Menu Zavřít

Němci si připlatí za elektřinu. Může za to i výpadek francouzských reaktorů

10. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zákazníci na západě Německa se mohou připravit na to, že budou mít vyšší účty za elektrickou energii. Společnost Amprion zvýší poplatky za odběr elektřiny o 45 procent. Firma z Dortmundu zákazníkům v Severním-Porýní Vestfálsku zaúčtuje vyšší náklady, které souvisí s přechodem na obnovitelné zdroje. Navíc musela poslední zimu dodávat proud i do Francie ze záložních elektráren. Zvýšení nákladů na zajištění přenosové sítě přenese na koncové zákazníky.

Zvyšování nákladů za elektrický proud pro německé domácnosti vstupuje do dalšího kola. O 45 procent zvedne příští rok poplatky za přenos elektrické energie firma Amprion z Dortmundu, napsal německý týdeník Wirtschaftswoche.

Jako jeden z faktorů uvádí francouzské jaderné elektrárny. Část z nich byla minulou zimu mimo provoz, zemi hrozilo zhroucení rozvodné sítě. Proto muselo vypomoci Německo, včetně firmy Amprion. Zvýšené náklady s provozem záložních elektráren a posilování přenosové sítě přenáší firma nyní na koncového zákazníka.


Jak to vypadalo ve Francii minulou zimu. Čtěte více:

Německý proud pomohl zažehnat „blackout“ ve Francii

Dráty elektrického vedení (ilustrační foto)


Souvisí to také s německou politikou odklonu od jádra a fosilních paliv (Energiewende), kdy v zimě hrozí výpadky proudu v době, kdy neprodukují tolik elektřiny solární a větrné parky. „Spotřebitelé elektřiny se musí v Severním Porýní-Vestfálsku přizpůsobit rostoucím nákladům na elektrický proud,“ uvedl týdeník. Tato německá země je v Německu nejlidnatější, žije tu téměř 18 milionů lidí.

Jak je rozdělena přenosová síť v Německu:

V Německu je přenosová soustava rozdělena mezi čtyři firmy.

Foto: Francis McLloyd/ CC BY-SA 3.0

Zvyšují se i náklady na přenos elektřiny s tím, jak roste potřeba posilovat přenosovou soustavu směrem ze severu Německa na jih. Operátor Tennet kvůli tomu musel už loni zvýšit cenu o 80 procent. Nyní počítá s nárůstem o dalších 9 procent. Berlínský provozovatel sítě 50 Hertz, který loni také musel zdražovat, naopak počítá se snížením ceny o 11 procent. Transnet BW v Bádensku-Württembersku zdražuje o 13 procent.

Údržba přenosové sítě

Zvyšování cen za přenos elektřiny je vždy odůvodňován vyššími náklady na údržbu a rozšiřování přenosové soustavy, která zajišťuje transport elektrické energie do výrobců k odběratelům. V Německu se musí vybudovat „elektrická dálnice“ ze severu země na jih. Od offshore i vnitrozemských větrných parků na jih Německa, kde se postupně odpojují jaderné elektrárny.

Jak vypadá práce na stavbě větrné turbíny:

V Bavorsku se postavil proti dalším drátům v krajině šéf CSU a bavorský premiér Horst Seehofer, proto musí být vedeny kabely hlavně pod zemí. Jejich výstavba je třikrát nákladnější než klasické vedení po stožárech. Tennet očekává náklady pro výstavbu tras Südlink a Südostlink na 15 miliard eur (387 miliard korun). Vyšší náklady zaplatí zákazník.

Připojení offshore parků

Proč se zvyšují o 45 procent i poplatky u Amprionu, která nebuduje mamutí energetické trasy? Je to dáno tím, že většina zdražení jde na vrub „exogenním faktorům“, jež firma podle svých slov neovlivní. Tím je připojení nových větrných parků na moři k elektrické síti. Může za to i zmíněná loňská zima. „Loni v zimě došlo k velkému nárůstu transportu elektřiny přes naší přenosovou síť,“ vysvětlila firma Amprion.

Důležitým faktorem růstu cen elektřiny jsou podle berlínské organizace Agora Energiewende také distribuční sítě, které zajišťují posledních pár kilometrů elektrického vedení přímo k zákazníkům. Těchto distributorů je jen v Německu přes 880. Jejich ceny se často velmi liší. Experti z Agora Energiewende připouštějí, že v následujících letech cena za přenos elektrické energie v Německu jen tak neklesne kvůli nákladné výstavbě podzemních kabelů.

CIF24

Související články:

Němci chtěli podpořit „občanské elektrárny“. Velké firmy si zákon vyložily po svém

Proti proudu: větrná energetika zažívá v Evropě boom, Češi ale větrníky odmítají

 Letos se u nás podaří postavit jen jeden větrný park.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).