Menu Zavřít

Němcům vzrostly mzdy nejméně za pět let

29. 8. 2016
Autor: čtk/ap

Němečtí zaměstnanci placení podle tabulkových tarifů se ve druhém čtvrtletí dočkali průměrného růstu mezd o 0,9 procenta. To je nejmenší přírůstek nejméně za pět let.

Měsíční mzda zhruba 18 milionů zaměstnanců v Německu v období od dubna do června vzrostla podle údajů Spolkového statistického úřadu nejpomaleji za řadu let. „Údaj 0,9 procenta představuje nejmenší meziroční růst od ledna 2011,“ uvedl úřad.

V prvním čtvrtletí přitom růst dosáhl ještě solidních 2,1 procenta, na konci roku 2015 to byly dvě procenta, připomíná deník Handelsblatt. I aktuální přírůstek ale stačil na posílení kupní síly – spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí vzrostly jen o 0,1 procenta. Statistický úřad skromný růst vysvětluje tím, že v řadě odvětví se teprve uzavíraly nové smlouvy, jejichž efekt se projeví až ve druhém pololetí roku.

Ve druhém čtvrtletí si nejvíce polepšili pracovníci v obchodu, jejichž mzdy stouply o 3,3 procenta. Dobře si vedl i sektor hospodářských služeb s přírůstkem 2,2 procenta. Podprůměrný růst naopak vykázala odvětví, jako je zpracovatelský sektor, zdravotnictví a sociální služby nebo vodní hospodářství. Platí to ale i o energetice a veřejné správě.

Dále čtěte:

Předlužená Británie: v problémech je více než 1,5 milionu rodin

KL24

Inflace si mocně ukousla z růstu reálných mezd v Česku

Amazon vyzkouší 30hodinový pracovní týden


  • Našli jste v článku chybu?