil. Jde o nejrozsáhlejší atentát od roku 2007, kdy povstání Šabábu v Somálsku začalo, mnozí jej označují za nejkrvavější v historii východoafrické země.


Čtěte o prohlubující se polské neuróze:

Polská komise: Letadlo s Kaczyńskim zničil výbuch

Místo pádu polského vládního letounu ve Smolensku


Světoví lídři o víkendu vyjadřovali podporu Somálsku, útok odsoudila OSN a také Spojené státy, které se podílí na boji proti Šabábu. „Takovéto zbabělé útoky posilují odhodlání USA pomáhat našim partnerům v Somálsku a Africké unii v boji proti moru terorismu,“ uvedla americká diplomacie. Podle serveru televize NBC News USA v posledních měsících zintenzivnila tažení proti Šabábu, včetně počtu náletů bezpilotními letouny.

„Co se stalo v sobotu, bylo neuvěřitelné, nikdy jsem nic takového neviděl. Mnoho těl bylo spáleno k nerozeznání,“ řekl BBC ředitel nemocnice Medina, která je v těsné blízkosti zasažené oblasti, v níž se nachází také ministerstvo zahraničí.

Podle jednoho z doktorů vládní pracovníci v neděli pohřbili 160 těl, které kvůli rozsáhlým popáleninám nebylo možno identifikovat. Ty ostatní postupně přebírají rodinní příslušníci. Somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed vyhlásil třídenní národní smutek a připojil se k tisícům lidí, kteří přišli do zaplněných nemocnic darovat krev.

Krvavé konto somálských islamistů:

EBF24

29. října 2008 (Somálsko) - Série pěti výbuchů sebevražedných islamistů na severu Somálska v přístavu Bossaso si vyžádala 56 mrtvých a 80 zraněných.

11. července 2010 (Uganda) - Při pumových útocích na diváky, kteří sledovali finálový zápas fotbalového mistrovství světa, bylo ve dvou restauracích v hlavním městě Kampale zabito 74 lidí (včetně občanů USA a Irska), dalších 70 bylo zraněno. K útokům se přihlásilo somálské islamistické hnutí Šabáb.

4. října 2011 (Somálsko) - Nejméně 82 lidí zemřelo a 110 bylo zraněno v Mogadišu při sebevražedném bombovém útoku na vládní budovu. Také k tomuto útoku se přihlásilo hnutí Šabáb.

4. listopadu 2011 (Nigérie) - Při sebevražedných útocích islamistické sekty na vojenské, policejní a náboženské cíle v severovýchodní Nigérii přišlo o život 100 lidí, dalších stovka utrpěla zranění.

21. září 2013 (Keňa) - Skupina teroristů přepadla nákupní centrum Westgate v Nairobi. Během čtyřdenních bojů policie s útočníky ze somálských islamistických milicí Šabáb přišlo o život nejméně 72 lidí (včetně pěti útočníků) mezi nimi i cizinci, na 170 lidí bylo zraněno.

14. dubna 2014 (Nigérie) - Pumový útok na autobusovém nádraží na předměstí nigerijské metropole Abuja si v ranní dopravní špičce vyžádal nejméně 75 obětí. K odpovědnosti se přihlásila teroristická skupina Boko Haram.

28. listopadu 2014 (Nigérie) - Při teroristickém útoku na mešitu v Kanu, největším městě severní Nigérie, přišlo o život nejméně 120 lidí a dalších asi 270 osob bylo zraněno. Mešita stojí u paláce emíra, který pár dní před tím vyzval občany, aby se chopili zbraní a bojovali proti skupině Boko Haram.

2. dubna 2015 (Keňa) - Útok islamistů ze skupiny Šabáb na univerzitu ve městě Garissa na východě Keni si vyžádal na 150 mrtvých a 79 zraněných.

31. října 2015 (Egypt) - Na egyptském Sinajském poloostrově se po startu zřítilo charterové letadlo ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě, nikdo nepřežil. Příčinou byl nejspíš výbuch bomby, k činu se přihlásil Islámský stát.

18. ledna 2017 (Mali) - Teroristický sebevražedný útok na vojenském stanovišti ve městě Gao na severu Mali zabil nejméně 77 osob a dalších 115 zranil. K atentátu se přihlásila místní islamistická skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida.

Přečtěte si také:

Teroristé chystali v New Yorku „nové 11. září“. Odhalily je bezpečnostní síly

 Time Square v New Yorku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).