Menu Zavřít

Nejvíce medailí získá...

30. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Domácí Čína přece!

Podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers (PWC) bude klání o největší počet „placek“ těsné, USA s 87 kovy skončí druhé pouze o jedna prsa na stupních vítězů. Česká republika si oproti minulé olympiádě v Aténách o jednu medaili polepší a s devíti úspěchy by se měla dělit s Kazachstánem o 25. místo (předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek by za úspěch považoval obhájení osmi medailových zisků z Atén).
Při zpracování „předpovědi“ vycházeli její autoři z kombinace pěti faktorů, které ovlivnily počet dosažených medailí na olympiádách od roku 1988: počet obyvatel; průměrná úroveň příjmů (měřeno dle HDP na obyvatele v závislosti na paritě kupní síly); počet medailí na předchozí olympiádě; zda byla země součástí bývalého východního bloku (kde fungovalo státní plánování sportu); zda země olympiádu pořádá.
„Obecně můžeme říci, že počet získaných medailí roste v závislosti na počtu obyvatel a ekonomické vyspělosti země,“ říká autor studie John Hawksworth. I když ve výsledku na velikosti skutečně záleží, na kolbišti David Goliáše kolikrát porazí. Vysvětlení se nabízí několik.

∙ Země bývalého sovětského bloku mnohokrát předčily očekávání plynoucí z relativně nízké úrovně svého HDP, protože sportovní úspěch je nebo byl v těchto zemích vysokou politickou prioritou a ukazuje se, že ve sportu může státní plánování přinášet úspěchy.
∙ Talentovaní sportovci z méně rozvinutých zemí často již od střední školy trénují v ekonomicky vyspělejších státech (například jamajští sprinteři a tenisté).
∙ Ve velkých zemích jsou vynikající sportovci rozeseti v mnoha olympijských i neolympijských disciplínách, zatímco v některých zemích je patrná specializace na disciplíny s dlouhou tradicí úspěchu - viz například vytrvalostní běhy v Keni nebo Etiopii.
∙ Něco pravdy může být i na rozšířeném názoru, že sportovci z malých zemí mají větším hlad po úspěchu.

Zda nejvíce úspěchů sklidí Čína nebo USA, je prý v rozmezí statistické chyby použitého modelu výpočtu. Uvidíme. Například dle indexu výkonnosti společnosti Castrol jsme letos byli třetím nejžhavějším kandidátem na titul fotbalového mistra Evropy. A analytici vídeňské Raiffeisen Zentralbank a jejich kolegové ze švýcarské banky UBS předpovídali, že se český tým stane dokonce evropským šampionem. (Češi nakonec nepostoupili z kvalifikace.)

(tabulka)
Splní předpoklady? Spíše než jako předpověď vidí autoři studie výsledky propočtů jako reálný předpoklad medailových zisků.

CIF24

Země Počet odhadovaných medailí Peking 2008 Počet medailí Atény 2004 Rozdíl
1. Čína 88 63 +25
2. USA 87 103 -16
3. Rusko 79 92 -13
4. Německo 43 48 -5
5. Austrálie 41 49 -8
6. Japonsko 34 37 -3
7. Francie 30 33 -3
8. Itálie 29 32 -3
9. Velká Británie 28 30 -2
10. Jižní Korea 27 30 -3
25. Česká republika 9 8 +1

Pramen: PricewaterhouseCoopers

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).