Menu Zavřít

NEJVĚTŠÍ KRACH V JAPONSKU

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Sogo

TOKIO (FT) – Země vycházejícího slunce minulý týden zažila největší firemní krach ve svých poválečných dějinách. Maloobchodní řetězec Sogo dlužící téměř dva biliony jenů (v přepočtu 18,5 miliardy dolarů) totiž požádal o soudní ochranu před věřiteli.

Kolaps tohoto řetězce, majícího stosedmdesátiletou tradici, podle britského listu Financial Times signalizuje změnu v chování Tokia – vláda se už nehodlá tak výrazně angažovat při zachraňování potápějících se firemních lodí.

Sogo se obrátil na soud poté, kdy se stal terčem kritiky. „Naši pověst silně poškodila sílící kritika veřejnosti, kterou jsme neblaze pocítili i během letních prodejních akcí, přiznal prezident společnosti Kyoči Jamada. Proto také nepovažuje za reálné, aby se vedení zdařil plán na zásadní ozdravení společnosti.

MMF24

Pád maloobchodního řetězce přivítali reformně naladění politikové uvnitř vládnoucí Liberálně demokratické strany. Ti naléhali na vládu, aby si to s případnou záchranou Soga pořádně rozmyslela, neboť podle nich by to byl velice nebezpečný precedens.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).