Menu Zavřít

NĚMEC ŠÉFEM

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rakouské dráhy

VÍDEŇ (Die Presse) – Dozorčí rada Rakouských spolkových drah (ÖBB) se rozhodla uvolnit generálního ředitele Helmuta Draxlera, který je ve funkci osm let. Od srpna do uvolněného křesla na pětileté období usedne německý manažer Rüdiger vorm Walde. Ten od roku 1994 řídí berlínský Dopravní podnik, který se mu podařilo ekonomicky ozdravit. U rakouských drah ho čeká především práce na nové struktuře firmy.

Rakouská ministryně pro infrastrukturu Monika Forstingerová volbu zdůvodnila „rozsáhlými mezinárodními zkušenostmi , které vorm Walde získal. Rozhodnutí dosadit do čela ÖBB Němce ale vyvolalo nevoli některých sociálnědemokratických poslanců, kteří jsou v opozici. Ti tvrdí, že vláda provádí „výprodej drah. Poslanci ze strany Zelených zase připomínají, že za Waldeho se jízdné v berlínské povrchové dopravě zdvojnásobilo, čímž se počet přepravených cestujících snížil asi o pětinu. Vorm Walde se nechal slyšet, že nemá blízko k žádné politické straně. „Jsem technokrat, prohlásil.

WT100

Rakouské spolkové dráhy na svých internetových stránkách sdělují, že loni se jim podařilo zvýšit zisk z běžné činnosti zhruba o polovinu na 1,6 miliardy šilinků. Díky velice dobrým výsledkům tak mohou pokračovat ve splácení minulých dluhů.

  • Našli jste v článku chybu?