Menu Zavřít

Největším firmám loni klesaly tržby, výjimkou byl ČEZ

12. 3. 2010
Autor: profit

Největším tuzemským podnikům klesly loni tržby, výjimkou byl jen ČEZ. Zisk kromě ČEZ stoupl ještě společnostem RWE Transgas, Telefónica O2 a Čepro.

Autor: Profit

Naproti tomu méně vydělaly Škoda Auto, Agrofert Holding a Unipetrol. Pokles tržeb souvisí podle expertů s ekonomickou krizí, zisky prý vypovídají o efektivnějším řízení. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška u energetických společností hrají velkou roli dlouhodobé termínové kontrakty. Tržby mohly klesnout kvůli nižší poptávce po energiích či energetických surovinách, zisk ale vzrostl díky včasnému zafixování výhodných cen na vstupu či výstupu.

KL24

Klesající tržby nemusí podle analytika poradenské firmy AWD ČR Lukáše Buříka znamenat i propad zisku. Může to být dáno například zvyšováním marží nebo restrukturalizačními záležitostmi. „ČEZ bude také v následujícím období generovat stále vyšší zisk, v dalších odvětvích bude vše ovlivněno zejména tím, kdy se podaří nastartovat ekonomiku a jak se bude ekonomice dařit,“ odhadl.

Provozní zisk skupiny Škoda Auto v loňském roce klesl zhruba o dvě třetiny na 203 milionů (5,2 miliardy Kč). Naopak energetický gigant ČEZ zvýšil čistý zisk o 9,5 procenta na 51,9 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?