Menu Zavřít

Největší ego, práškování a Praška šunka

8. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Kde jinde začít, když ne u největšího ega, když slaví úspěchy ve své první obchodní válce? On to není tak úplně úspěch, ale fakt je, že Donald Trump, přesněji řečeno jeho obchodní vyjednavač Robert Lighthizer, dokázal zatlačit na Mexiko a Kanadu, své největší odběratele, aby „přijali nabídku, která se neodmítá“.

Jižní soused totiž akceptoval, že dvě pětiny lokálního severoamerického podílu na každém autě budou vyrobeny dělníky, jejichž hodinová mzda představuje nejméně 16 dolarů. Nečekejte, že mzdy na jih od Ria Grande mávnutím Donaldova kouzelného proutku vzrostou na pětinásobek současné úrovně, jemu totiž záleží na tom, aby automobilky prodávající na americkém trhu vyráběly v USA.

Tohle přijmete tehdy, když zbytku světa Trump slibuje 25 procent celní sazby oproti současným 2,5 procenta, a vy dostanete výjimku. Navíc Spojené státy odebírají čtyři pětiny veškerého mexického vývozu. U bratra zpod 48. rovnoběžky končí nějaké dvě třetiny kanadského exportu, takže Ottawa výměnou za podobné záruky přistoupila na větší otevření svého hodně chráněného trhu mléka a mléčných výrobků. Jemnocit a smysl pro důstojnost si žádal, že tak učinila půl hodiny před vypršením lhůty.

Srovnejte si to s „kuratelou Bruselu“ a zjistíte, že si tady žijeme jako v bavlnce. Jen aby to vydrželo.

Další částečně uklidňující zjištění přináší článek o pesticidech v českých potravinách, jež se s rezervou vejdou pod limity, a člověka překvapí, že třeba ve Švýcarsku nebo v Německu podle Eurostatu práškují a stříkají pole usilovněji.

Tím dobré zprávy nekončí: Češi se podle majitele zavedené tuzemské značky sportovního oblečení Alpine Pro Václava Hrbka prý postupně učí si pořizovat zimní bundy hezky podle účelu, jednu na lyže, druhou do lesa, akorát obměňovat by mohli častěji. Zlevnit nebo zbohatnout by to chtělo.

„Praška šunka“ sice ani v budoucnu nebude jen z Prahy, ale třeba i ze Srbska, ovšem jako zaručená tradiční specialita, požívající evropské ochrany s modro-žlutým logem, bude muset plnit stejné vysoké nároky na složení. Takže kdo chtěl ušetřit a kupoval „pražskou šunku“ ze Slovenska, navíc s obsahem drůbežího, nebude již dvakrát, ale pouze jednou klamán. Pravda tedy napůl zvítězí, ale i to se v dnešních časech počítá. 9

CIF24

O autorovi| Miroslav Zámečník, zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?