Menu Zavřít

Nejziskovější měsíc na burze

4. 5. 2007
Autor: Euro.cz

České akcie

O 5,5 procenta se v měsíci dubnu zhodnotil index PX. Od počátku roku tudíž pražská burza zažila bezmála čtrnáctiprocentní zhodnocení, meziročně je silnější dokonce o dvacet procent. Růst s sebou přinesl i přehodnocování cílových cen v tuzemsku obchodovaných akcií, jejichž kurzy totiž často překonaly ceny označované brokerskými domy za „férové“. Nejčastěji v dubnu analytici hodnotili akcie Telefóniky O2. Jako první se do statistik agentury ČEKIA zapsala investiční banka Lehman Brothers, jež posunula svou cílovou cenu o sto korun výše. Podobným směrem se vydala i Komerční banka, ta Telefónicu O2 doporučuje ke koupi s cílem 688 korun.
V centru dění byla rovněž Zentiva, k níž se vztahují tři analytické reporty. Zde sérii „nastartovala“ Wood & Company, která cílovou cenu posunula o třináct procent vzhůru na 1700 korun. Jednalo se již o sedmé doporučení iniciované akvizicí tureckého výrobce generických léčiv Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals. Osmou reakci na akvizici vydala BH Securities.
„Akvizicí Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals získala Zentiva nejen skokový nárůst tržeb a zisku, ale otevřela i prostor pro distribuci svého domácího portfolia na další trhy, získala více výrobních kapacit a rozšíření spektra produktů, což by mělo zajistit větší dynamiku růstu budoucích tržeb a zisku,“ píše se v textu. Příval dobrých zpráv uzavřela Deutsche Bank, která v závěru měsíce stanovila cílovou cenu pro Zentivu na rovných 2000 korun, což je dle monitoringu agentury ČEKIA v současnosti nejvyšší platná cílová cena.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).