Menu Zavřít

Nekonečná pitelnost

16. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Domaine du Coteau de Bel-Air Fleurie 2004

Léto skončilo, takže nebude dlouho trvat a budeme opět čelit pokušení ochutnat Beaujolais Nouveau. Jeho tradice sahá až do 60. let minulého století, kdy slavný obchodník Georges Duboeuf rozhýbal obchod s tímto vínem. Vín z Beaujolais se ročně prodají desítky milionů lahví a celá polovina z tohoto množství připadá právě na Beaujolais Nouveau nebo Beaujolais Primeur, které se snad na celém světě každoročně slavnostně otevírá třetí listopadový čtvrtek.

Region
Oblast Beaujolais se rozprostírá v malebné kopcovité krajině jižně od Mâconu prakticky až po Lyon a zejména písčité půdy na žulovém podloží severní části této oblasti dávají vzniknout velmi kvalitním hroznům. V celém regionu je pěstována téměř výhradně odrůda vinné révy Gamay, která dává svěží lehká vína určená především k rychlé spotřebě. Hrozny se sklízejí zásadně ručně, aby se co nejméně poškodily, a jejich vinifikace probíhá metodou karbonické macerace, která zdůrazňuje charakteristické vůně i chuť a minimalizuje obsah tříslovin. Po několika dnech macerace jsou hrozny lisovány a fermentace se dokončuje v betonových nebo nerezových tancích. Tato originální technologie výroby dodává vínu ovocitou chuť často připomínající černý rybíz, maliny, jahody, třešně nebo višně a těžko napodobitelnou svěžest. Produkovaná vína jsou velmi různá, a to jak z hlediska senzorických vlastností odpovídajících široké variabilitě přírodních podmínek této oblasti, tak z hlediska kvality, která často začíná na docukrovaných, levných a ne příliš pitelných Beaujolais Nouveau a končí vyzrálými vysoce kvalitními tělnatými víny připomínajícími nejlepší burgundská vína. Jejich původ je ovšem třeba hledat především v deseti Crus Beaujolais, kde se také na nejkvalitnějších zdejších vínech můžeme přesvědčit, jaký vliv mohou mít půdní podmínky na jedinou odrůdu vinné révy. Každé Crus má svoji osobitost, kterou dobří vinaři dobře znají a umějí ji ve svých produktech vyjádřit tak silně, jak to ten který ročník dovolí. Lze zde nalézt jak vína řízná a aromatická, jež se pijí mladá, tak tělnatá vína plněná do láhví, která potřebují několik let, aby se plně rozvinula jejich opojná elegance.

Producent
V samotném srdci regionu, na úbočí vulkanického pahorku vyčnívajícího z nekonečných lánů vinic, kterému vévodí Černá Madona, jsme navštívili vesnici Fleurie, symbol oblasti v každém slova smyslu. Na nedalekém statku Jeana-Baptisty Sellese (www.coteaudebelair.com) s letitými vinicemi na sousedících Crus Fleurie a Chiroubles je uplatňována filozofie tvorby přírodních vín, které jsou kvalitou určeny především pro znalce a jejich archivní sklepy. S ohledem na fakt, že odrůda Gamay nepatří k druhům s přílišnou tvorbou přírodního cukru, je redukce úrody v průběhu vegetace projevem nanejvýš odpovědného přístupu tohoto vinaře. Technologické vybavení sklepa je obligatorní a patrná je všudy přítomná čistota a snaha o dosahování vysoké kvality vytvářených vín, které jsou na trh dodávány pod etiketou Domaine du Coteau de Bel-Air v množství přibližně 25 tisíc ročně. Vína z obou Crus je možné označit za prototyp ducha regionu, jsou hedvábně hebká, mají silné aroma s květinovými tóny a jejich barva lahodí oku. Optimální lahvové zralosti dosahují po čtyřech až pěti letech podle ročníku a jejich pitelnost se zdá být nekonečná.

WT100

Náš tip
Skvostným vínem, které snad osloví všechny příznivce tohoto nápoje je bezesporu Domaine du Coteau de Bel-Air Fleurie 2004. Jde o neuvěřitelně svěží uhlazené a elegantní víno barvou i vůní připomínající zralé třešně a kvetoucí růže. Chuť je opulentní, sametově zaoblená a jen velmi pozvolna doznívá. Teplota při podávání by, ostatně jako u jiných Beaujolais, neměla vybočit z intervalu dvanáct až čtrnáct stupňů.

Hodnocení: 90 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 13
Vůně vína (max. 30) – 26
Chuť vína (max. 44) – 41
Celkový dojem (max. 11) – 10
Stupnice The Wine Spectators, 100-96 bodů mimořádné víno, 95-90 bodů nejlepší víno, 89-80 velmi dobré víno, 79-70 bodů průměrné víno, 69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?