Menu Zavřít

Největší z malých, nejmenší z velkých

20. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Snažíme se reagovat na vkus konzumenta, říká ředitel Znovínu

Na veletrhu Víno & Destiláty 2003, který se konal od pondělí do středy minulého týdne (19.-25. května), získala společnost Znovín Znojmo první tři místa v soutěži Cena odborného tisku a v kategorii domácí vína bílá. Ve všech případech oceněných vín jde o aromatické odrůdy – Tramín červený ´02 pozdní sběr, Pálava ´02 výběr a Chardonnay ´01 pozdní sběr. „Vývoj vkusu konzumenta sledujeme a snažíme se na něj reagovat. Hlavně proto jsme změnu zaregistrovali a připravili kolekci vín, která se těší současnému zájmu,“ říká k tomu ředitel Znovínu Pavel Vajčner. „Jde ovšem o vína kvalitativně vysoká, nepřislazovaná řepným cukrem, kde příjemně nasládlý konec tvoří samotná podstata odrůdy, poněkud vyšší podíl přírodního zbytkového cukru a redukovaného množství kyselin. Myslím si, že po éře vín prokvašených do maxima, mnohdy s nulovým obsahem cukrů, je to příjemná změna, která si již našla široký okruh příznivců. O to více mne těší získané ocenění - potvrzuje totiž správnost naší strategie,“ dodává

EURO: Přes pokrok, kterého vinohradnictví a vinařství v Česku za poslední léta dosáhlo, se však na trhu stále více objevují vína importovaná. Jak se s tím vyrovnáváte? VAJČNER: Z dovozu se více prosazují pouze vína červená. Převažuje přitom podíl vín dovezených v cisternách, jež se poté v tuzemsku lahvují, před těmi ve spotřebních obalech. Z červených jsou u zákazníků stále populárnější vína z Nového světa, ale to je problém celoevropský a musejí se s ním vyrovnávat i všechny vinařské velmoci. My se hlavně snažíme nabízet lahodná, odrůdově čistá a patřičně aromatická bílá vína. Taková, která umíme připravit na konkurenceschopné úrovni.

EURO: Po vstupu České republiky do Evropské unie se trh dramaticky změní, což se může stát pro mnohé producenty osudným. Lze se tomu ubránit? VAJČNER: Vývoj je stále dynamičtější. Kdo nebude flexibilní, nebude mít stabilně kvalitní tuzemskou surovinu – hrozny, kvalitní vnitřní organizaci firmy včetně systému ISO 9001, 14001 a HACCP. A především kdo nebude mít pro své portfolio výrobků vhodný marketing, skutečně těžko přežije, neboť i trh s vínem se částečně globalizuje a na to je třeba reagovat.

EURO: Téměř polovina zpracovatelských kapacit je v rukou zahraničních vlastníků. Může to ovlivnit původ zpracovávané suroviny v neprospěch domácích pěstitelů révy? VAJČNER: Otevře-li se trh s vínem a hrozny ostatním zemím, stoupnou samozřejmě požadavky na odrůdovou skladbu našich pěstitelů a zejména na kvalitu hroznů. V tom spatřuji velké nebezpečí pro ty pěstitele, kteří nutnou změnu nepochopí a nepřizpůsobí se jí. Takovým chováním otevřou dveře importérům vína a vstupních surovin ještě více.

ebf - tip - debata

EURO: Nebezpečí plynoucí z pádu ochranářských opatření po otevření trhu hrozí zejména středním a malým producentům. O Znovínu se říká, že je největším z malých i nejmenším z velkých. Čím se nebezpečí bráníte? VAJČNER: Znovín dodává do obchodních řetězců asi třetinu produkce, třetina jde do gastronomických zařízení a třetina se prodává vlastními obchodními kanály. Pokud se ještě podaří zvednout podíl prodejů zajímavých ročníkových vín pro zákazníky, nemusíme se případných výkyvů na globálním trhu obávat. Větší obavy musí mít jen ten, kdo dosud nemá zavedené nové formy prodeje. Mám na mysli internetové prodeje, vinařský turistický program i rozvážení vín zákazníkům přímo do bytů po celé republice.

EURO: V loňském roce vznikl Vinařský fond, který ne všichni vinaři přijali pozitivně. Jak se na jeho působení díváte vy? VAJČNER: Přednosti vidím v tom, že se během roku 2003 a částečně v roce 2004 vysadí v současné době žádané odrůdy révy. Rovněž si fond před vstupem do unie vyzkouší i část marketingovou - a to jak propagaci vína, tak české vinařské produkce - neboť asi deset procent jeho finančních prostředků je přiděleno kromě výsadeb i na tuto činnost. Se vstupem do Evropské unie by mělo dojít k jeho transformaci na marketingový fond pro víno a zkušenosti z let 2003 a 2004 budou výchozím bodem pro další činnost.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).