Další etapu putování za rakouskými víny věnujeme oblasti, která naplňuje význam adjektiv z titulku. S bezmála 16 000 hektary viničních tratí a téměř deseti tisíci producentů je největší v Rakousku. Celou svou severní hranicí přiléhá k území České republiky tak těsně, že mnohdy od sebe vinice obou zemí nejsou vzdáleny více než pár metrů. Nezřídka se stane, že kráčíte–li zamyšleni úzkou stezkou mezi vinohrady, ocitnete se za hraničními kameny. A pěstební, klimatické podmínky stejně jako odrůdová skladba jsou si s našimi tak podobné, že jde vskutku o oblast nejbližší.
Podíváme se na východní část oblasti nazývanou „Území veltlínů . Ze 4600 hektarů vinohradů ležících zhruba na území mezi obcemi Zistersdorf a Mistelbach, které jsou osázeny bílými odrůdami, jich 3130 připadá právě na Veltlínské zelené. Následuje Ryzlink vlašský a Burgundské bílé. Zajímavostmi ve výsadbě jsou odrůdy, které, ač plochou zaujímají každá méně než jeden hektar, poskytují originální a příjemná vína. Zmíním alespoň Jubiläumsrebe, Zierfandler, Furmint nebo Rotgipfler.
Modré odrůdy se zde vyskytují daleko skromněji, plocha jejich výsadby v oblasti činí cca 770 hektarů. Dominují mezi nimi Portugal modrý a Zweigeltrebe. V odrůdové skladbě zaujme skutečnost, že na této severní výspě rakouských vinohradů nalezneme typicky jižní sorty: Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.
Vinařskými středisky jsou v tomto kraji Poysdorf se známou oblastní vinotékou, Mistelbach, kde nalezneme odbornou zemědělskou školu, a Wilfersdorf, který je sídlem knížecích sklepů rodiny Liechtensteinů. Opomenout nelze ani Falkenstein, který se zapsal do historie vinařství i u nás. Tamní horenské právo posloužilo již v roce 1309 jako předloha vinohradnických a vinařských právních norem na Moravě.
Tato oblast je pro našeho milovníka vín jistě zajímavá díky již zmíněné příbuznosti s víny z Mikulovska či Břeclavska. Téměř shodná skladba odrůd, podobné klimatické podmínky a typ připravovaných vín dávají ideální možnost k co nejobjektivnějšímu porovnání úrovně a posouzení jedinečnosti vín z obou stran státní hranice. Lehké, aromatické „veltlíny , důrazné „vlašáky nebo hutné „zweigely dokonale odrůdově čisté a harmonicky vyškolené nalezneme ve sklepích rakouských i moravských.
Ke známým vinařským jménům v tomto cípu oblasti Weinviertel patří dozajista Taubenshuss a Walek z Poysdorfu, Kletzer z Wetzelsdorfu, již zníněný Liechtensteinský sklep nebo Pleil ve Wolkersdorfu.
Nepříliš známá oblast, která možná když použiji sportovní terminologie – nepatří mezi ty extraligové, je ale lákavá množstvím rozmanitých vín spíše základních kvalitativních kategorií. Tím ale není nikterak míněna nižší kvalita vín, přirovnání se týká jen a pouze zatřídění do jakostních skupin podle vinařského zákona. Klimatické podmínky zde nedovolují, s výjimkou mimořádných ročníků, vyzrát révě do takové míry, jež by umožnila vždy připravovat vína stupně „výběr a vyšších. Ale všechna mají ve vínku pečlivost při zpracování, svérázný rukopis a důraz vín severního typu, podpořený přítomností pikantních kyselin. Červená vína jsou bohatá na tanin a nevtíravé hořčiny. Při naležení se v nich projeví výrazné aromatické atributy ne nepodobné hutné, zemité vůni prsti s patrným „animálním podtextem – venkovským odérem stájí a hospodářských dvorů. To je řečeno se vší pokorou k ryzím a příjemným komponentům těchto zemědělských vůní.
Místní široká paleta nabídky vín zaujme jeho milovníky a inspiruje je k cestě do oblasti, kde s jistotou naleznou takové víno, které uspokojí jejich nároky a rozšíří jejich zkušenosti o další vinařskou oblast našich jižních sousedů.
Nabídka týdne
CLOS DOMAINE ZWEIGELT ročník 1999, víno révové, jakostní, odrůdové, červené, suché. Obsah alkoholu 13,3 %. Oblast Weinviertel, vinařská obec Herrbaumgarten, trať Karlsberg, Hödln. Výrobce: Hofkellerei Stiftung Fürst
Liechtenstein, Wilfersdorf, Dolní Rakousko, dovoz VINODIRECT, Praha. Obsah láhve 0,75 l, maloobchodní cena cca 450 Kč (ve vinotéce Monarch v Praze).
Jde o stoprocentní Zweigeltrebe, kterou vyšlechtil dr. Zweigelt z výzkumné stanice v Klosterneuburgu v roce 1922. Jde o křížence Frankovky a Svatovavřineckého, který se stal třetí nejpopulárnější modrou odrůdou v Rakousku a v poslední době i v Česku. Dobře se adaptuje na různé půdní podmínky, má dobrou odolnost vůči mrazům a plísním
a sklizně dává pravidelné a bohaté. Mladá vína jsou astringentní, zráním se stávají harmonickými a plnými. V tomto víně lze nalézt téměř vše, hutnost a zároveň jemnost, menší obsah kyselin, jemnou kyselinu a sametové povidlové aroma. To jsou znaky tohoto vína, které ho předurčují k delšímu posezení. Podává se v teplotě 16 až 18 stupňů, po otevření doporučujeme pět minut nechat „vydýchat a pak teprve ochutnávat. Zralost tohoto vína 2000–2009. Archivací se jeho hodnota znásobí. Hodí se výborně ke grilovanému masu, ke zvěřině, k houbám, k vnitřnostem v různé úpravě, ale i na posezení při skleničce, kdy si k němu dáte pouze sýr.