Menu Zavřít

Němci se nejvíce bojí znečištění, strach z uprchlíků slábne

4. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Znečištění životního prostředí hraje pro Němce zásadní roli, jeho následků se obává 70 procent dotázaných. Obyvatelé Německa mají také strach z nemoci, uprchlické krize nebo nedostatečného zajištění ve stáří. Migrační krize nicméně jako zdroj obav našich západních sousedů citelně oslabuje, naopak pro Čechy je spolu s islamizací strašákem číslo jedna.

Čeho se obávají obyvatelé největší evropské ekonomiky? Z průzkumu poradenské společnosti Ernst & Young (EY) vyplývá, že 70 procent dotázaných Němců má strach ze znečištěného životního prostředí, 67 procent z nemoci. Také se bojí, že nebudou mít dostatek prostředků ve stáří.

Necelých šedesát procent se obává migrační krize v Evropě. Meziročně se ale strach z uprchlíků snížil o 14 procentních bodů, vyplývá z průzkumu, který zveřejnil německý deník Die Welt.

Z čeho mají Němci obavy (v procentech)
Z čeho máte strach? Ano, hodně Ano, málo Ne, vůbec Meziroční změna (p.b.)
Znečištění životního prostředí 35 35 30 -2
Možná nemoc 28 39 33 +9
Uprchlická krize v Evropě 27 32 41 -14
Nedostatečné zabezpečení ve stáří 27 29 44 +18
Vyšší ceny za energii 24 45 31 +15

Zdroj: Welt/EY

Naopak nejvíce narostl strach z finanční situace ve stáří. „Důchod není z pohledu mnoha Němců dostatečně jistým příjmem,“ uvedl k výsledkům šetření Bernhard Lorenz, jeden z autorů průzkumu EY. Dotazování se konalo v listopadu. Reformu důchodů musí brát podle Lorenze němečtí politici vážně zejména s ohledem na stárnutí populace a také kvůli téměř nulovým úrokovým sazbám pro střadatele, kteří mají úspory v bankách.

Thomas Harms, který se v německé pobočce zaměřuje na spotřebitelský sektor, tvrdí, že mnoho lidí podle průzkumu cítí, že hospodářský růst v Německu nepotrvá věčně. „Svobodný obchod, ze kterého pochází německá ekonomická síla, už není považován za samozřejmost,“ varoval.

V případě české veřejnosti je strach z uprchlíků dominantní u 71 procent lidí, uvedla agentura STEM. Ještě více se respondenti obávají rozšíření islámu, pokud by se migranti usadili v České republice. Takové obavy má 86 procent dotázaných. Průzkum byl proveden v říjnu 2018.

„Srovnáme-li výsledky současného průzkumu s výzkumem STEM ze září 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize, nevidíme výraznější změnu. Naznačuje to, že obavy z uprchlíků i obecněji z migrace ze Středního východu nevyplývají z naléhavosti situace a hlubší zkušenosti, ale mají spíše emotivní charakter, zračí strach z neznámého, potenciálního rizika,“ uvedli autoři průzkumu.

V roce 2015 v Německu žádalo o azyl 477 tisíc lidí, v roce 2016 to bylo 745 tisíc. V České republice požádalo o azyl v roce 2015 1515 lidí, o rok později to bylo 1475 lidí.

MMF24

Související články:

Příkladná integrace? Většina z 800 tisíc imigrantů v Česku pracuje a cítí se bezpečně

Afrika hladoví a populačně roste. Migrantů směřujících do Evropy bude mnohem více

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Vláda odmítla účast na globálním migračním paktu. Vadí jí absence českých priorit

 Babiš chce celoevropské řešení migrace, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).