Menu Zavřít

Němcům za zády

11. 12. 2003
Autor: Euro.cz

e-government

PRAHA (oh) – Na webovou stránku nějakého úřadu vstoupil v průběhu letošního roku téměř každý čtvrtý občan Česka. Využívání elektronické komunikace s úřady vzrostlo z osmnácti procent v roce 2002 na letošních třiadvacet, jak vyplývá z průzkumu společnosti TNS Factum. Průměrná úroveň využívání e-governmentu ve 32 zemích, jichž se studie týkala, stoupla z 28 na 31 procent, ale tempo růstu se oproti minulým rokům zpomaluje.
Na čele se stále drží skandinávské země, neboť více než šest z deseti dospělých Dánů a Norů využívá služby úřadů on-line. Naopak na nejnižší úrovni je ze sledovaných zemí Bulharsko, kde služeb webových stránek úřadů využívá pouhé jedno procento lidí. V Polsku a Maďarsku je to šest procent občanů. Česká republika má, jak uvádí Stanislav Hampl ze společnosti TNS Factum, růstový potenciál. Impulsem by se mohlo stát především zahájení provozu portálu veřejné správy letos na podzim.
Téměř čtvrtina všech dotazovaných využívá e-government k vyhledávání informací, zhruba devět procent lidí poskytuje prostřednictvím webu úřadům osobní údaje a osm procent provádí on-line platby. Podle Hampla je klíčovým faktorem, který limituje poskytování osobních údajů, pocit bezpečí internetové komunikace, přestože vnímání bezpečnosti se v posledním roce zlepšilo.

CIF24

Skandinávská spička
(využívání e-governmentu ve světě)
2002 2003
Dánsko 53 63
Finsko 49 58
Singapur 53 53
Nizozemí 41 52
USA 43 44
Francie 25 35
Německo 24 26
Česko 18 23
Turecko 13 9
Pozn.: v procentech
Pramen: TNS Factum

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).