Menu Zavřít

Nekalé podnikání

11. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Cestovní ruch

PRAHA (bor) - Cestovní kanceláře ohrožuje konkurence z nečekané strany. Odborové sdružení železničářů (OSŽ), které zajišťuje rekreace pro zaměstnance Českých drah, nabízí zájezdy také volně na trhu. OSŽ nevlastní koncesi a nevztahuje se na něj ani příslušný zákon, což se cestovním kancelářím nelíbí. Sdružení totiž neplatí povinné pojištění a jako neziskové organizaci mu nejde o dosažení zisku, díky čemuž může dovolit prodávat zájezdy za bezkonkurenční ceny. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO, sdružení volně prodávalo zájezdy do řecké Leptokarie, San Panteleimonu a do Vrasny. Dvanáctidenní letecký zájezd do Leptokarie od železničních odborů vyšel turisty nezaměstnané u drah na 10 700 korun.
Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Petr Tiefenböck tvrdí, že podobné aktivity provozují kromě OSŽ i další velké odborové svazy, zájmová sdružení nebo například tělocvičné organizace. „Znepokojuje nás to, chápeme to jako nekalé podnikání,“ řekl týdeníku EURO Tiefenböck. „Zájezdy nabízíme našim členům a v případě, že je neobsadíme, i volně,“ potvrdil místopředseda OSŽ Kurt Mužík. „Prodáváme je za čisté náklady, my ani nemůžeme dosahovat zisku. Nechci kritizovat české cestovky, ale když někdo bere někoho na hůl, my za to nemůžeme,“ brání se útokům cestovních kanceláří Mužík.
Podnikatelé v cestovním ruchu si však najali advokáta, který podal podněty Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, živnostenskému odboru Městské části Prahy 3 a finančnímu úřadu. Kvůli nedokonalé legislativě zřejmě neuspějí. „Podle zákonů se s největší pravděpodobností nejedná o neoprávněné podnikání. Cestovní kancelář je definována jako živnost, což je podnikání za účelem zisku. A to OSŽ nedělají. Morálně je to nefér, ale v mezích zákona,“ vysvětlil vedoucí živnostenského odboru Prahy 3 Petr Říha. Stejné podání řešil už před rokem a stanovisko si nechal posvětit Ústavem státu a práva. Nic nezmůže ani ministerstvo pro místní rozvoj, pod jehož gesci cestovní kanceláře spadají. „Činnost OSŽ je narušování konkurence. Přísnější právní úpravu jsme prosazovali už před lety a budeme se snažit v nové podobě zákona regulujícího činnost cestovních kanceláří zakotvit mechanismy, které by takovému podnikání zabránily. To je vše, co můžeme dělat, nejsme inspekce,“ uvedl pro týdeník EURO mluvčí ministerstva Petr Dimun. Novela zákona má jít do připomínkového řízení v září.
Od podnikání OSŽ se České dráhy distancují. „OSŽ je samostatná právnická osoba, to se nás netýká,“ tvrdí mluvčí ČD David Šťáhlavský. Připomněl, že České dráhy sice přispívají zhruba 27 miliony ročně na rekreace zaměstnanců, ale pouze proplácením poukazů. Není tedy podle něj možné, aby část peněz byla použita jako dotace na volně prodejné zájezdy, z čehož cestovní kanceláře odboráře také podezřívají.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).