Menu Zavřít

Německá ekonomika zpomalila růst. Přebytek rozpočtu je rekordní

24. 8. 2016
Autor: CC BY SA 2.0: Franklin Heijnen via Flickr

Tempo růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci na 0,4 procenta z 0,7 procenta v prvním čtvrtletí. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z počátku srpna. K růstu přispěly hlavně vývoz, státní výdaje a soukromá spotřeba, které vykompenzovaly nižší firemní investice.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 3,1 procenta. Meziroční růst očištěný od kalendářových faktorů pak dosáhl 1,8 procenta.

Domácí spotřeba se proti předchozím třem měsícům zvýšila o 0,3 procenta, z toho soukromá spotřeba o 0,2 procenta a veřejná o 0,6 procenta. Stát více utrácel hlavně kvůli ubytování a integraci rekordního přílivu migrantů. Ve všech případech ale tempo růstu zpomalilo. Vývoz vzrostl o 1,2 procenta, dovoz naopak o 0,1 procenta klesl. Hrubé kapitálové investice se snížily o 2,1 procenta. V prvních třech měsících roku naopak o 0,1 procenta vzrostly.

„Tentokrát byl zdrojem růstu hlavně zahraniční obchod, méně pak domácí poptávka,“ poznamenal ekonom finančního ústavu Nordea Bank Holger Sandte. Vyšší ceny energií ale podle něj v příštích měsících zřejmě sníží soukromou spotřebu. „Ale navzdory některým rizikům je výhled ekonomiky slušný. Výrazný rozpočtový přebytek vytváří prostor například pro další zvýšení státních investic,“ dodal podle agentury Reuters.


zdroj: tradingeconomics.com

Statistický úřad dnes také oznámil, že rozpočtový přebytek v první polovině letošního roku činil 18,5 miliardy eur (500 miliard korun), což je zhruba 1,2 procenta HDP. Byl to nejvyšší přebytek za první pololetí od znovusjednocení země v roce 1990. Rozpočet podpořily vyšší příjmy z daní díky hospodářskému růstu, rekordně vysoká zaměstnanost a vysoká soukromá spotřeba. Přebytek zaznamenaly i místní samosprávy a systém sociálního zabezpečení.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků, loni vzrostla o 1,7 procenta. Růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že letos by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá centrální banka naopak začátkem června výhled růstu ekonomiky na letošní rok zhoršila na 1,7 procenta z dosavadní předpovědi 1,8 procenta.

Přečtěte si také:

Analýza: Podíl investic na HDP má Česko nejvyšší v EU

ebf - tip - debata

Česká ekonomika zpomalila růst na 2,5 procenta

Cesta do východního Německa, mnoho let poté


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).