Menu Zavřít

10 nejvýdělečnějších filmů v historii kinematografie

8. 3. 2019
Autor: Redakce

Tvůrce filmů po premiéře zajímá hlavně to, jaká byla v kinech návštěvnost a jestli byly recenze na jejich snímek příznivé. Mnoho filmů u diváků a kritiky propadne, některé zase všichni přejdou bez povšimnutí. Někdy se však na plátně objeví snímky, které trhají rekordy, sbírají ocenění, a svým tvůrcům díky tomu vydělají miliony dolarů. Na následujících stránkách vám představíme deset nejúspěšnějších snímků, které se díky svým výdělkům zapsaly do historie.


10. místo – Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Na desáté příčce se umístil poslední díl filmové série o čarodějnickém učni z Bradavic. Snímek Harry Potter a Relikvie smrti šel do kin v roce 2011, premiéra proběhla na londýnském Leicester Square. Nový film ze světa kouzel, kde dojde k závěrečné bitvě mezi Harry Potterem a záporákem Lordem Voldemortem, brzo splnil očekávání obchodních expertů, kteří předpokládali, že se stane nejúspěšnějším komerčním trhákem studia Warner Bros.

10. nejvýdělečnější film

Pokračování adaptace stejnojmenného románu britské spisovatelky J. K. Rowlingové, jejíž knihy si oblíbili lidé po celém světě, během prvního víkendu na vstupném vydělalo rekordních 169 milionů amerických dolarů (v přepočtu více než 2,9 miliardy korun). Do té doby byl držitelem víkendového rekordu film Temný rytíř se ziskem 158 milionů dolarů. Celkově poslední film o Harry Potterovi vydělal 1,341 miliard amerických dolarů, což v přepočtu na české koruny tehdy dělalo více než 26 miliard.


9. místo – Black Panther

Na deváté místo se dostal americký superhrdinský film Black Panther z produkce Marvel Studios. Snímek založený na stejnojmenné postavě od Marvel Comics byl uveden do kin 16. února 2018 a okamžitě si získal velkou přízeň diváků. Jedná se o osmnáctý film Marvel Cinematic Universe, kde se odehrávají oblíbené superhrdinské příběhy.

 9. Nejvýdělečnější film

Snímek vypráví o dobrodružství válečníka T´Chally, který se vrací domů, aby se po smrti svého otce stal novým právoplatným králem technologicky vyspělé africké země Wakanda. Znenadání se však objeví jeho dávný mocný nepřítel, takže je o zábavu postaráno. Black Panther v kině navštívily miliony diváků a snímek se následně stal prvním superhrdinským filmem nominovaným na Oscara v kategorii „nejlepší film“.

Celková tržba dosáhla částky 1 346 834 960 amerických dolarů, v přepočtu na české koruny je to tedy více než 27,5 miliardy. Black Panther je teprve třetím filmem v historii, kterému se v USA na domácím trhu podařilo vydělat více než 700 milionů amerických dolarů (předtím to dokázaly pouze filmy Star Wars: Síla se probouzí a Avatar).


8. místo – Avengers: Age of Ultron

Velké oblibě se v posledních letech těší filmy ze série Avengers, které trhají rekordy a vydělávají miliardy dolarů. Na osmé příčce se proto objevil druhý díl s podtitulem Age of Ultron, který do kin vtrhl v roce 2015. Premiéra proběhla v Los Angeles a během několika měsíců snímek dosáhl značného komerčního úspěchu.

 8. Nejvýdělečnější film

V temnějším pokračování Avengers musí tým superhrdinů pod vedením Kapitána Ameriky zachránit svět před Ultronem, což je umělá inteligence s cílem vyhubit celé lidstvo. Snímek se od kritiků dočkal převážně pozitivních reakcí a stal se třetí nejvýdělečnější filmovou adaptací komiksu. Svým tvůrcům vydělal 1,4 miliardy amerických dolarů (v přepočtu více než 34 miliard korun).


7. místo – Rychle a zběsile 7

Série amerických filmů s názvem Rychle a zběsile, která původně popisovala především svět pouličního závodění a tuningu, se na plátnech kin poprvé objevila v roce 2001. Během let se však postupně propracovala od skromných akčňáků až k megafilmům, které sází hlavně na dramatické vizuální efekty. Do žebříčku nejvýdělečnějších filmů se probojoval sedmý díl, kde známí hrdinové z předchozích filmů svedou souboj s mužem jménem Deckard Shaw, který je považován za živý stroj na zabíjení.

