Menu Zavřít

Největší IPO roku: Čínská poštovní spořitelna vstoupila na burzu

22. 9. 2016
Autor: WiNG via wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Na burze v Hong Kongu proběhl největší primární úpis akcií (IPO) letošního roku. Čínská poštovní spořitelna, jež v říši středu obsluhuje více než půl miliardy klientů, vypsala v rámci nabídky přes 12 miliard nových akcií v celkové hodnotě 7,4 miliardy dolarů (180 miliard korun). Jde o největší emisi od roku 2014, kdy na newyorskou burzu vstoupila čínská internetová společnost Alibaba.

Zhruba 77 procent všech nově upsaných akcií však skoupily čínské státní společnosti, jež z pozice tzv. hlavních investorů přislíbili, že nebudou své podíly prodávat po dobu nejméně šesti měsíců. Podle agentury Reuters bylo zařazení šestice hlavních investorů reakcí Pekingu na poměrně vlažný zájem o akcie spořitelny ze strany globálních investorů. Přestože na hongkongské burze je zapojení hlavních investorů běžnou praxí, v průměru dosahuje objem jejich investic jen 46 procent z celkové hodnoty emise. Tento typ investic, jež zamezuje obchodování v šestiměsíčním období po IPO, má v přílišné míře negativní vliv na likviditu a v období před uvolněním obchodování vytváří nepřirozený tlak na cenu akcií, upozorňuje Reuters.

Byznys Čínské poštovní spořitelny, jež patří mezi největší spotřebitelské banky v zemi, stojí na síti více než 40 tisíc poboček převážně napojených na kanceláře Čínské pošty. Státní podnik, jenž vydělil svůj spořitelní byznys do samostatné společnosti roku 2007, také nadále zůstává jejím majoritním vlastníkem. V rámci emise bylo nabídnuto 15 procent všech akcií společnosti. Celková tržní hodnota banky tak činí zhruba 49 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Přestože je finální hodnota emise nižší než původně očekávaných 8,1 miliardy dolarů (196 miliard korun), stále jde s náskokem o největší primární úpis akcií roku. Na pomyslném trůně vystřídal červnový úpis dánské energetické společnosti Dong Energy. Za její akcie zaplatili investoři na kodaňské burze celkem 3 miliardy dolarů (téměř 73 miliard korun), uvádí server quartz.

Největší IPO roku 2016 (zdroj: qz.com)

Největším IPO historie zůstává emise společnosti Alibaba Group. Za akcie čínského internetového holdingu dali investoři na Wall Street před dvěma lety 25 miliard dolarů (přes 600 miliard korun).

 Největší IPO historie (zdroj: Statista.com, 2016)

Z dokumentace ke středečnímu IPO podle CNN vyplývá, že spořitelna věří ve velké výnosy plynoucí z pokračující transformace čínské ekonomiky. Říše středu, jejíž hospodářský růst v minulých desetiletích závisel zejména na mohutných investicích a exportu, se nyní snaží více spoléhat na růst tažený domácí spotřebou. Přechod však zatím vedl spíše k ekonomické deceleraci. Země rostla v druhém kvartále meziročně o 6,7 procenta, což je nejnižší růst za posledních 7 let. Podobně jako čínská ekonomika zvolnilo i tempo, jakým rostl zisk Čínské poštovní spořitelny. Zatímco předloni vydělala banka o 10 procent více než v roce 2013, loni se celkový profit zvýšil jen o 7 procent.

Dále čtěte?

Američtí investoři větří šanci. Blíží se vlna burzovních úpisů

Probuzení, nebo špionáž? Číňané míří na americkou burzu

EBF24

10 nejvýkonnějších akciových trhů posledních 20 let

V Číně vznikne ocelářský gigant. Peking tím chce omezit výrobu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).