Menu Zavřít

NEJVĚTŠÍ MEZI VELKÝMI

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

DaimlerChrysler

PRAHA (ČTK) – Starý kontinent zná svou největší firmu. Nový žebříček listů Wall Street Journal Europe a Handelsblatt, který byl sestaven podle výše obratu v roce 1999, vede německo–americký koncern DaimlerChrysler. Jeho obrat dosáhl v roce 1999 sto padesáti miliard eur. Za automobilkou zeje propast – s přibližně 83 miliardami eur následují britská ropná společnost BP Amoco a francouzská pojišťovna Axa.

Z hlediska tržní hodnoty jsou premianty telekomunikační firmy, které soupeří s ropnými společnostmi. Na čele je britsko–americký Vodafone AirTouch (283 miliard eur), za ním se umístily finská Nokia, BP Amoco, Deutsche Telekom, France Télécom, švédský Ericsson, Royal Dutsch a Mannesmann.

Přehled si rovněž všímá výkonu akcií. V tomto směru byl nejlepší francouzský výrobce telekomunikačních zařízení Sagem. Jeho akcie si za posledních dvanáct měsíců polepšily o 520 procent. Nejhůře dopadl ochromený německý stavební obr Philipp Holzmann, jehož akcie oslabily o 86 procent.

ebf - tip - debata

Za největší privátní firmu bez akcií na veřejném trhu vybraly WSJE a Handelsblatt švýcarského obchodníka s komoditami Glencore International s tržbami 36,25 miliardy euro. Stříbro a bronz patří maloobchodním sítím Intermarché a Rewe Group.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).