Menu Zavřít

NEJVĚTŠÍ NÁKUP

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Alcatel a Newbridge

Francouzský telekomunikační gigant Alcatel minulý týden oznámil, že se dohodl s kanadskou firmou Newbridge Networks na jejím převzetí za 7,1 miliardy dolarů. Jedná se o vůbec největší akvizici, kterou kdy tato francouzská společnost uskutečnila . Oproti předchozím se navíc uskuteční novou emisí akcií, které budou vyměňovány v poměru 0,81 nových za jednu akcii Newbridge.

Alcatel tímto krokem reaguje na převratný vývoj nových internetových technologií. Firma sice dosud byla špičkou v přenosech hlasu, zaostávala však v přenosech dat. Tyto technologie dodají Kanaďané.

Už v příštím roce by měla společnost ušetřit na nákladech 150 milionů dolarů, celkové úspory by se však podle odhadů mohly vyšplhat až na 230 milionů.

Newbridge, světová jednička v telekomunikačních technologiích, která optimalizuje přenos dat přes Internet Protocol tradičních operátorů, se spojí s divizí Alcatel Carrier Data Division a vytvoří s ní novou s názvem Carrier Inte rnetworking Division. Newbridge je dnes vůbec jedinou společností, která nabízí televizi prostřednictvím telefonních spojení. Místo placení kabelové televize nebo satelitu stačí malý dekodér, kterým se propojí telefon s televizí.

ebf - tip - debata

Kanadská společnost se propadla v posledních měsících do červených čísel, počítala s restrukturalizací a propuštěním zhruba šesti stovek lidí. Tržby Alcatelu se loni zvýšily zhruba o osm procent, avšak čistý zisk prudce klesl na 644 milionů z 2,34 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).