Menu Zavřít

Největší změna od roku 1989: Češi chtějí nový stát

22. 10. 2017
Autor: Euro.cz

Tradiční dělení české politiky na pravici a levici je minulostí. Parlament se rozdělil na protisystémové strany vůdcovského typu a zdecimovanou demokratickou menšinu, která musí nalézt nový způsob, jak zaujmout voliče.

Český volič poslal domácí politické reprezentaci jasný vzkaz. Mezi pěti nejúspěšnějšími stranami těchto voleb jsou čtyři partaje odmítající členství v jádru evropské integrace, snahu zavést euro a více se tak provázat s ekonomicky vyspělou západní Evropou.

Jsou mezi nimi čtyři partaje otevřeně zpochybňující dosavadní politický vývoj této země po roce 1989 a politický systém založený na střídání vlád levice a pravice, které vždy stály na jasně vyprofilovaných ideologiích. Jsou mezi nimi tři partaje otevřeně vyznávající autoritářské řízení státu včetně požadavku na omezení některých demokratických mechanismů.


První den v novém Česku. Povolební vývoj sledujte ŽIVĚ

 Andrej Babiš a Monika Babišová


Je to tvrdé vysvědčení porevoluční české demokracii, dosavadní kapitalistické společnosti, která paradoxně přinesla do Česka dosud nebývalou hospodářskou prosperitu a blahobyt.

Globalizaci si nechte

Voliči ovšem v těchto volbách jasně sdělili, že se současným stavem společnosti nejsou spokojeni. Nemohou se smířit hlavně s nezastavitelnou globalizací. Ta se v Česku projevuje evropskou integrací, hrozbou imigrace a digitalizací provázenou změnou ekonomiky. Strach, který tyto změny do společnosti přinášejí, zjevně vyburcoval voliče mimo velká města k volbě protisystémových stran.

Obrazem: Jak to žilo ve volebních štábech:

Je i vysvětlením obrovského úspěchu hnutí ANO, které dokázalo zvítězit s téměř dvacetiprocentním náskokem před druhou ODS. Babišovo hnutí se ve své rétorice pečlivě drželo odporu k jakýmkoliv prvkům globalizace, a udrželo si tak pozici bojovníka proti establishmentu, ačkoliv má za sebou čtyři roky působení ve vládě.

Nová vláda může být oproti původním předpokladům odlišná od stávající trojkoalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL. Už během sčítání výsledků bylo ve štábu ANO znát, že by hnutí mnohem raději složilo dvoukoalici s ODS. Hovořili o tom stávající i budoucí poslanci hnutí včetně jeho klíčových figur. Později večer to připustil i sám Andrej Babiš. Předseda občanských demokratů Petr Fiala tak možná brzy dostane nabídku do vlády vedené Babišem. Jeho přítomnost v budoucím kabinetu však Fiala setrvale odmítá. A nepomůže ani Babišovo podlézání větami typu: „Petr Fiala je slušný člověk.”


Včerejší den minutu po minutě:

ANO, SPD a Piráti slaví úspěch, ČSSD propadla

Slavící Andrej Babiš


Jenže Fiala má v ODS zdatného soupeře, který dokázal získat po Babišovi druhou největší podporu preferenčními hlasy a s velkým přehledem postoupil z prvního místa pražské kandidátky ODS do sněmovny. Václav Klaus mladší, pro jedny nadějný budoucí lídr české pravice, pro druhé populistický a nebezpečný demagog. Ale synovi bývalého prezidenta se nedá upřít to, že umí lidi zaujmout. Klaus mladší přitom spolupráci s Babišem otevřeně fandí.

Jeho úspěch zmínil včera ve štábu i vlivný volební stratég hnutí ANO a blízký poradce Andreje Babiše Alexander Braun. Podle Brauna by pro hnutí ANO byla koalice s ODS mnohem jednodušší než jakékoliv jiné varianty. Když si člověk odmyslí elektronickou evidenci tržeb, spojuje obě strany i značná programová shoda.

Nový lídr Středula?

Hlavním poraženým těchto voleb je sociální demokracie. ČSSD posledních 25 let držela širokou voličskou základnu náchylnou k populismu u pevně zakotvené demokratické strany. To už není pravda. Sociální demokracie dosáhla nejhoršího volebního výsledku od roku 1992.

Je to příležitost proměnit celé vedení strany a zamyslet se nad novou strategií. Ta by rozhodně neměla následovat dosavadní protimigrantskou rétoriku ministra vnitra Milana Chovance. Témata migrace a zbraní zjevně ČSSD v ničem nepomohla. Zvýrazňováním nebezpečí Chovanec pouze zvýšil strach ve společnosti, který mnohem zdatněji dokázal proměnit v hlasy lídr SPD Tomio Okamura s daleko radikálnějším programem.


Čtěte rozhovor s jedním z vítězů voleb:

Bartoš: Babiš a Okamura nemyslí vážně, co říkají o EU

Ivan Batroš


Tradiční levice ale neprohrává jen v Česku. Jde o širší evropský trend, kdy klasická sociálně demokratická myšlenka musí v nových politických podmínkách bojovat s mnohem atraktivnějšími a často populistickými koncepty. Tuto výzvu může v ČSSD snadno zvednout velmi úspěšný lídr odborů Josef Středula, který povedenou kampaní dokázal nastolit hlavní téma těchto voleb: zvyšování mezd. Středula své ambice vstoupit do politiky nikdy neskrýval, ale dosud se vstupu bránil. Krizová situace v ČSSD může jeho postoj změnit.

Skok o afro

V těchto volbách nechybělo málo a Andrej Babiš s hnutím ANO mohli získat poprvé v historii země většinu ve sněmovně a posléze sestavit jednobarevnou vládu. Pluralitní vládnutí v Česku zachránilo několik desetin procenta hlasů pro lidovce, Starosty a TOP 09. Kalouskova strana přeskočila přes 5 % těsně, jen o afro Dominika Feriho, dalo by se říct. Straně zachránila účast ve sněmovně Praha, kde TOP 09 postavila stále velmi populárního Karla Schwarzenberga a právě jednadvacetiletého Dominika Feriho, který se stal nejmladším poslancem v českých dějinách.

Kalouskův „gól v poslední minutě” mu však zřejmě nezabrání tomu, aby v příštích dnech nabídl svou funkci předsedy k dispozici svým spolustraníkům. Žádný vážný zájemce o vůdcovství TOP 09 se však zatím nerýsuje. Funkci nabídne zřejmě i Pavel Bělobrádek, jehož KDU-ČSL si oproti minulým volbám pohoršila.

Tři voliči z deseti jsou přesvědčeni, že nejlepším premiérem této země bude zloděj. Čtěte komentář Pavla Párala:

Jasný vítěz s velmi nejasnou perspektivou

Pavel Páral

ebf - tip - debata

Vše o volbách čtěte v rubrice Volby 2017

Jak bude vypadat nová Sněmovna?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).