 7. Nejvýdělečnější film

Celosvětová premiéra proběhla 16. března 2015 na South by Southwest FF v Texasu. Film vydělal více než 1,5 milionu amerických dolarů, což v té době přestavovalo zhruba 36,8 miliard korun. Návštěvnost kin zvedl i smutný fakt, že ještě před dokončením filmu zemřel při autonehodě oblíbený hlavní hrdina Paul Walker a zbývající scény za něj dotočil jeho bratr Cody. Toto filmové rozloučení vzalo za srdce nejednoho fanouška série.


6. místo – Avengers

Akční sci-fi film Avengers, který se v žebříčku nejvýdělečnějších filmů umístil na šesté příčce, vychází z námětu komiksu od vydavatelství Marvel Comics. Snímek je zaměřený na tým známých superhrdinů, kteří se musí spojit, aby mohli porazit nečekaného nepřítele a odvrátit světovou katastrofu. Na plátně se tak společně objeví Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Kapitán Amerika, Thor, Black Widow a Hawkeye.

 6. nejvýdělečnější film

Premiéra filmu Avengers proběhla 11. dubna 2012 v hollywoodském kině El Capitan Theatre. Celkově vydělal více než 1,5 miliardy amerických dolarů, což v přepočtu na tehdejší kurz bylo zhruba 31 miliard korun. Film Avengers si získal srdce milionů komiksových fanoušků. Obsahuje více než 2 200 záběrů se speciálními vizuálními efekty, za které byl navíc nominován na Oscara, cenu BAFTA a tři ceny Critics´ Choice Movie Awards.


5. místo – Jurský svět

V devadesátých letech na filmová plátna vtrhly Spielbergovy filmy o dinosaurech a okamžitě tak změnily dějiny kinematografie. Jurský park, který byl poprvé odvysílán roku 1993, se dostal na první místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů a tuto pozici držel až do roku 1998. Poté, co v roce 2001 vyšlo i třetí pokračování akčního snímku, nastala dlouhá pauza. Až o mnoho let později se tvůrci rozhodli úspěšnou sérii obnovit a představili film s názvem Jurský svět (dříve také Jurský park 4).

 5. Nejvýdělečnější film

Celosvětová premiéra nového vědecko-fantastického filmu o dinosaurech proběhla 29. května 2015 v Paříži. Jurský svět okamžitě začal trhat rekordy a stal se snímkem, který v tržbách nejrychleji v historii překonal hranici 500 milionů, 1 miliardy i 1,5 miliardy amerických dolarů. Celkově nakonec vydělal více než 1,67 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 41 miliard korun). Díky tomu se film stal historicky nejúspěšnějším snímkem filmových studií Universal Studios.


4. místo – Avengers: Infinity War

Filmy ze série Avengers se do žebříčku nejvýdělečnějších filmů dostaly hned třikrát, což dokazuje jejich obrovskou popularitu po celém světě. Nejvýš se umístil nejnovější díl s podtitulem Infinity War, který v žebříčku zaujal čtvrté místo. Na scénu se opět vrací oblíbený superhrdinský tým doplněný o nové posily, který v tomto snímku musí riskovat úplně všechno a pokusit se porazit mocného Thanose toužícího po destrukci půlky vesmíru.

 4. Nejvýdělečnější film

Premiéra Avengers: Infinity War proběhla 23. dubna 2018 v Dolby Theatre v Las Vegas. Film je plný akce a míří především na fanoušky, které znají všechny komiksové hrdiny z Marvel Cinematic Universe. S celkovou tržbou více než 2 miliardy amerických dolarů (v přepočtu zhruba 45 miliard korun) je čtvrtým nejvýdělečnějším filmem všech dob. Fanoušci momentálně napjatě očekávají poslední snímek ze série Avengers s podtitulem Endgame. Jelikož všechny tři předchozí díly byly velmi úspěšné, i závěrečné pokračování by mohlo atakovat vrchní příčky žebříčku nejvýdělečnějších filmů.


