Menu Zavřít

Největší pokuta v historii

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

ÚOHS

Český antimonopolní úřad udělil šestnácti mezinárodním strojírenským firmám za kartelovou dohodu sankci ve výši 979 milionů korun. Mezi pokutovanými jsou mimo jiné Alstom, Hitachi, Fuji, Toshiba a Mitsubishi. Nejvíce musí zaplatit firma Siemens AG, plných 126,5 milionu korun. Takřka miliardová sankce je nejvyšší, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil.
„Kartelová dohoda měla celosvětový rozsah, vyjma Kanady a USA. Společnosti ji uzavřely v roce 1988 ve Vídni, kde se domluvily na společném postupu při výběrových řízeních,“ konstatoval úřad. Firmy mezi sebou v tendrech nesoutěžily, pouze se dohodly, která nabídne jakou cenu, aby vyhrála předem vybraná společnost. Kartel se týkal plynem izolovaných spínacích ústrojí - jedné z hlavních součástí elektrické rozvodny. Těch se používá ke kontrole toku energie v sítích. Členové se každé dva týdny scházeli na letištních terminálech či hotelích, aby doladili detaily konkrétních tendrů. Jednou za rok se pak konala hlavní schůzka, na níž se odhlasovalo pokračování kartelu a naplánování jednotné budoucí strategie.
Jen v ČR se společný postup firem týkal v letech 2001 až 2004 zakázek za 700 milionů korun: třeba při soutěžích na rozvodnu v Mikulově, Kunovicích a Kaplicích. Kartel měl nejen dlouhé trvání, ale byl i velice propracovaný - účastníci mezi s sebou komunikovali zašifrovanými emaily a SMS zprávami. Dohodu začal úřad šetřit loni v srpnu na podnět firmy ABB. Společnost se ke kartelu přiznala, předložila důkazy a zažádala o milost v rámci shovívavého „leniency“ programu. Rozhodnutí ÚOHS není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Český úřad není jediný, kdo firmy potrestal. Evropská komise již jedenácti průmyslovým skupinám udělila úhrnnou pokutu ve výši 21,2 miliardy korun. Počátkem února navíc uskutečnila razie v několika továrnách strojírenských firem v Německu, Rakousku a Francii. EK má totiž podezření, že se některé společnosti aktivně podílejí na kartelu v oblasti výroby transformátorů. Mezi prověřovanými byly mimo jiné i firmy ABB a Siemens.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).