Menu Zavřít

Největší akciový propadák historie? Čínská státní firma

31. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínská ropná firma PetroChina byla první společností vůbec, jejíž tržní kapitalizace překročila hodnotu bilionu dolarů. To bylo v době čínské akciové bubliny a všeobecného optimismu, který zasáhl i ropný průmysl. Od roku 2007 firma ztratila na šanghajské burze 800 miliard dolarů své hodnoty, což ji v tomto ohledu dostává na první místo historie.

I když se už nyní jedná o největší pokles hodnoty akcií v historii, čínská státní společnost PetroChina stále nedosáhla na dno. Deset let od svého uvedení na šanghajské burze ztratila 800 miliard dolarů (17,6 bilionu korun) své hodnoty, což odpovídá hodnotě akciového trhu celé Itálie.

PetroChina prodávala ropu Severní Koreji
PetroChina (čínsky 中国石油天然气股份有限公司) je čínská ropná společnost vlastněná státem. Je to veřejná akciová společnost, jejíž akcie jsou obchodovatelné na světových burzách, nicméně její působení není globální, ale omezuje se jen na Čínu. Hlavní sídlo má v Pekingu. Jedná se o největšího čínského dodavatele ropy.
Společnost bývá spojována s nelegálními obchody ropy v Severní Koreji, kdy například čínskou a světovou veřejnost v roce 2012 pobouřil snímek ze satelitu u hranic se Severní Koreou , na kterém byly vidět kolony cisteren.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/PetroChina

Z pohledu současné dolarové hodnoty se jedná o největší pokles hodnoty akcií firmy v historii, uvedla agentura Bloomberg. Podle analytiků bude pád dále pokračovat, v následujících 12 měsících mohou akcie oslabit o dalších 16 procent.

Vývoj ceny akcií PetroChina v USA:

 Vývoj ceny akcií PetroChina na newyorské burze NASDAQ

Příběh firmy PetroChina ilustruje posun v čínské ekonomice, která je po Spojených státech podle výše HDP druhá největší na světě. V roce 2007 při uvedení společnosti PetroChina na šanghajské burze převládal všeobecný optimismus v čínské akciové tituly i pro vyhlídky ropného průmyslu. To už byla za dveřmi globální finanční krize, která změnila dosavadní poměry.

„Pro PetroChina nastávají těžké časy,“ řekl Tošihiko Takamoto, manažer ze singapurské investiční firmy Asset Management One. Naráží tak na plány čínské vlády v oblasti rozšiřování elektromobilů v nejlidnatější zemi světa. „Proč by chtěl koupit někdo akcie, jež se obchodují za třicetinásobek čistých zisků firmy?“

Ukazatel P/E (cena akcii ku zisku na akcii) u vybraných ropných akciových titulů
PetroChina 36
Chevron 25
Exxon 22
BP 18
Statoil 17
Shell 16

Zdroj: Bloomberg

Analytik banky Citigroup Nelson Wang upozornil na to, že většinu akcií firmy vlastní vláda v Pekingu, takže investoři nejsou ztrátou hodnoty akcií zasaženi tak tvrdě, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Akcie na šanghajské burze energetického sektoru ztrácejí, u PetroChina analytici očekávají další propad o 16 procent. Přitom celkově pro index burzy CSI 300 předpokládají růst v následujících 12 měsících o 10 procent.

Srovnání hodnoty 800 miliard dolarů
Pokles tržní hodnoty PetroChina 800 mld. USD
Čistý majetek 12 nejbohatších lidí světa 768 mld. USD
Hodnota italského akciového trhu 704 mld. USD
Odhad deficitu USA pro rok 2017 668 mld. USD
HDP Švýcarska 660 mld. USD
Tržní hodnota firmy Microsoft 608 mld. USD

Zdroj: Bloomberg

Ocenění firmy na burze zohledňuje pesimismus investorů ohledně čínského ropného sektoru. Čínští regulátoři se navíc snaží zamezit velkým výkyvům cen akcií, které zasáhly investory v letech 2007 až 2015. Růst hodnoty akcií může postihnout spíše tituly technologického sektoru nebo spotřebního průmyslu.

PetroChina doplácí také na rétoriku čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který na komunistickém sjezdu upevnil své postavení a kladl důraz na ochranu životního prostředí a udržitelný růst ekonomiky. Do roku 2030 má Čína omezit své emise CO2.

„Možná jednoho dne. Ale záleží to na tom, jak máte dlouhý časový rámec,“ řekl na možný návrat hodnoty tržní kapitalizace firmy z roku 2007 Andrew Clarke, šéf brokerské firmy Marabaud Asia z Hongkongu. Sám nevěří, že by se toho ve svých padesáti letech ještě dožil.

MMF24

Čtěte dále:

Facebook, Avatar, kasina. Co všechno je v Číně zakázáno?

Zprávy z Číny pro Západ: pomáhají s nimi „asistenti“ placení Pekingem

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu

 Carrie Lamová a Si Ťin-pching při uvedení Lamové do funkce správkyně Hongkongu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).