3. místo – Star Wars: Síla se probouzí

Filmová série Star Wars patří mezi kultovní filmy, které musí nutně znát každý milovník vesmírných dobrodružství. Hvězdné války na plátně představují konflikt mezi řády Jedi a Sith, jejichž stoupenci jsou schopní ovládat Sílu procházející celým vesmírem. Specialitou ságy, kterou na svět přivedl režisér George Lucas, jsou souboje se světelnými meči a speciální vizuální efekty.

 3. Nejvýdělečnější film

Snímek Star Wars: Síla se probouzí, který měl premiéru 14. prosince 2015 v Los Angeles, představuje návrat ke kořenům původních filmů. Na plátně se tak objeví některé z původních postav staré trilogie, hojně jsou však zapojené také moderní digitální technologie a efekty.

Návrat Star Wars na plátna kin byl podpořen jednou z největších marketingových kampaní všech dob. Okamžitě se ukázalo, že se jednalo o sázku na správnou kartu. Sedmá epizoda totiž jen během premiérového dne vydělala rekordních 120 milionů a stala se novým držitelem denního rekordu. Celkově z tržeb filmu Star Wars: Síla se probouzí tvůrci získali více než 2,068 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu více než 52 miliard českých korun.


2. místo – Titanic

Nejstarším snímkem v žebříčku nejvýdělečnějších filmů je Titanic, který se na plátnech kin objevil již v roce 1997 a okamžitě se katapultoval mezi nejpopulárnější filmy všech dob. Snímek pojednává o katastrofické plavbě zaoceánské lodi Titanic, která je založena na skutečných událostech z roku 1912, kdy po srážce s ledovcem v mrazivých vodách Severního moře zemřelo zhruba 1 500 cestujících a členů posádky.

 2. Nejvýdělečnější film

Titanic je často označován jako nejromantičtější film všech dob, jelikož pojednává o lásce, která přináší oběti a překoná i ty největší hrůzy a katastrofy. Díky tomu se neustále těší obrovské popularitě a televize ho každoročně znovu a znovu vysílají. Film, který patří také mezi ty nejnákladnější v historii světové kinematografie, získal řadu ocenění v čele s 11 Oscary. Natočil ho režisér James Cameron.

Titanic vydělal rekordní částku 2,187 miliard amerických dolarů, při tehdejším kurzu se v přepočtu jednalo zhruba o neuvěřitelných 60 miliard korun. Film se díky tomu držel na vrcholu žebříčku nejvýdělečnějších filmů od roku 1998 až do roku 2010, kdy ho sesadil druhý Cameronův trhák. Titanic si ovšem dodnes udržuje stříbrnou pozici a vypadá to, že ho jen tak něco nepřekoná.


1. místo – Avatar

Prvenství patří stejně jako druhé místo režiséru Jamesi Cameronovi. Trvalo 12 let, než se objevil snímek, který vydělal více než populární Titanic. Cameron se však rozhodl znovu usednout na režisérskou židli a vytvořil americko-britskou sci-fi pecku s názvem Avatar, která se stala komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. Žádný jiný režisér tedy nedokázal natočit výdělečnější film než sám Cameron.

 1. Nejvýdělečnější film

CIF24

Natáčení Avatara probíhalo za pomoci živých herců i počítačových animací. Velkou slávu si získal především díky kreativnímu využití 3D efektů, tvůrci ale vsadili také na zajímavou zápletku a kouzelný svět plný neuvěřitelných bytostí. Když se na nově objevené planeta Pandora střetnou pozemšťané s místními mírumilovnými obyvateli, téměř žádného diváka nenechá situace chladným.

Avatar vydělal neuvěřitelných 2 787 965 087 amerických dolarů. V přepočtu na české koruny to je více než 52 miliard. Film získal tři Oscary (za výpravu, kameru a vizuální efekty) a jeden Zlatý glóbus za nejlepší dramatický snímek, James Cameron byl oceněn druhým Zlatým glóbem za nejlepší režii. Tvůrci Avatara se následně na několik let odmlčeli. V současné době se ovšem chystají hned 4 další filmy. První z nich s názvem Avatar: The Way of Water by měl do kin vtrhnout v roce 2020. Jestli to však bude stejný úspěch jako u prvního dílu, prozatím můžeme pouze hádat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).