Menu Zavřít

Největším trhem pro solár může být v budoucnu Indie

1. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Indie skýtá díky politice premiéra Narendry Modiho potenciál pro významný boom solární energetiky. V budoucnu by mohla být jedním z pro solár nejvíce prominentních trhů na světě. O připojení k elektřině se budou hlásit miliony Indů. Posilováním „špinavých“ zdrojů to ale řešit nepůjde.

Elektřina ze soláru zlevňuje a spolu s tím ji i přibývá. Jedním z míst, kde jsou tyto změny vidět výrazněji než jinde, je Indie. Indická ekonomika vykazuje solidní růst. Do poloviny 21. Století by pak Indie měla podle HDP a parity kupní síly předstihnout i Spojené státy.

Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě. Zároveň je i místem, kde spousty lidí (odhadem asi 300 milionů) v převážně venkovských oblastech stále žijí bez elektřiny. To ale nebude trvat věčně. Problém však nelze vzhledem ke klimatickým závazkům, které Indie podepsala během dohody v Paříži, řešit navyšováním kapacit tzv. „špinavých zdrojů“. Nutné je připomenout i to, že země se dlouhodobě potýká s jedním z nejvíce znečištěných ovzduší na světě a to převážně ve velkých městech.


Přečtěte si o zvyšujícím se významu rozvíjejících se ekonomik:

E7 místo G7. Rozvíjející se trhy převezmou otěže globální ekonomiky

Brazilská metropole Rio de Janeiro


Kabinet premiéra Narendry Modiho je ale obnovitelným zdrojům příznivě nakloněn, píše web Zmescience. Jeho cílem je, aby do roku 2030 Indie získávala celých 40 procent své celkové elektřiny z obnovitelných zdrojů. Modi je přitom odhodlán do státní podpory 3,1 miliardy dolarů (77,9 miliardy korun). Do té doby se očekává, že Indie svou poptávku po elektřině více než ztrojnásobí.

Potenciál indického trhu tak rozeznávají i komerční subjekty. „Trhem, který poroste raketově, je Indie,“ sdělil serveru Business Insider výkonný ředitel společnosti SunPower, která je druhým největším producentem solární elektřiny v USA, Tom Werner. Zájmem o Indii se netají ani miliardář Elon Musk, do jehož firemního portfolia kromě Tesla Motors a SpaceX spadá i solární společnost Solar City. Možnost, že by Solar City mohla být připraven k tomu v Indii expandovat již v létě, nadhodil na Twitteru. K tomu, aby se Indie stala solární velmocí, má nakročeno dobře. Již nyní na jejím území stojí největší solární elektřina na světě (zprovozněna loni v listopadu) v Kamuthi, která dokáže elektřinou napájet až 150 tisíc domácností.

ebf - tip - debata


O tématech, která hýbou Indií, čtěte více:

Kondom je komplex indického muže. Durex to hodlá změnit

Lobbista farmaceutických firem? Dillí Gatese k očkování Indů nepustí

Nejbohatší Indové? Rodina se spíše stala pračkou na peníze

Indičtí senioři využívají profesionální vnoučata. Pro Čechy zatím nepředstavitelné

 Indie, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).