Menu Zavřít

Největší hrozbou pro světovou ekonomiku je situace v Hongkongu, říká analytik

29. 11. 2019
Autor: čtk

Ani brexit ani stagnující německé hospodářství. Světové trhy by se nyní ze všeho nejvíc měly obávat důsledků pokračujících nepokojů v čínské zvláštní administrativní oblasti Hongkongu. Alespoň podle hlavního ekonoma německé investiční banky Berenberg Holgera Schmiedinga.

K pravidelným střetům mezi demonstranty a policií dochází v této sedmimilionové metropoli již několik měsíců. V posledních týdnech se však situace čím dál víc vyostřuje. Nejméně jeden z protestujících studentů přišel tento měsíc o život poté, co vypadl z budovy, poblíž které bezpečnostní složky rozháněly ostatní demonstranty.

V následujících dnech pak pozornost světových médií upoutalo především obléhání tamní polytechnické univerzity, do jejíchž prostor se studenti a další protestanti volající po demokratických reformách uchýlili. Většina z nich se sice nakonec dobrovolně vzdala, našli se však i tací, které policisté zatkli při pokusu o útek. Pakliže budou demonstranti obviněni z výtržnictví, hrozí jim za tento prohřešek až desetiletý trest odnětí svobody.

Trumpovy zákony situaci ještě zhoršily

Další olej do ohně přilil tento týden americký prezident Donald Trump. Ve snaze podpořit protestující podepsal šéf Bílého domu dva zákony, na jejichž základě zakázal prodávat tamní policii zbraně a munici používané při demonstracích a nařídil americkému ministerstvu zahraničí podávat alespoň jednou za rok zprávu o tom, v jakém stavu se hongkongská autonomie nachází.

Tento krok pochopitelně čínské politiky i jejich kolegy z Hongkongu pobouřil. Následně proto Peking vyslal Washingtonu vzkaz, v němž zdůraznil, že budou-li se Američané nadále vměšovat do jeho vnitřních záležitostí, přijme tvrdá protiopatření.

Pokud by přitom k něčemu takovému skutečně došlo, mohl by to podle renomovaného ekonoma Holgera Schmiedinga pocítit celý svět.

„Hongkong je pro trhy v současnosti největším geopolitickým rizikem,“ řekl Schmieding ve čtvrtek v pořadu Street Signs Europe televize CNBC.

„Pokud se situace v Hongkongu vyhrotí, pokud dojde na přehnaně tvrdou čínskou vojenskou intervenci, pak bude pro Spojené státy téměř nemožné uzavřít s Čínou obchodní dohodu – třebaže jen počáteční – a stejně tak i pro EU, což by pouze prodloužilo globální průmyslový pokles, který je způsoben obchodním napětím,“ vysvětlil.

Panika je předčasná

Jak web zmíněné televize připomíná, o uzavření předběžné obchodní dohody, která by měla Washingtonu s Pekingem vydláždit cestu k nalezení plnohodnotného a trvalého řešení jejich vleklého sporu, usilují obě strany již od října. V důsledku nastalé situace by každopádně všechny tyto snahy mohly potenciálně přijít vniveč. Alespoň takový vývoj popisuje podle Schmiedinga nejhorší možný scénář. Na ten by však s největší pravděpodobností dojít nemělo.

„Až doposud chování Číny v Hongkongu naznačuje, že Peking si je rizika vědom, a pokud mám hodnotit na základě dosavadních událostí, jeho hlavní prioritou je i nadále ochrana vlastní ekonomiky před dopadem prodloužené obchodní války.“

Trhy zaznamenaly výrazný propad

Na Trumpovo středeční oznámení nicméně trhy zareagovaly negativně. Americký akciový index S&P 500 stihl do druhého dne odepsat 0,13 procenta a poklesl na hranici 3 149,4 bodu.

Americký akciový index S&P 500

Zdroj: Trading Economics

Ještě větší propad pak během čtvrtka zaznamenal Dow Jonesův index, jenž odepsal 0,16 procenta a zastavil se na 28 108,9 bodu.

Dow Jonesův index

Zdroj: Trading Economics

Schmieding každopádně považuje tento dopad pouze za dočasný: „Nemyslím si, že podepsání těchto zákonů prezidentem Trumpem by mělo mít skutečně významný efekt. Víme, že Spojené státy a Čína, respektive Čína a Západ, jsou odlišné, pokud jde o lidská práva a demokracii, a že tento rozdíl jen tak nezmizí – občas si to jen musíme potvrdit. Čína pravděpodobně ví, že s tím takto musí žít.“

„Podle mého skromného úsudku Čínu od jejího hlavního záměru – ochránit svoji ekonomiku tím, že uzavře dohodu se Spojenými státy – nic neodradí,“ dodává hlavní ekonom investiční banky Berenberg.

Čtěte také:

392 ze 452 křesel. Prodemokratický tábor jednoznačně vyhrál volby v Hongkongu

MMF24

Rekordní účast ve volbách svědčí o nespokojenosti, uznává správkyně Hongkongu Lamová

Petříček: Peking by měl respektovat autonomii Hongkongu, nutný je dialog

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).