Menu Zavřít

NĚMCI KLEPOU NA DVEŘE

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Sprint

LONDÝN (WSJE) – Americká telekomunikační společnost Sprint podle všech očekávání odstoupí od svého spojení s WorldComem, protože ho zablokovaly regulační orgány v USA i v Evropské unii (EURO 27/2000), a fúzi tím fakticky pohřbily. Do hry se tak dostává další vážný zájemce o Sprint

  1. Deutsche Telekom, který by mohl v horizontu několika týdnů za amerického operátora nabídnout kolem 110 miliard dolarů. Lis–tu The Wall Street Journal Europe to minulý týden sdělily zdroje blízké probíhajícímu jednání. Dodávají, že Němci se zatím definitivně nerozhodli. Zajímavým „terčem pro ně je také další americký telekomunikační hráč – Qwest Communications International. A navíc fúze Sprint/WorldCom ještě nebyla oficiálně odtroubena.

Pokud by se šéf Deutsche Telekomu rozhodl pro Sprint, ožehavým bodem by byla určitě cena. Ron Sommer údajně není ochoten nabídnout za akcii Sprintu více než WorldCom, tedy 76 dolarů. Německá společnost by touto akvizicí patrně nedosáhla takových úspor na nákladech, jaké si maloval WorldCom, vysvětlují odborníci.

Deutsche Telekom se navíc chová v tomto případě opatrně, neboť má zkušenosti s právními tahanicemi, když se letos v březnu pokoušel převzít Qwest. Kromě toho si je vědom, že tak rozsáhlý nákup v zámoří vyvolá velký zájem nejenom antimonopolních úřadů, ale i politiků. A to se už stalo. Třicítka amerických senátorů poslala regulačnímu úřadu FCC dopis, v němž se ostře staví proti případnému německému vstupu do Sprintu. Jako hlavní důvod udávají, že největším akcionářem Deutsche Telekomu (s 59 procenty akcií) je stále spolková vláda, takže pro něj není takový problém získávat potřebný kapitál, a tím je „neférově zvýhodňován.

EBF24

Zatímco v zámoří může chystaná expanze Deutsche Telekomu narazit, v jiném klíčovém regionu – ve střední a východní Evropě – se mu daří posilovat jeho pozici. Minulý týden se v Maďarsku dohodl se svým americkým partnerem Southwestern Bell Telephone na odkoupení jeho padesátiprocentního podílu v konsorciu MagyarCom, za který zaplatí 2,2 miliardy dolarů. Němci tak získají kontrolní balík akcií (60 procent) maďarského operátora Matáv, který ovládá 74 procent tamních místních sítí a 56 procent maďarského trhu mobilních telefonních služeb.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).