Menu Zavřít

Nekonečný klokaní příběh

15. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

ebf - tip - debata

Už to vypadalo, že spor o právoplatnost existence fotbalového klubu Bohemians 1905 ve strukturách Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) spěje ke svému konci. Zástupci vršovického klubu i původních (zkrachovalých) FC Bohemians zasedli k jednacímu stolu, aby se dohodli na vytvoření jednoho silného týmu; vyřešení celé kauzy smírem navíc podporuje i vedení fotbalového svazu. Šlo o slušný základ pro dosažení plánovaného cíle, tedy uzavřít spor do začátku nového ligového ročníku, který se rozehrál o uplynulém víkendu.
Jenže ouha, stačilo pár schůzek a ukázalo se, že obchodní právo a fotbalové normy ČMFS se v některých ohledech rozcházejí. A to natolik, že nelze jednoduchou cestou sloučit dva týmy a zároveň nepoškodit věřitele pět a půl roku táhnoucího se konkurzu FC Bohemians. Vlažně ke sporu přistoupila i Odvolací a revizní komise ČMFS, tedy jakýsi ombudsman fotbalového svazu. Ačkoliv ještě před měsícem ORK avizovala, že v případě nedohody klubů rozsekne kauzu do startu ligy, nestalo se tak a hodlá tuto záležitost projednávat až na konci prázdnin. Tedy v momentě, kdy bude mít liga odehráno již několik kol a případné rozhodnutí v neprospěch Bohemians 1905 může významně ovlivnit celou soutěž.
Již v červnu 2006 přitom upozorňovala Legislativní rada ČMFS tehdejší vedení fotbalového svazu, že nebyly splněny všechny podmínky prodeje majetku z konkurzu FC Bohemians, takže členství Bohemians 1905, jakožto nástupnické organizace, není platné. Spor pak zdědila nová vláda ČMFS v čele s Ivanem Haškem, ale ani ta nedokázala během roku záležitost s dvěma Bohemkami uzavřít. Kauza klubu s klokanem ve znaku tak připomíná nekonečný příběh, který je ověnčen patnácti žalobami u civilních soudů a jehož zdárné vyřešení se zdá být v nedohlednu.
Trpí tím dobré jméno předsedy Haška i jeho týmu, který měl přinést do českého fotbalu větší pořádek. Trpí věřitelé zkrachovalých FC Bohemians včetně jejich posledního majitele a zároveň strádá „fanouškovská Bohemka“. Klub Bohemians 1905 totiž do vyjasnění sporu nemůže nakládat s více než 50milionovou sumou za přestup talentovaného Jana Morávka do německého Schalke 04. To v kombinaci s nepříliš dobrou finanční situací populárního klubu a přestěhováním týmu na stadion konkurenční Slavie vytváří další pnutí. Fanoušci se bouří a do kauzy začíná stále více pronikat politika. Někteří jedinci totiž ve sporu vycítili potenciál pro podzimní komunální volby, například sociálnědemokratický kandidát na primátora Jiří Dienstbier mladší je místopředsedou Družstva fanoušků Bohemians. Vlastní stranu hodlají do voleb vyslat i samotní fandové z klokanského hnutí, kteří založili partaj Desítka pro domácí.
Otázkou tak zůstává, zda nakonec politické a finanční zájmy některých jedinců nepřebijí motto předsedy svazu Ivana Haška, který po loňské valné hromadě ČMFS prohlásil, že je třeba pracovat pro fotbal, ne ho využívat pro zbohatnutí a kariéru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).